Om

Först tänkte jag att om det ska vara kristendom ska det ju vara på riktigt. Med det menade jag något i stil med ”uppfylla mina förutfattade meningar”. Jag försökte… jag försökte verkligen, samtidigt som jag inte ville för jag fick det inte att gå ihop. Dessutom var jag rätt skraj för de mer bokstavsläsande kristendomstolkningar som jag tagit till modell för hur det skulle vara. Inte konstigt att jag var rädd!

Karen Armstrongs ”För Guds skull” (dåligt översatt titeln, originalet ”The Case for God” säger mer om vad det handlar om) gav mig en annan vision av vad tro och religion skulle kunna vara.

David Thurfjell berättade i ”Det gudlösa folket” för mig att svenskens bild av vad det är att vara kristen, är formad av väckelsekristendomen. Det fick ett par poletter att trilla ner.

Och John Dominic Crossan skissade upp ett annat sätt att göra den där mannen från Nasaret och hans efterföljare intressanta.

Jag blir allt mindre klok över vad det där med religiös tro egentligen är. Det finns i alla fall en religiös tradition som jag kan försöka tillägna mig. Är den något mer än just bara en religiös tradition? Tänk om det räcker? Jag vet inte…

Om jag blir liksom praktiserande kristen. Spelar det någon större roll då, vad jag egentligen tror?

Kanske jag kan kalla mig för troende agnostiker?

Mitt sökande började i det katolska hörnet av det kristna spektrat. Jag trodde att jag nog skulle bli katolik, sådär i början. Först sedan jag avbrutit vandringen mot simturen över Tibern har jag undersökt det protestantiska spektrat på riktigt. Den som kommer in ny på min blogg tror kanhända att det är tvärtom.

Bilden i blogghuvudet visar innertaket i Pantheon i Rom. Ursprungligen ett tempel tillägnat Roms alla gudar, senare omgjort till kyrka.

De av mina blogginlägg som får mest läsare, är generellt sett de där jag på något sätt kritiserar Svenska kyrkan. Det är på många sätt lite sorgligt. Ibland känns det som att jag blir instoppad i ett fack där jag alls inte anser att jag hör hemma. Låt mig därför påpeka att jag inte anser att homosexualitet är en synd, att jag självklart anser att kvinnor kan vara präster och att jag rent teologiskt står så långt ifrån fundamentalism man bara kan komma.

Till den som är väldigt nyfiken på vem Rebella är kan jag säga att om du så fick mitt namn, adress, personnummer, skonummer och klädstorlek skulle det inte säga dig särskilt mycket. Jag är ingen offentlig person som passar på att säga saker jag inte törs under riktigt namn. Jag började skriva om mitt sökande under pseudonym, av flera skäl, och har så fortsatt. Vem jag är… på ett sätt berättar min blogg mycket mycket mer om vad jag är, än vad de flesta människor jag regelbundet träffar vet om mig. Jag tycker att det borde räcka.

En del blogginlägg är hitflyttade från min tidigare blogg. Överflyttade texter hittas förmodligen enklast i rätt månadsarkiv. Ibland kan det funka att i adressfältet bara ändra från ”rebellaundrar” till ”rebellasandra”.

I dessa överflyttade blogginlägg kan ibland finnas länkar till andra blogginlägg som pekar fel. Det är inte meningen att det ska vara så; säg gärna till om du råkar hitta något exempel.

Åtminstone en del sätt att följa den här bloggen leder till att sådana nygamla blogginlägg, när de lyfts över från gammal blogg och hit, dyker upp i mejlkorg eller RSS-läsare. Jag kan inte helt bestämma mig för huruvida det är en bugg eller en feature.

En del av dessa avdammade bloggtexter är högaktuella och jag står lika mycket för dem idag som när jag skrev dem. Andra är tämligen föråldrade, men plockades ändå fram ur arkivet. Jag har ingen ambition att denna blogg ska spegla min utveckling, men skärvor går säkert att pussla ihop för den som läser flitigt i bloggens äldre delar.

Det går lika bra att kommentera gamla blogginlägg som färska. Var bara medveten om att jag kan ha rört mig bort från de tankar som presenteras i texten.

Om du har något att säga mig som inte direkt hör ihop med något blogginlägg, är denna sida förmodligen en bra plats.

Annonser

One thought on “Om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s