Medeltid och pietism

När jag läst om quadrigan har jag trott att det var ett ganska fritt tolkningssätt, men så var inte fallet. Medeltiden höll sig med modeller för hur de olika texterna skulle tolkas, säger en av mina lärare. Det där att vi kan läsa olika, det kom i och med de tankeströmningar som ledde fram till reformationen …

… eller kom tillbaka. För så har ju judarna tänkt om inte hela tiden, så åtminstone rätt länge.

Jag minns från min läsning av Karen Armstrong att det där med quadrigan med tiden stelnade till, att folk slutade komma med nya tolkningar. Paketet fixt och färdigt, liksom. Färdigtolkat. Men innan det blev så, måste det ha funnits en kreativ tid då folk tolkade. Inte vanligt folk, förstås, utan de få lärda som hade tillgång till en helbibel och kunde läsa den.

De där medeltida typologierna, de som ligger bakom de träsnittsböcker som brukar kallas för Biblia pauperum eller De fattigas bibel. De som även är basen för många medeltida kyrkmålningar, här i Sverige oftast utförda av Albertus Pictor och hans verkstad. De brukar ofta visa tre scenener ur bibliska berättelser, en nytestamentlig och så två ur Gamla testamentet, som anses peka på Kristus. De presenterade det färdiga paketet, alltså. Ett facit.

När pietismen bryter ut och folk börja tolka hej vilt. Jag vill så gärna se något däri som liknar det förmoderna. Jo, någon typ av likhet finns det nog, men inte så enkel som jag trott.

Sen är frågan hurpass fritt pietisterna tolkade sin Bibel? När människor släpps ut i fullständighet frihet brukar vi i allmänhet hantera denna totala otrygghet genom att hitta oss ett föredöme att följa.

Kristi uppståndelse – Jesus kliver helt ohistoriskt upp ur en kista. Uppståndelsen förebådas till höger av Jona som befrias ur valfisken och kommer fram ur dess mun. Till vänster Simson som bär bort Gazas stadsportar – eh, vad ska det ha med Kristi uppståndelse att göra? Iofs, Simson var hotad och omringad men på detta sätt slet han sig fri? De är inte alltid helt självklara för oss, de medeltida typologierna. Men om vi ska läsa Bibeln som om allt i den syftar fram till Kristus, så …?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.