Konkurrensfördelen att kunna erbjuda en riktig församling

Jag läste en beskrivning av religiös kult i romarriket som fick mig att haja till. Som kändes aktuell, trots att den beskrev situationen för 2000 år sen och mer.

I de flesta samhällen betjänades hednatemplen av ett exklusivt prästerskap – antingen baserat på arv, så man hade en prästkast, eller rekryterad ur eliten – och de servade ett klientel snarare än medlemmar. Klienter kom till templen vid olika högtider och ibland på jakt efter personliga andliga eller materiella fördelar, men oftast fungerade templen som klubbar för ätande. Då och då skänkte någon pengar till ett offerdjur, varefter givaren och givarens vänner festade på köttet (templen hade skickliga kockar anställda). För många som hade något med tempel att göra var dessa festliga måltider allt de tog del av.

Givetvis var sådana halvengagerande tempelaktiviteter ganska löst påhängda på de inblandades liv och aktiviteter i övrigt. Folk gick till templen, men tillhörde dem inte. De som föredrog någon särskild gud identifierade sig inte utifrån detta. Ingen hävdade sig vara zeusian eller liknande. De flesta människor ägnade sig åt flera tempel och olika gudar, allt efter smak och behov. Något församlingsliv fanns inte, eftersom det inte fanns några församlingar – inte i betydelsen ”regelbundna sammankomster av grupper som delar ett religiöst fokus och upplever att de hör samman”. Hednapräster behövde inte (och önskade inte heller) något stöd från en församling. De tog ordentligt betalt för sina tjänster, och vanligen var de i hög grad finansierade av staten.

Detta står i första kapitlet av Rodney Starks ”The Triumph of Christianity”. Därifrån går författaren vidare till att skildra att de orientaliska religionerna vann insteg i romarriket just eftersom de erbjöd en församling och en religiös tillhörighet som också innebar en samhörighet.

Själv lyfter jag min vana trogen ut citatet en smula från sitt sammanhang och associerar iväg. Bortsett från att man sällan behöver betala särskilt mycket, om något alls, för Svenska kyrkans aktiviteter tycker jag att citatet ganska väl beskriver Svenska kyrkan i en storstad. Man kan traska runt mellan olika församlingar, som rattas av präster och andra anställda. Man är som en klient. En kund.

Folkkyrkan riskerar nog alltid att bli ganska mycket av ett sånt där tempel som betjänar en kundkrets.

Jag jämför med den gamla missionsförsamlingen där jag kan lita på att av halvdussinet människor runt slumpmässigt valt fikabord är de flesta antingen med och aktivt driver församlingen, på något sätt, eller har varit. De vet hur det funkar. De är insatta. Man kan lika gärna fråga dem som pastorn, ja förmodligen är det oftast bättre att gå till dem med frågor och funderingar.

Frikyrkoväckelsen hade säkerligen både bra och dåliga sidor. Detta borde vara en av de goda.

3 thoughts on “Konkurrensfördelen att kunna erbjuda en riktig församling

 1. Det där är nog en av de saker som förändrats mest i SvK de senaste 50 åren.
  Det blir allt färre församlingar med en kärna av lekmän som är drivande. Kvoten antal anställda per gudstjänstbesök har accellererat oerhört under den perioden.

  Gilla

   • På min tid så var vissa arbetsuppgifter endast för anställda. ”Vad skulle facket säga” var ett svar jag fick när jag undrade varför vi inte kunde ha en städdag som vilken bostadsrättsförening som helst.
    En präst jag pratade med nyligen nämnde att de kanske skulle skicka ner lite volontärer till frikyrkans soppkök då de ibland hade svårt att hitta volontäruppgifter.
    Det tål också att tänka på att personaltätheten i SvK-församlingarna var bra mycket lägre än idag så sent som på 70-talet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s