När bisp Fredrik Modéus hyllade Annie Lööf tog det hus i helvete

eller rättare sagt, det gjorde det inte alls. Ingen brydde sig.

Fredrik Modéus‏

Men när stockholmsbispen Eva Brunne några veckor senare tweetade detta, brakade det lös.

Eva Brunne‏

Massor av folk blev upprörda och meddelade att nu lämnar de kyrkan. Logiken i detta är inte helt lätt att förstå sig på.

Jag tycker också att Brunnes tweet var klantigt. Läget var extremt laddat, inte minst rent parti/blockpolitiskt. Hon avsåg förmodligen att tacka statsministern för att landet slapp ifrån en politisk kris – det har hon sagt efteråt – men det här går att tolka som ett stöd till den egna partiledaren. Eva Brunne har nämligen varit aktiv i (s).

Med andra ord är det nog mest folks förhandsinställning till de två biskoparna som gjort skillnaden i reaktionen – och så det faktum att det finns folk som fort som sjutton suger tag i tecken på ”kyrkans politisering” men märkligt nog bara om det politiserande ligger åt vänster. Kyrkodebattören Annika Borg, numera anställd av Moderna, är inte ett smack upprörd över Modeii beundran av Annie Lööf men hoppade på detta tåg fort som sjutton. I den stund jag skriver detta är Borg på Twitter fullt upptagen med att ställa bisp Brunne till svars för de kollektpengar som gick till tämligen vänsterinriktade Seglora smedja – förvisso en mycket märklig sak, det förstår jag att folk reagerar över. Och det ser omdömeslöst ut av biskopen, att så tydligt gynna en politisk inriktning. Men det är flera år sen nu.

Och det här tweetet? Är det så mycket att gå i taket över? Jag tycker inte det. Det rimligaste sättet att tolka det är att det blev lite (ganska) tokigt formulerat, och bispen borde låta någon annan granska hennes tweet innan de sjösätts.

Kristen opions gamla blogg hade en serie texter kategoriserade ”åttonde budet”. Jag vet inte vad den kategorin innehåll, men stormen kring Eva Brunnes tweet har fått fler än mig att tänka på Martin Luthers uttydning av det åttonde budet.

Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte förråder, förtalar eller ljuger om vår nästa, utan försvarar honom, tänker och talar väl om honom och tyder allt till det bästa.

Jag tror nog att det är partipolitiken som sätts i första rummet här, och inte enbart eller ens främst från biskop Brunnes sida.

Länkar

Dagen 28/7. Biskop Eva Brunne kritiserad för Twitter-tack till Löfven
http://www.dagen.se/biskop-eva-brunne-kritiserad-for-twitter-tack-till-lofven-1.1002215

Expressen 28/7. Stockholms biskops tweet väcker starka reaktioner
http://www.expressen.se/nyheter/stockholms-biskops-tweet-vacker-starka-reaktioner-/
Jag har hemskt svårt att förstå att detta nådde dagspress. Det ska väl isåf vara att Jan Björklund kommenterade tweetet, möjligen.

Svenska kyrkans webbplats 29/7 (eller möjligen dagen innan, publiceringsdatum framgår inte)
https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/fortydligande-gallande-tweet-om-stefan-lofven
Eva Brunne förtydligar sig.

Dagen 30/7. Stefan Olsson (M): Kyrkan kommer att överleva både dig och mig, biskop Eva Brunne
http://www.dagen.se/debatt/stefan-olsson-m-kyrkan-kommer-att-overleva-bade-dig-och-mig-biskop-eva-brunne-1.1002550
En moderat landstingspolitiker skriver att han stannar i kyrkan på grund av att hon är Kyrka, med tron som centrum. Intressant replik. Alla de där upprörda och allt tal om att gå ur. Hur mycket bryr sig de människorna om Svenska kyrkan, egentligen?

Kristen opinion 30/7. Partipolitik viktigare än ämbetet för biskop Brunne
https://kristenopinion.wordpress.com/2017/07/29/partipolitik-viktigare-an-ambetet-for-biskop-brunne/
M-märkta Annika Borg tar ut alla svängar som öht går.

Dagen 31/7. Svenska kyrkan efter kritiken: Twitter är ett trubbigt instrument
http://www.dagen.se/svenska-kyrkan-efter-kritiken-twitter-ar-ett-trubbigt-instrument-1.1003118
Det här försöket till sammanfattning får en sak mycket fel, eller tja. Det är otydligt. Man får lätt intrycket av artikeln att folk blev upprörda även över Modeii Lööf-tweetande, men så är alltså inte fallet. Det finns kritiska kommentarer efter Modeii tweet, men de är skrivna efter att folk börjat hetsa upp sig kring Brunne.

POSK-bloggen 1/8. Biskop Brunne i blåsväder
http://www.posk.se/2017/08/biskop-brunne-blasvader/
Linda Cigéhn tycker inte alls illa om biskop Brunnes tweet, trots att hon och hela POSK är emot politiska partier i kyrkopolitiken. Vi verkar tycka rätt lika. (Nej, Linda har säkerligen inte snott det där om åttonde budet från mig. Vi har nog både tagit det från samma person på Twitter.)

Citatet nedan är tämligen tydligt riktat mot Annika Borg.

Jag skulle också uppskatta om kritiken mot det Svenska kyrkan gör var av teologisk karaktär, framförallt när den framförs av en teolog!, istället för att ständigt säga att kyrkan är så politiserad och att den dras åt vänster eller höger. Om du som teolog tolkar det kristna budskapet på ett annat sätt skulle jag uppskatta att det var i fokus inte politiseringen. För om det är där fokus ligger kommer ju Svenska kyrkan att fortsätta vara politiserad!

Annonser

3 thoughts on “När bisp Fredrik Modéus hyllade Annie Lööf tog det hus i helvete

 1. Ping: Om biskopens tweet och efterföljande drev – Magnus Nystedt

 2. Själva företeelsen att biskopar ska kommentera politiska dagshändelser är rätt konstig.
  Borde inte biskopar predika evangelium – det glada budskapet – om att Jesus har uppstått?
  Modeus gör ju faktiskt dubbelfel när han både kommenterar dagspolitik och gör en helt oortodox tolkning av evangelium. Evangelium är det glada budskapet om Jesus för folket, inte mot främlingsfientlighet eller någon annan dagspolitisk vurm.
  Sedan borde väl Brunne veta vid det här laget att alla hennes ord värderas utifrån hennes tidigare utsagor och bör därför vägas på guldvåg? Har biskoparna tappat förmågan att uttala sig om eviga värden och kompenserar med tweetande om dagsaktuell politik?
  Är det en trumpifiering av biskopsämbetet vi bevittnar?
  Det kanske är så att biskopar inte borde kommunicera så kortfattat som 140 tecken? Det kanske snarare är rejäla biskopsbrev som kyrkan och dess folk behöver?

  Jag lyssnade lite på webben igår på biskopen av Mosul från hans besök i Sverige förra veckan.
  Där var det helt andra referenspunkter i budskap om et dagsaktuella och det eviga. .

  Gilla

  • Böjd att hålla med dig ang. själva twittrandet. Förstår inte varför det självklart anses bra att biskopar finns på Fejan och Twitter. Katolikerna verkar överleva att Arborelius inte gör det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.