Det finns flera modeller för demokrati, än de vi känner från vårt politiska system

Svenska kyrkan är en kyrka där ett flertal av de förtroendevalda kandiderar utifrån sina politiska ideologiska preferenser, där det majoriteten anser vara rätt röstas igenom och blir allas beslut, där ökad profilering av det egna i opposition mot den andra är det ”språk” som förordas.

En sådan kyrka får svårt med Enheten. Den får svårt med det gemensamma vi:et, får svårt att härbärgera de kristna syskonens olika teologiska, politiska, ideologiska och liturgiska åsikter. Jag menar att den demokratiska metod Svenska kyrkan just nu använder på många sätt arbetar emot kyrkans uppdrag och identitet snarare än stödjer den.

Jag har redan länkat till den här debattartikeln en gång, fast ganska undanskymt. Den måste få ett eget blogginlägg. Läs den! och meditera sedan över att den som skrivit den, jobbar på det där förkättrade kyrkokansliet i Uppsala – det som jag själv brukar benämna ”kurian i Uppsala”. Jag tror fortfarande att det finns fog för den beskrivningen. Men det finns säkert goda krafter även där – det gör det för den delen säkert även i kurian i Rom. Samtidigt är det tämligen erkänt att kurian är en av Katolska kyrkan problem.

Verkligheten är väl helt enkelt komplicerad.

Gnäll inte på att kyrkan är för politiserad eller för vänstervriden, (eller för högervriden, om du nu råkar tycka det). Kom med förslag istället. Trekammarsystem, eller system liknande det i Finland, eller mer konsensusartade modeller, eller …

Eller okej. Man får gnälla. Men gör inte bara det – kom med konstruktiva förslag, också. Hur skulle vi kunna organisera oss, om vi nu inte är nöjda med vad vi har?

Länkar

Kristin Molander i Dagen: Kyrkan behöver annan demokrati
http://www.dagen.se/debatt/kristin-molander-kyrkan-behover-annan-demokrati-1.965244

Annonser

2 thoughts on “Det finns flera modeller för demokrati, än de vi känner från vårt politiska system

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s