Egocentricitet utan like. Alternativt syndanöd nästan utan gräns.

Den här bloggtexten är nästan ett år gammal. Idag skulle jag skriva mycket annorlunda. Bland annat tror jag att det är meningen att orden i psalm eller gudstjänst ska tydligt syfta på texterna i sitt originalsammanhang – eller tja, egentligen både och. Men det ska skapas en väv av associationer, tror jag. Där sammanhanget citatet, eller det som i psalmen eller gudstjänsttexten parafraseras, kommer ifrån ingår.

Men om det ska funka måste dessa texter också ingå i gudstjänsten – inte i alla, nödvändigtvis, men återkommande. Och psaltar-psalmer torde inte förekomma alls i Katarina församling. Så nä, jag finner nog konceptet lite för – lite för platt, för mig. Men jag är glad för den tid jag gick i Allhelgonakyrkan. Då funkade den mässan för mig. Den blev inkörsport. Det är inte så folk brukat prata om Allhelgonamässan men tja, för mig blev det så. Först de lätta drogerna, sen de tunga …

Rebellas andra

Herre hör min bön.
Svara mig när jag ropar.

Med den sångtexten inleds alla mässor – åtminstone alla söndagsmässor – i Katarina församling.

På youtube hittade jag sången på engelska, i ett antal olika inspelningar. Exv. här, som inledning på en hel CD med – om jag förstår rätt – människor från kommuniteten i Taizé, som sången brukar förknippas med.

Oh Lord hear my prayer.
When I call answer me.
Come and listen to me.

Jag jag jag jag mig. Är detta en bra text i en gudstjänst?

Först trodde jag att originalet måste vara franskt, men jag kan inte hitta att något annat språk än engelska skulle vara det ursprungliga. Det sista ”me” kommer på ett betonat taktslag, och det blir så klumpigt. Så fel. Kom och hör på mig! Kan man säga så till Gud? Hur egofixerat är inte det, på en skala.

Det var någon som sade…

View original post 1 285 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s