Samma Gud

En sak får jag särskilt vara tacksam över i senaste avsnittet av Läsarpodden. Patrik Hagman tycker att frågan huruvida kristna och muslimer ber till samma Gud rent teologiskt är enkel. Det finns bara en Gud, alltså kan inte muslimer och kristna ha varsin utan båda grupperna ber till den ende guden.

Jo, det har jag länge tyckt. Jag tackar för medhållet.

Det finns en rätt vanlig misstänksamhet mot påståendet att muslimer och kristna har samma Gud. Bottnar inte detta helt enkelt i att man vill hävda att det går lika bra att vara muslim som kristen? Tja. Men rent teologiskt går det lika bra att säga så utifrån en diskussion om Guds natur. Hur kan det någonsin vara irrelevant för en troende?

Jag tycker att här finns ett tänk som går precis tvärtom, och på tok. Man vill anse att andra religioner är helt fel och den egna den enda rätta. Alltså är man beredd att bortse från logiken. Då har man spänt kärran framför hästen: bestämt sig för vilket resultat man vill nå, och accepterar bara resonemang som leder fram till det, oavsett logik.

Däremot kan man absolut hävda att kristna och muslimer ber till samma Gud och ändå hålla kristendomen för bäst. Man kan mena att den muslimska uppfattningen om Gud är mer bristfällig än den kristna. (Muslimer kan förstås från sin sida hävda det motsatta.) Men uppfattningen att all muslimsk bön är värdelös, den blir nog svår att upprätthålla. Det är vad som ligger bakom, tror jag, när man avvisar logiken och inte vill se att det är väldigt, väldigt svårt att hävda att kristna och muslimer har varsin Gud och ändå fortsätter att kalla sig för monoteist.

Länkar

Alma-Lena Andersson i tidningen Dagen om vår gemensamma käpphäst, 3/3 2016
http://www.dagen.se/debatt/tror-kristna-pa-flera-gudar-nu-1.696447

Läsarpodden
http://tv.dagen.se/avsnitt-14-tva-systrar-av-asne-seierstad

Rowan Williams om hur han ser på kristendomen i relation till andra religioner
http://www.oikoumene.org/en/resources/documents/assembly/2006-porto-alegre/2-plenary-presentations/christian-identity-religious-plurality/rowan-williams-presentation?set_language=en

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s