Svenska kyrkans websajt är fortfarande trasig

Jag började kolla efter hur många av de svenskkyrkliga församlingarna i Stockholm som inte använder Svenska kyrkans centrala design, utan kör sin egen websajt. Jag orkade inte slutföra. Det var för många. Inte en majoritet, men en mycket stor minoritet. Jag har intrycket att det bara blir fler och fler församlingar vars sajter återfinns på församlingensnamn.se och liknande, medan svenskakyrkan.se/församlingensnamn omdirigerar dit.

Den här senaste omdesignen av Svenska kyrkans webb, hur gammal den då är – ett helt år? – är faktiskt en katastrof. Den är säkert estetisk och så, men den funkar inte. Sökfunktionen är värdelöst tillkrånglad – det är enklare att använda Google för att söka på sajten. (Vet du inte hur man gör? Om du ska söka efter exv. Irsta församlingshem, skriv i Googles sökfält: site:svenskakyrkan.se Irsta församlingshem. Funkar på alla sajter, utom det fåtal som stängt av sökmotor-indexering).

Men värst är kalendariet. Jag har hittills sett tre församlingar där inte alla gudstjänster återfinns i kalendariet. När flera veckor är borta upptäcks det fort, men när bara vissa poster saknas – det är inte säkert att församlingen upptäcker det, alls. Och som tillfällig besökare, som inte har koll på vad församlingen brukar syssla med på vilka tider, blir man ju grundlurad.

Någon har inhandlat en fullkomligt undermålig sajt av någon typ av webbmakarbyrå, som verkar i största allmänhet inkompetent. Fast egentligen borde man väl fråga sig hur det kommer sig att en så stor organisation så totalt misslyckas med inköp av denna tjänst. Om det nu närvaron på nätet är en så ohyggligt stor del av att vara kyrka, hur kan man då tillåta sig att misslyckas med något så basalt som församlingskalendarier? Rebella, som letar sig runt bland församlingar, suckar djupt och förundras över att ingen någonstans verkar ha kommenterat eländet.

De församlingar som har egna sajter, de har åtminstone fungerande kalendarier igång. Den nuvarande sajten med sitt icke-funkande kalendarium är ett underbart argument för församlingar att köra sitt eget webb-rejs. Jag kan inte med gott samvete råda någon församling att låta bli.

Länkar

Malmö pastorat har en websajt med ett alldeles underbart användbart kalendarium, sökbart och inställningsbart på alla möjliga praktiska sätt. Köp in det som standard för hela Svenska kyrkan!
http://kalender.svenskakyrkanmalmo.se/

Annonser

2 thoughts on “Svenska kyrkans websajt är fortfarande trasig

  1. Just den urkassa kalenderfunktionen har åtminstone fått mig att undra om det ligger illvilja eller sabotage bakom det faktum att det är så frtvivlat svårt att få reda på Var, Vad och När.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.