Nej, islam behöver inte reformeras. Islam behöver lära sig hantera sin reformation.

De har fått allt om bakfoten, tänkte jag när jag såg någon filmad diskussion om huruvida islam skulle kunna reformeras. Så här är det.

Islamismen är reformerad islam. Exakt det. En ”protestantisk reformrörelse”, säger religionsvetarna. Mönstret återfinns i många andra religioner världen över, som via kolonialism av protestantisk kolonialmakt – oftast men inte alltid England – kommit i kontakt med protestantisk kristendom, och lärt sig att betrakta de västerländska värdena och därmed även dess religions som moderna och eftersträvansvärda. Med det menar de bland annat att man kastar bort eller sållar kraftigt i sina traditioner och går tillbaka till Skriften, och menar sig tolka enbart utifrån den. Det är inte sant, förstås. Det var inte sant på Luthers tid, och är det inte nu heller.

Patrik Hagman och Joel Halldorf kommer in litegrann på det här i senaste Läsarpodden. Halldorf pratar om olika lokala muslimska traditioner, där islam i hög grad varit att leva i en tradition, som islamisterna kastar bort till förmån för den jihadist-islamism som lutar sig hårt mot Skrifterna, och som kan sägas vara global. En regelstyrd, fyrkantig och ytlig islam, som hävdar sig vara den äkta och ursprungliga men i själva verket släpper in åtskilliga av vår tids mer aviga värderingar och anpassar sitt religiösa system till dem. Jag associerar till den tidigare Läsarpodden om Kristens resa.

Uppenbart är att H&H, när de ska diskutera modern jihadistisk islamism, också jämför med de frikyrkliga traditioner de själva kommer ifrån – inte likställer, förstås, men jämför, ser likheter här och var men förstås också stora olikheter. Men det är tillräckligt likt för att det ska gå att förstå. Det är sällan folk gör så med islam, tycker jag. Det brukar bara betraktas utifrån.

Länkar

Läsarpodden om Två systrar av Åsne Seierstad
http://tv.dagen.se/avsnitt-14-tva-systrar-av-asne-seierstad
De delar som jag reflekterar över här är mest i poddens sista halva.

På Läsarna.se om poddavsnittet, inkl. lite länkar till saker de nämner. Den där artikeln av Rowan Williams borde man väl tugga i sig.
http://www.läsarna.se/lasarpodden-islam-radikalisering/

Ett tidigare blogginlägg om såna där protestantiska reformrörelser, baserat på ett par föreläsningar på Södertörns högskola.
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/03/03/islamismen-och-de-andra-protestantiska-reformrorelserna/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s