Ett glasfönster, I

glasfonster

Den här satt jag och stirrade på så jag missade en hel predikan, ja faktiskt större del av gudstjänsten än så. (Skvallra inte för prästen, är ni snälla.)

Vad säger mina ärade läsare? Vad får ni för associationer till bilden? Förstår ni vad som gjorde mig så perplex?

Det ska bli spännande att se om folk tänker likadant som jag.

Annonser

12 thoughts on “Ett glasfönster, I

 1. Fruktträden i bakgrunden? Att männen verkar ha byxor?Att Jesu ansikte inte ser ut som en människas? Den skalbaggeliknande helöverkroppsglorian?

  Gilla

 2. Håhå, vad ni var seriösa på fredagkvällen… jag tycker bilden funkar, som glasfönster, på plats. Jesu ansikte ser lite konstigt ut, medhåll, men det var inget jag funderade över på plats. Nåja. Antingen väcker den associationer, eller inte.

  Gilla

  • Mycket intressant.

   Fönstret heter Emmaus så du har helt rätt där. Själv blev jag förvånad, och hade aldrig greppat det utan konkret upplysning. Undrar därför hur du så enkelt säger det?

   Fruktträden däremot tyckte jag var konstiga, även sedan jag fått klart för mig att det är Emmausvandrarna som sitter där. Brödet i Emmaus bryts väl ändå inomhus, tänker jag. Dubbelexponering med Livets träd, och massor av förbjuden frukt som hänger där och lockar. Mnniskans synd och syndernas förlåtelse och Jesus och nattvarden – typ så?

   Gilla

   • Två förvånade lärjungar och en uppstånden Jesus (=helkroppsglorian som ger återsken i deras ansikten) måste vara Emmaus. Dock saknar jag sårmärken i Jesu händer. Finns de om man tittar närmare?

    Det speciella är fruktträden, och det är en intressant återkoppling till Bibelns början. När Adam och Eva ätit av kunskapens träd drivs de ut ur Edens trädgård för att de inte också ska äta av livets träd och leva för evigt. Men här ger Jesus människorna att äta av livets träd, när han bryter brödet som är hans kropp, som dödats och fått liv igen. Nu är det Guds initiativ att låta människorna äta av det som ger dem evigt liv, inte människornas initiativ att själva ta sig det eviga livet. Död och liv är i fokus, inte synd och förlåtelse. Frukten är inte förbjuden längre utan delas ut åt alla som vill ha. Typ så. Fint fönster!

    Gilla

   • Mm, fint fönster.

    Nej, inga märken i händerna. (När man sitter vid vanlig dator kan man förstora upp bildfilen och granska ordentligt, jag törs säga att där inte finns några.) Helkroppsgloria – är det alltid bara på den uppståndne Jesus? som ett litet kodspråk, typ? Det brukar ju vara en hel del sånt i religiös konst. Och så sånt här som syftar på något annat bibliskt – vilket i sig ofta har vissa standardsätt som det brukar avbildas på, så att man liksom känner igen vissa tecken och vet vad bilden föreställer. Intertextualitet, som di säger, di lärde.

    Äpplet är inte förbjudet! sjunger Di Leva… vild association, javisst.
    https://rebellasandra.wordpress.com/2015/10/25/vi-har-bara-varandra/

    Det får gå ett dygn eller två, sen kommer lite om de associationer jag fick av bilden – som kan vara något som konstnären tänkt sig, eller inte alls. På den punkten är jag inte mer klok idag än jag var, när jag såg den.

    Gilla

   • Det finns säkert ikonografiska koder för glorior och annat. Jag kan inte reglerna, men tycker det verkar som att sånt där ordentligt sken kring Jesus bara brukar målas vid epifanier, alltså när Jesu härlighet blir synlig på förklaringsberget eller efter uppståndelsen.

    Jag råkade ut för samma sak som du, att glömma lyssna på prästen för att jag blir fascinerad av kyrkfönstren, sist när jag var i Visby domkyrka. Där finns liknande fönster som skildrar uppståndelsen i en trädgård som har drag av Edens trädgård. Cirkeln sluts och livet är helt igen. Det är god och suggestiv teologi.

    Gilla

 3. Ping: Ett glasfönster, II | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.