Kyrkokritiska fabeldjur

Illustration ur medeltida handskrift. En varg som står på bakbenen, klädd i något blått - en mässhake? - med mitra på huvudet och kräkla i handen.

Biskop med rätt att vara rävig. Bilden är ur en medeltida illustrerad bok med tideböner och föreställer fabelvargen Ysengrim, en symbol för den korrupta kyrkan.

Ysingrim anses vanligen vara en allegori för den Katolska kyrkans korrupta munkar. Vanligen är det hans girighet som leder honom på avvägar. Han framställs med uttalanden som ”begå vilka synder du behagar; du får syndernas förlåtelse bara du betalar”. I slutet möter han ett gruvligt slut: han blir flådd och kastad till svinen. Reinhard däremot representerar de fattiga och lågättade. Han triumferar över Ysengrim tack vare sin list.

Diktverket om Vargen Ysengrim och räven Reinard, som beskrivs i Wikipedia-texten är från 1100-talet. När den där augustinermunken Martin i Wittenberg började väsnas hade kyrkans problem alltså rimligen några hundra år på nacken.

Fabelfigurerna återanvändes också i många århundraden, och syftar nog på lite olika saker beroende på tid. Med tiden verkar den kyrkokritiska udden ha tagits ur figurerna, och Reynard omvandlades till mer av trickster.

I en bok med tideböner från omkring 1300 har man i marginalen ritat räven Reynards begravningståg. Den biskopsklädde vargen Ysengrim går med i tåget. Förmodligen visste alla exakt hur sagan gick, och hur den slutade. Jag gissar att räven inte egentligen är död och på något sätt lurar vargen, men vet inte. Kanske ingen vet. Kanske just denna medeltidssaga är förlorad.

Ett bokuppslag ur medeltida handskrift. Texten är skriven i ett par olika färger. Längst ner på sidan är det lämnad en bred marginal, som pryds av en teckning föreställande räven Reynards begravningståg. Han ligger på en stege, övertäckt med något, och bärs av två andra djur.

Det är Reynard som ligger där på stegen. Den vänstra bäraren är något slags hjort, men vad är det för djur till höger?

Bjärka Säbys tidebok är inte riktigt så här snygg. Det måste medges. Å andra sidan tror jag inte att någon idag skulle komma undan med att illustrera en sådan med djurfabler.

Länkar

Wikipedia om Ysengrim. Citatet är därifrån.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ysengrimus

Bilden med vargen Isengrim – eller Ysengrim – hittade jag ursprungligen på Vandra vägen.
https://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2016/04/10/8-blandade-tankar-pa-sondagen-16/
Detta blogginlägget är huvudsakligen baserat på kommentarer jag gjorde där. Rebella ägnar sig åt en smula recycling, alltså.

Tidebönsboken, illustrerad med bland annat vargen Isengrim och räven Reynard.
http://art.thewalters.org/detail/36269
Går att bläddra i. Räven Reynards begravningsfölje tågar fram från sidan 165.

I kommentarsfältet på detta inlägg på Barockbloggen delar Lars Nilsson med sig av fler detaljer kring medeltida fabeldjur, använda till samhällskritiska och satiriska allegorier.
http://barockbloggen.blogspot.se/2016/11/st-martin-av-kiruna-uppdaterad-favorit.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.