En biskop som inte vill tala om människor i nöd i termer av religiösa grupperingar

En vithårig brunhyllt man i vit skjorta och svart väst står förmodligen uppe på ett kyrktak, för man anar ett kors och i bakgrunden en kupol med ytterligare kors och flera spiror. Där nedanför en stad, rimligen Aleppo.

Biskop Antione Audo av Aleppo.

Han ville ogärna tala om människor i nöd i termer av religiösa grupperingar. ”När man hjälper så hjälper man”, var hans inställning.

Vem är det här? Någon representant för Svenska kyrkan, som försöker förklara varför man inte tydligare talar om just förföljda kristna?

Fel. Detta är den kaldeiske, alltså syriske katolske arabisk-språkige biskopen i Aleppo, Antoine Audo som intervjuades i Människor och tro. En snabb intervju apropå påvebesöket i Lund, men biskopen av Aleppo som även är ordförande för syriska delen av den katolska biståndsorganisationen Caritas intervjuas förstås apropå läget hemmavid.

Tyvärr får vi inte höra hans egna ord i allt, utan just där jag finner det mest intressant bara reporterns sammanfattning. Men ändå.

Det var nödvändigt att Svenska kyrkan började tala om kristna som far illa i världen – också. Båda delarna samtidigt, de kristna men framför allt människor i allmänhet. En stor del av det drevet var synnerligen överdrivet.

Länkar

Programmet handlar som sagt mest om påvebesöket. Biskop Audo från ca 46:e minuten.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/800555?programid=416

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s