Ekumenik och inre spänningar – inför arret i Skåne, och efter

Vilka blir följderna av det ekumeniska storslagna arrangemanget i Skåne?

Kommer lutheraner och katoliker världen över ta varandra i hand och sjunga Kumbayah, eller leder det tvärtom till ökade motsättningar eftersom folk upplever att det inte finns täckning för de vackra orden som uttalas från officiellt håll?

Jag tror att det kommer att bli smått rörigt, initialt – men särskilt inom samfunden, mer så än mellan dem. Just nu tycker en del att jubiléet skapar konflikter mellan Katolska kyrkan och Svenska kyrkan, men jag tror att de uppoppande konflikterna eg. mest finns inom resp. kyrka. Man har olika inställning till det ekumeniska, och nu kommer det upp till ytan. Sen kan man börja bearbeta.

Det är inte alla inom Svenska kyrkan som är överförtjusta över att så många verkar beredda att sluta påven till sitt bröst. Påveämbetet som sådant önskar man hålla viss distans till. Och det stängda nattvardsbordet, och inställningen till kvinnliga ämbetsbärare… ska vi bara strunta i sånt, krama varandra och tycka att allt är frid och fröjd, nu helt plötsligt?

Dessutom är det lätt att bli irriterad över att påvens person totalt stjäl fokus. Så har det varit sen första början, när media utannonserade att påven kommer till Sverige – och skälet därtill kom först längre ner i texten. Det hade säkert stört mig med, en hel del, om jag nu inte råkat tycka att Franciskus är en riktigt bra förebild. Jag vill se Franciskus IRL, när jag nu får chansen, snarare än påven i funktion av påve. ”Vår Petrus” säger katolikerna. Inte så för mig.

Stör man sig på allt fokus på påvens person blir det inte bättre av att festen avslutas med en katolsk mässa – formellt fristående, förstås, men i realiteten blir det ju som avslutning – där icke-katoliker inte kan delta fullt ut. Mässan kan ses som ett katolskt långfinger i luften. Jag ser det inte så. Katoliker måste rimligen få klappa lite på sin påve när han kommer till Sverige, även om syftet primärt är ett annat än att hälsa på dem. Men ändå.

Katolikerna, å sin sida, kan mycket väl tycka att påven går för långt som kommer hit för att fira den där heretikern Luther. Officiellt betraktar Katolska kyrkan inte längre vare sig Luther eller protestanter som heretiker, men det tar ju ett tag innan fotfolket hängt med i svängarna. Dessutom kan man, utan att ta fram heretiker-etiketten, tycka att Luther var en förbaskad kyrkosplittrare som förtjänade sin bannbulla. En liten andel katoliker är entusiastiska inför arrangemanget, men de flesta förmodligen väldigt likgiltiga – och de som är starkt kritiska säkert många fler än entusiasterna. Åtminstone här i Sverige.

När religiösa ledare går längre i ekumenik och religionsdialog än vad de vanliga troende riktigt kan smälta, uppstår spänningar inom de egna leden. Tänk bara på Storkyrkoprästerna och deras imamer och rabbiner i dialogpredikan i högmässan. Om de tagit rimlig pastoral hänsyn till sina församlingsbor – ja till hela stiftet, och till kristna i hela landet, i och med att de gick ut med saken i en debattartikel innan – hade de hållit dialogelementen i församlingshuset istället för i själva gudstjänsten. Man sträcker ut en hand mot troende muslimer, men åstadkommer samtidigt spänningar inom de egna leden.

På liknande sätt tror jag att de ekumeniska arrangemangen i Skåne kommer att orsaka en hel del oro inom både de katolska och lutherska leden.

Själv finner jag det belysande att somliga katoliker med sådan emfas skyller det faktum att mässan kommer att hållas på Swedbanks arena, utomhus, på Svenska kyrkan i allmänhet och ärkebiskop Antje Jackelén i synnerhet. Att säga ”snyft, Vatikanen tänkte inte på oss, vi var tvungna att gnälla oss till att påven skulle hålla mässa” är ju liksom jobbigare. Lättare då att skylla på de andra™. Fast egentligen är det nog Vatikanens ombud vid arrangerandet av det hela – kom ihåg att Vatikanen är en av arrangörerna! – de borde ifrågasätta, som inte planerade in en katolsk mässa från början. Den är inknökad i efterhand. Glöm inte det.

Just nu, vad gäller själva jubiléet, tycker jag vi kan be katoliker och arga inomsvenskkyrkliga kritiker försöka fördela skulden för utmhusmässan lite jämnare, och förstå det där med att mässan verkligen kan tolkas som ett långfinger i luften åt lutheranerna. Det är inte tänkt så. Men från protestantiskt håll ser det litegrann ut så. Försök se det från andra sidan, om så bara en liten stund? Försök se att ”vi, vi, vi, vår mässa, vår påve, vi, vi, vi” kanske inte är någon särskilt snygg reaktion?

Eftersom mässan knökades in i efterhand kan det liksom inte bli helt rätt, hur vi än vänder oss.

Själv ska jag gå på mässan och stå där i ett hav av katoliker. Jag hade hellre sett att den ekumeniska gudstjänsten hållits på stor arena så det gått att vara med på riktigt, men när den nu bara kan avnjutas via skärm häckar jag väl någonstans i Lund under den – i närheten av kyrkan, om det inte är helt omöjligt att ta sig fram där – och går på katolikernas mässa morgonen efter.

Jag ska beväpna mig med en extra filt. Om någon i närheten muttrar över frusen utomhusmässa på grund av elak protestantisk kyrka med ännu elakare kvinnlig ärkebiskop ska denne erbjudas filten, i enlighet med Ords 25:21-22.

Länkar

Lutheraner som inte förstått att det inom RKK alls inte är självklart att påven och Vatikanen är med och högtidlighåller minnet av reformationen, kan t.ex. titta på denna reformationsjubileums-apologetiska lilla film från Rome Reports som har denna kritik som utgångspunkt (och sen låter kardinal Kurt Koch bemöta och förklara).
https://www.youtube.com/watch?v=YUasW6hiWRc

Motsvarande länk ”åt andra hållet”, till katolikerna för att förklara problemet med den påvliga mässan mitt i alltihop, har jag tyvärr inte. Förslag, någon?

Tidningen Dagen hade en liten sammanställning av olika röster kring reformationsjubiléet som jag tyckte var bra, just för att den visar på bredden.
http://www.dagen.se/tio-roster-om-pavens-besok-i-sverige-1.793937

Sofia Lilly Jönsson i Expressen om att Svenska kyrkan är i största allmänhet njugg och snål, och svenskkyrkliga säger fula saker om katolska helgon och lägger sig i katolska angelägenheter, och…
http://www.expressen.se/kultur/spand-stamning-infor-pavens-sverigebesok/
…jag tvivlar inte alls på att de här spänningarna finns, och att människor – katoliker, och superhögkyrkliga som också ser påven som det allra viktigaste med jubileet – uttryckt det som SLJ skriver. Bemötande, säger SLJ att texten handlar om. Hurdant bemötande det är gentemot reformationsjubileet att knöka in en katolsk mässa i efterhand lämnar hon därhän. Att ge en halv bild är ett annat sätt att ljuga.

Katolskt magasin skyller utomhusmässan på ärkebiskop Antje Jackelén.
http://www.katolsktmagasin.se/2016/10/25/papal-visit-sweden-causes-ecumenical-tensions/
Denna engelskspråkiga text är ett referat av SLJ:s Expressen-artikel – fast där står inget alls om ärkebiskopen! Så lustigt. Givetvis har SLJ exakt den informationen, att vissa katoliker säger så om ärkebiskopen, fast hon inte skrev det. (Ja, vissa katoliker säger så. Det ser man även på Facebook.) ”Titta det har stått i Expressen, det är sant!” Jag är inte imponerad.

Bengt Malmgren oroar sig för att topparnas ekumenik springer fram för fort.
https://bengtmalmgren.wordpress.com/2016/10/27/ekumenik-pa-frammarsch-men-ar-fotfolket-med/
Se det som en chans för fotfolket att börja bearbeta, tycker jag. Nu vet de vad deras högsta ledning tycker om det nödvändiga i att lutheraner konverterar till den enda, sanna kyrkan. Det är inte riktigt så längre. Utvecklingen måste gå därhän… och nej, de svenska katolikerna kommer inte vara de första som sväljer det.

Annonser

One thought on “Ekumenik och inre spänningar – inför arret i Skåne, och efter

  1. Ping: Jag släpar filt i onödan | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s