Talande reklamkampanj

Man skulle kunna tro att sossarnas kampanjsajt för att ragga ihop kandidater till diverse kyrkofullmäktige ute i landet, där man har svårt att fylla sina platser, är tillkommen i medveten polemik mot alla de som just nu engagerar sig för att partipolitiken i Svenska kyrkan måste avskaffas. Jag sällar mig till den gruppen. Jag tror dock inte att det är tillräckligt, att bara göra sig av med de vanliga politiska partierna. Det beror på vad man konstruerar istället. Framför allt visar de senaste årens hätska inomkyrkliga diskussioner att man måste hitta sätt som underlättar för att söka samförstånd, snarare än att på standardpolitiskt sätt söka konflikt.

politiker

Sajten http://www.blikyrkopolitiker.se/ målar upp kyrkopolitik som något helt igenom världsligt. Något som helst engagemang i kyrkan behövs inte. Vad som behövs är ett engagemang i Socialdemokraternas hjärtefrågor. Och så behöver man blir fler som ”står upp mot homofobi, kvinnoprästmotstånd och värnar människovärdet”.

Sajten skräms. Sossarna måste kämpa för människovärdet, annars tar mörkerkrafterna över kyrkan! Alla andra är just mörkerkrafter, verkar det. På stora huvudbilden symboliseras de av de nassar som Tess Asplund gjorde en demonstration mot, vilket blev ett mycket spritt foto. Dag Sandahl och nazisterna, liksom. Lika illa alltihop.

Det här är verkligen inte konstruktivt. Det är knappast så att nazisterna är på väg att ta över Svenska kyrkan.

Den klassiska bilden av Tess Asplund som ställer sig i protest rakt framför marscherande medlemmar av nazistiska Svenskarnas parti.

Sedan det här blogginlägget skrevs, har toppbilden på sajten bytts ut. Det gamla utseendet hittar man på Internet Archive https://web.archive.org/web/20161002220639/http://www.blikyrkopolitiker.se/

Tänk om människor faktiskt kommer in i diverse kyrkoråd med inställningen att deras uppdrag är att värna människovärdet.

Sossarna måtte ha uppfattningen att kyrkan är i grunden människo-ovänlig. Om inte sossarna kommit in och förändrat den, hade den fortfarande bestått av idel mörkermän – supersossarna for the rescue!

Ett kyrkligt styre behöver framför allt sträva efter samförstånd, inte söka konflikt. Den här sajten är det bästa argument jag sett för att inte rösta på sossarna i kyrkovalen och detta sägs, mina vänner, av en männniska vars hjärta sitter till vänster.

 

Länkar

Kampanjsajten
http://www.blikyrkopolitiker.se/

Infoblad på kampanjsajten.
http://www.blikyrkopolitiker.se/Kyrkofolder-2016-4.pdf
Några citat ur den:

För oss socialdemokrater är utgångspunkten att Svenska
kyrkan, som folkkyrka, har en viktig funktion i det samhällsbygge socialdemokratin vill genomföra.

Socialdemokratin är huvudgrejen, alltså. Kyrkan som politiskt redskap.

Vår idé om en öppen och samhällsengagerad folkkyrka
är hotad av grupper som istället vill göra kyrkan inåtvänd
och exkluderande.

Efter ett mycket upplysande samtal med en kyrkososse på Twitter tror jag att denna formulering syftar på de enbart inomkyrkliga icke-partipolitiska nomineringsgrupperna POSK och Frimodig kyrka. På sajtens huvudbild, där Tess ofrivilligt poserar som sossesymbol, symboliserar nassarna förmodligen dels SD och dels Frimodig kyrka. SD har inte i kyrkostyret att göra, där håller jag med sossarna. Grejen är att det har inte sossarna heller.

Tess Asplund har inte blivit tillfrågad om bilden, och skär tänder över att sammanknippas med sossarna. Kvinnan på bilden är alltså varken kyrklig engagerad eller socialdemokrat. Bilden är vad jag förstår köpt via en bildbyrå, och eftersom den inte används till reklam i lagens mening – det är ingen vara man säljer, som man tar pengar för – kan hon nog inget göra åt det. Sossarna har koll på sånt, de har råd med jurister som tar reda på. Men nog är det ändå ganska dåligt.*
http://aktuelltfokus.se/12759-2/

Eget blogginlägg apropå att Kyrkornas världsråd gått över till ett system med konsensusbeslut, vilket bisp Eva Brunne förvånat konstaterar har stora fördelar.
https://rebellasandra.wordpress.com/2016/07/09/beslutsfattande-med-konsensus-ar-bra-i-kyrkliga-sammanhang/

* Som sagt i bildtexten, man har bytt ut bilden nu. Huruvida Asplund haft något juridiskt att komma med eller om man ändå valt att ta bort bilden – bråk om saken innebär säkerligen badwill – är mig okänt.

Annonser

5 thoughts on “Talande reklamkampanj

  1. Partipiskan har alltid varit skarp inom Socialdemokratin. Och det har lett till en strypt debatt. Partipolitik är kämpigt inom kyrkan. Jag växte upp med Broderskapsrörelsen. Min far var djupt engagerad där. Men det var aldrig särskilt lätt att samtidigt tjäna församlingen, bli betrodd från andra partier och lyda sin egen rörelse. Nu tror jag att han med tiden lärde sig balansera. Men partier i kyrkan är känsligt. Och det är trist att man inte kan vara socialdemokrat i världen och med i en annan opolitisk gruppering i kyrkan. Om jag fattat rätt så blir du utesluten då.

    Gilla

  2. Rebella,

    Som det fungerar nu kan en ateist som aldrig haft kontakt med kyrkoliv ändå få en hög position inom Svenska kyrkan. Det är värt att skratta åt. Jag menade att du är mycket andligt engagerad, sätter dig snabbt in i kyrkliga ämnen och vill verka för konstruktiva samförstånd. Jag instämmer med dig att potentiella kyrkopolitiker behöver landa i sin tro och församling för att kunna göra en bra insats.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.