Vad tycker Anders Wejryd egentligen om kyrkopolitiken?

Debatt om den politiserande kyrkan – myt eller sanning? Ursprunglig laguppställning: Maria Ludvigsson, Wanja Lundby-Wedin och Gunnar Sjöberg.

Det lät nånting, det. Jag vet inte hur länge den laguppställningen låg uppe på nätet, men nu är Gunnar Sjöberg utbytt i panelen mot ärkebisp emeritus Anders Wejryd. Med tanke på Sjöbergs förmåga att stoppa foten i munnen låter det väl bäst så. Dessutom lät den gamla uppställningen som väl mycket av två mot en. Frågan är vad de tre i den nya uppställningen representerar?

Det är ju så att när människor klagar på Svenska kyrkans politisering, då kan de mena (minst) tre ganska olika saker.

1) Svenska kyrkan styrs av människor valda i politiska partier, vars bas finns utanför kyrkan. Det blir avigt. Vilka grupperingar som än kan komma ifråga så bör de skapas inne i det kyrkliga sammanhanget, bland de berörda. Annars blir det de allmänt tidsenliga krafterna som styr kyrkan, snarare än hennes egen kärna.

2) Det sätt att styra kyrkan som är lånat från partipolitiken är baserat på konflikt och konfliktsökande. Ett kyrkligt styre borde snarare bygga på att söka samförstånd. (min personliga käpphäst)

3) Svenska kyrkan är för vänstervriden. Så tycker ganska många som själva står längre åt höger. Man kan misstänka att om man flyttade kyrkans politiska tyngdpunkt närmare deras egen, skulle en hel del av dem (om än inte alla) vara mycket nöjda och inte alls klaga på någon som helst ”politisering”. Däremot skulle vänstermänniskorna förmodligen gnälla.

Om bara åsikt 3) blir företrädd i samtalet, har man effektivt hindrat diskussionen från att beröra den väsentligaste frågan. Inte för att jag är någon expert på Maria Ludvigsson, men jag misstänker starkt att nummer 3) är hennes huvudfokus. Fel har jag dock haft förr, osv.

Gamla topp-sossen WLW tycker förstås att Svenska kyrkan inte alls är för partipolitiserad.

Vad tycker Anders Wejryd?

Som bisp i Växjö spådde han 2005 att vi inte skulle ha många kyrkoval till av nuvarande snitt, utan rätt snart byta system. 2013, däremot, tyckte ärkebiskop Wejryd att det nog var bäst som det var. Frågan är om detta var något han ansåg att han borde säga. Det kanske är svårt, som ärkebiskop, att sitta och föra kampanj. (Men är inte det i så fall inte helt absurt? Är vår ärkebiskop en i lika hög grad ceremoniell roll som kungen? Undviker Antje Jackelén att yttra sig i frågor som kan tolkas som kyrkopolitiska?) Eller så ändrade Wejryd faktiskt åsikt, under arbetet med att undersöka andra möjligheter. Det ska bli spännande att se vad han tycker idag.

Den som tror att den kan komma till Katharinastiftelsen för att ställa någon av de tre mot väggen blir besviken. Stuket på Katharinastiftelsen är numera att frågor inlämnas skriftligen, varefter samtalsledaren väljer bland frågorna och läser upp dem som han känner för. Man kan tycka vad man vill om det, men till den som tror att syftet är politisk styrning från podiet vill jag ha sagt att skälet nog är ett annat. Vissa stammisar i publiken (Katharinastiftelsens publik har i hög grad bestått av just stammisar) började hålla små egna anföranden, snarare än att ställa direkta frågor. Det torde vara det direkta skälet. Just i det här fallet kan jag tycka att det är synd att inte tillåta direkta frågor från publiken men det skulle kräva ett mer offensivt handhavande av väl ivriga publik-debattörer, än vad jag tror att Katharinastiftelsens folk riktigt är inställda på.

 

Länkar

Panelsamtalet. 5 oktober på Katharinastiftelsen.
http://www.katharinastiftelsen.se/samtal/okad-politisering-av-kyrkan-myt-eller-sanning/

Maria Ludvigsson i SvD. ”Politik före Gud i biskopsbrev”, 2014.
http://www.svd.se/politik-fore-gud-i-biskopsbrev
Ludvigsson tycker att Biskopsbrevet om klimatet är en vänsterprodukt.

Maria Ludvigsson i Expressen/Kvällsposten. ”Gör kyrkans dörrar breda”, 2005.
http://www.expressen.se/kvp/ledare/maria-ludvigsson-gor-kyrkans-dorrar-breda/
Apropå diskussionen om förändringar i kyrkans styre, och kort citat ur Wejryds lördagsintervju – se nedan.

Anders Wejryd, då bisp i Växjö, menade att kyrkovalen var på väg ut, och föreslog något som mer liknar hur de flesta föreningar styrs. 2005.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=671362

Ekots lördagsintervju: ”Vad skulle Jesus ha röstat på i kyrkovalet, Anders Wejryd?” 2013.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/250155?programid=3071
Wejryd har här ändrat åsikt, och tror inte längre på årsmöten eller liknande. Här uppfattar han kyrkovalen som en kontaktyta mot samhället.
För den som inte orkar lyssna: sammanfattningar av lördagsintervjun i SvD och i Dagen.
http://www.svd.se/kyrkovalet-ger-samhallskontakt
http://www.dagen.se/arkebiskopen-kyrkoval-bra-kontakt-ut-mot-samhallet-1.107344

Intervju med Wanja Lundby-Wedin i Dagen. ”Det här valet handlar om politik, inte religion” 2013.
http://www.dagen.se/det-har-valet-handlar-om-politik-inte-religion-1.106037

– Naturligtvis är kyrkans budskap det viktigaste, säger hon.
– Men det här valet handlar inte om teologi, det har vi lämnat över till präster och biskopar.

Tipset om detta arrangemang snappade jag upp hos Carolina Johansson, som bespetsat sig på att få gå dit och se komm.chefen Sjöberg in real life. Där måste jag tyvärr – eller kanske snarare lyckligtvis – göra henne besviken.
https://carolinajohansson.wordpress.com/2016/09/30/den-politiserade-kyrkan/

Annonser

5 thoughts on “Vad tycker Anders Wejryd egentligen om kyrkopolitiken?

  • De ändrade rätt nyss. När ditt inlägg var färskt letade jag upp evenemanget på webben, och då stod det som du skrev.

   Nej, det var inte förvånande. Bäst vore väl om panelen kunde kompletteras med lite fler infallsvinklar – lite beroende på var äb em står idag, iofs.

   Gilla

   • Jag ändrade mitt inlägg med, rätt snart efter det att jag skickade ut det. Jag var rätt nyfiken på att se honom, även för att han, för en kommunikationsdirektör, varit så tyst nyligen, och givet hur yvigt han uttryckt sig skulle det vara intressant att se honom. En annan gång.

    Gilla

 1. Ping: Den politiserade kyrkan | Rambling thoughts

 2. Ping: 11 blandade intryck från Katharinastiftelsen | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s