Ekonomi och evolution

1.

En bit ekonomisk historia. Vägen från den medeltida ekonomin, baserad på adelns jordinnehav och ständigt skattande av plågade bönder, till sparande och bankväsende och allt det som vi idag kallar för kapitalism. Poddradioserien ”Människan och maskinen”, avsnittet ”Ekonomi”.

Någonstans i mig durrar det av en aning att det här på något sätt går att knyta ihop med Patrik Hagmans böcker ”Om kristet motstånd” och ”Om sann gemenskap”. För honom är kristendomen ett slags vapen mot det kapitalistiska systemet, och det som detta system gör med oss.

Ekonomin är en maskin, säger poddavsnittet. En självgående maskin. Egentligen finns inte det ekonomiska systemet, i någon mer handfast mening. Egentligen är den något som vi kommit överens om. Ett sätt att tänka, vare sig mer eller mindre än så.

Var stod Israel på Jesu tid, vad gäller pengar? Rådde det ett slags kapitalism – eller inte? De hade inte gått igenom vårt stadium av klockren feodalism, väl. Deras system måste kanhända kallas för något annat. Vet ej.

Är kapitalismen som vi känner den – med banker och ränta etc – som system, som maskin, självklar? Uppfinner den sig själv oavbrutet i olika kulturer, som av en naturlag – eller inte?

 

2.

Jag läste en text på teologi-bloggen Läsarna som var intressant, men svår. Att det dras en massa växlar på evolutionsteorin som man inte kan dra, som är övertolkning, att läsa in en massa i evolutionen, det är ju uppenbart. Det behöver man kanske inte dessa krångliga resonemang för att komma fram till. Eller så behöver man det, för att reda ut vari felresonemanget består? vilket jag i så fall inte klarar av.

Poddavsnitt nr 2 i serien ”Människan och maskinen”, ”Mysteriet”, berör ett mycket likartat ämne. De pratar om Dawkins, hans ”Den själviska genen”, och märkliga slutsatser av hans resonemang. Mycket av avsnittet går ovanför min horisont, men här finns något slags beröringspunkt med Joseph Sverkers text.

Men det får vila. Kanske stöter jag på mer på temat i framtiden – då ska jag lyssna.

 

Länkar

Människan och maskinen: Ekonomi
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/160710?programid=4462

Människan och maskinen: Mysteriet
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/151902?programid=4462

Läsarna: Det verkliga problemet med evolutionsteorin och människosyn, av Joseph Sverker
http://www.läsarna.se/det-verkliga-problemet-med-evolutionsteorin-och-manniskosyn/

Annonser

8 thoughts on “Ekonomi och evolution

 1. ”Är kapitalismen som vi känner den – med banker och ränta etc – som system, som maskin, självklar? Uppfinner den sig själv oavbrutet i olika kulturer, som av en naturlag – eller inte?”

  Det gör den sannolikt om vissa förutsättningar är uppfyllda. Dessa är främst fasta bosättningar och odling, privat ägande av jord och möjlighet att kontrollera ett överskott.
  Sedan brukar det med tiden gå av sig själv.

  Gilla

  • Om kapitalism i snäv mening: ja, troligen. Eller det är iaf en av de modeller som enklast utvecklar sig. Sen lägger vi in mycket i det, som vi tar för givet, som nog inte är lika självklart. Tror jag.

   Gilla

  • Nu ska jag säga emot mig själv.

   ”Fasta bosättningar och odling, privat ägande av jord och möjlighet att kontrollera ett överskott” fanns även på feodaltiden. Ändå hade de ett annat system. Du kan hävda att det gick av sig själv med tiden. Kanske hade det istället kunnat gå åt ett annat håll?

   Lyssna gärna på podden.

   Gilla

   • Vilket annat håll menar du att det skulle ha kunnat gå åt?

    Jag har lyssnat på podden, intressant verkligen. Jordägarna
    nådde kapitalismen via feodalismen. Undrar vad som hände i
    övriga världen, utanför Västeuropa? Om vi bortser från vad som spreds via de europeiska handelskompanierna.

    Sökandet på kapitalism förde mig givetvis till Norditalien, själva vaggan. Florens med den moderna dubbla bokföringen, den italienska bänken som gett sitt namn åt bank. Och Savonarola, som jag inte ägnat många tankar på sistone. Han vore värd ett
    inlägg.

    Gilla

   • Vet inte! men det är iaf teoretiskt möjligt, tycker jag. Vi har så lätt för att utgå från att vårt eget sätt är norm, normalt, självklart och det enda naturliga. Ja, jag undrar också hur övriga världens ekonomier utvecklats. Sen har ju väst genom kolonialismen fört över sitt system, annars vore det kanske inte så allenarådande som det är idag. Vet ej.

    Kul att du gillade podden! Schüldt har tydligen flera intressanta poddserier. Vad jag inte fattar är varför man inte sänt dem i P1 också, när man nu ändå gjort dem.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.