Ragnar B. Goode

Under ytan på många av senaste årens konflikter runt Svenska kyrkan – Brunnegate, Storkyrkodebaclet, och nu senast Mitt kors-bråket – ligger frågan om kristendomens exklusivitetsanspråk. I grunden är det samma fråga som alla monoteistiska religioner måste brottas med. Hur ska man förhålla sig till människor som har andra religioner?

Om ens egen religion är rätt och alla andras fel är det rimligen rätt att omvända så många man kan, om man så måste ta till svärdet. Den logiken körde vi på medeltiden. IS tänker fortfarande så. Stora delar av kristenheten har slutat omvända folk med våld, men tänker annars ungefär likadant.

Om man å andra sidan säger ”andras religioner är lika bra” har man i princip onödigförklarat sig själv. Hur hittar man en väg, ett sätt att tänka som är intellektuellt hållbar och ändå troget mot sin egen religion, sitt eget arv – eller för att nu prata mer konkret kristet, mot Jesus Kristus?

Bispen i Uppsala stift, Ragnar Persenius’ senaste blogginlägg adresserar precis detta. Persenius är inte sådär krispigt kristallklar så att formuleringarna omedelbart fastar i läsarens hjärna, men bara man grunnar lite trillar poletten ner. Tankarna är egentligen inte sensationellt nya, helt olikt allt annat som tänkts förut. Den katolska officiella teologin bygger allt sedan Andra vatikankonciliet på något liknande. Men det unika – förlåt mig om jag tar munnen full här, för jag har inte hängt med i det svenskkyrkliga särskilt länge. Men det här är första gången jag sett en svenskkyrklig biskop gå till botten på en aktuell konflikt och presentera en intellektuellt, logiskt och teologiskt hållbar lösning med kapacitet att ena och hålla samman.

Det är mycket möjligt att ungefär detta tänk redan ligger bakom många av de mer klatschiga yttranden vi får oss presenterade i media, av biskopar och andra kyrkliga överhetspersoner. Varför får vi i så fall aldrig detta mer sammanhållet presenterat för oss? Varför svarar ingen så här, när anklagelserna om ”religionsblandning” och ”svika korset” haglar?

Ragnar Persenius lär redan ha skrivit om detta i Längtan möter närvaro. Den boken kommer snart att vara på väg hem till Rebellas brevlåda. Andra kan ju också ha skrivit om liknande – men vem presenterar för törstande Rebellor och annan menighet att sådant finns? Hur hittar vi vidare? Generellt sett möts vi av en nivå som är så grund, att den snarare liknar reklam. Detta av en kyrka som säger sig hantera livets djupa och svåra frågor. Nej hörni, detta håller inte.

Svenska kyrkan behöver fler Ragnar Persenius. Nej, jag föreslår inte kloning. Riktigt så unikt är den intellektuella prestationen ändå inte, om man letar bland biskopar utanför landets gränser. Det borde räcka bra med att skapa strukturer som gynnar blivande perseniusar så de utvecklas till människor beredda att med empatin påslagen gå till konflikters grund, gräva i teologin och försöka hitta något hållbart varmed sår kan läkas. När väl det mönstret är etablerat behöver man inte göra det som Ragnar Persenius nu gjort: bryta mot ett helt uppförandeparadigm för att visa på något annat.

Kring denna fråga ligger folk bildligt talat i skyttegravar. Om de ska kunna mötas, krävs det något på den här nivån. Jag förstår ju att inte alla omedelbart kommer att ansluta sig till den perseniuska synvinkeln, falla varandra om halsen och börja tralla kumbayah, men detta är en version som många borde kunna acceptera. Om man inte själv är beredd att tänka likadant kan man ändå tänka ”jag håller inte med, men åsikten är respektabel”. Om tillräckligt många tycker det, har de som ändå vill fortsätta väsnas tappat huvuddelen av sin publik.

Det ser så lätt ut när det är gjort. Nästan självklart. Det svåra är att gå först.

Nå men nu vet vi åt vilket håll kyrkligt ledarskap bör sträva i denna fråga. Inte sant? Inte presentera löst tyckande, utan förankra det teologiskt.

Go Ragnar go, go!

Länkar

På bisp Ragnar Persenius blogg: Medmänniskan söker livets Gud
http://blogg.svenskakyrkan.se/biskopragnar/2016/08/20/medmanniskan-soker-livets-gud/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s