Kroppens teologi som sexuell askes

Syster Sofie* nämner ordet askes ett par gånger. Med min läsning av Patrik Hagmans böcker i färskt minne slår det an en sträng. Om jag betraktar Kroppens teologi inte som en allmängiltig beskrivning av sexualitet utan som beskrivning på ett slags sexuell asketism, då blir det hela mycket rimligare. Ögonblicklig behovstillfredsställelse är en av vår tids sjukor som det säkert är klokt att försöka träna bort sig ifrån, både vad gäller sex och annat.

Men asketism har aldrig varit påbjuden för alla människor. Att tillämpa asketism som en del av sin kristna livsföring är ett radikalt val. Kroppens teologi marknadsförs som ”Hur Gud har tänkt det med sex”, allmängiltigt och beständigt. Om den istället marknadsfördes som något för en elitgrupp kristna asketer vore saken en helt annan.

Syster Sofie skriver att det är äktenskapet som ger celibatet sin mening. Jag undrar jag om inte denna teologi är skapad från det andra hållet: att man utifrån celibatets verklighet, som kanske kan klassas som ett slags elitgruppens askes, teoretiserar om lekfolk. Det betyder i och för sig inte att alla tankar där är helt åt skogen, men det är nog bättre om lekfolket själva får tänka ut på vilka sätt det är tillämpligt i deras liv.

För den som ska leva sitt liv i celibat, och ha fokus på annat, kan det förmodligen vara en funkis strategi att låta sexualiteten gå i träda istället för att göda den med onani. Att därifrån extrapolera till onanins allmänna fördärvlighet är något helt annat.

Omdömet att Kroppens teologi är elfenbenstornsteologi som utformats utan störande kontakter med verkligheten känns fortfarande tämligen relevant.

* Jag gissar att de delar av sajten som använder de ordet är skrivna av henne och inte av övriga sajt-medarbetare, men kan förstås ha fel.

One thought on “Kroppens teologi som sexuell askes

  1. Ping: Sextrakasserier, porr och makt | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s