Klitorisanatomi och föråldrad sexologi

Jag förknippar alltså kvinnors smärta vid sex, och risk för att det ska bli en dålig vana – att man etablerar dåliga mönster, utan att förstå problemet med dem – med lättvändigt sex. Sex med människor som man inte egentligen bryr sig om, och som inte heller är särskilt engagerad i en själv, och där kvinnor tyvärr alltför ofta har svårt att hävda sina villkor – inte i alla fall, förstås, men alltför ofta. Sex där kvinnor i klartext inte är tillräckligt kåta innan penetration inleds, för att det ska funka för dem.

Kroppens teologi beskriver däremot det fenomenet i helt annan kontext. De diskuterar ämnet i samband med äktenskapligt sexliv. Är problemet med sex där kvinnan inte är redo inte alls ett ”lösa relationer-problem”? Håller inte min analys där?

hur många äktenskapliga samlag sker inte utan att kvinnan hunnit förbereda sig.

Aj. Bokstavligen aj, som värst. Obehag som mellanläge, följt av ”inte obehagligt men inte heller skönt”. Är detta verkligen vanligt i stabila förhållanden inkl. äktenskap? Inte idag, väl?

Våldtäkt inom äktenskapet blev straffbart först 1965. Före det var det mannens rätt. Missförstå mig rätt nu! Regelrätta våldtäkter inom äktenskapet var förstås sällsynt, men den där mycket obehagliga gråzonen där kvinnan förväntas ställa upp (”bit ihop och tänk på fosterlandet”) måste ha varit mycket, mycket utbredd. Lever Kroppens teologi kvar i den synen?

Det är mycket här som känns gammalt, rakt av som en återgång till 1950- eller 60-tal och inte på ett bra sätt.

Den sida på ”Kroppens teologi” som försöker kombinera sexologi och teologi, fokuserar rätt mycket på det där med att kvinnan måste vara redo. Citatet ovan kommer därifrån. Det är ju i sig en mycket god insikt. I 1960-talets sexrådgivarspalter, exv. Inge och Sten, stod det mycket om sånt. Idag behöver inte det predikas så mycket, tycker man. Idag är det självklart att man inte sexar penetrativt förrän kvinnan är med. Mannen behöver inte matas med fakta som förklarar varför det är klokt att lyssna. Något så självklart som att lyssna in varandra behöver inte läggas mycket krut på. Det där är något som jag tror att vi behöver lära unga tjejer, men behöver par undervisas i det?

Förmodligen är det själva penetrationsfixeringen som gör att det blir avigt.

Det finns många kvinnor som nöjer sig med ofullbordat samlag. De önskar en intimitet, men utan orgasm. Men så når de inte fram till den totala föreningen.

Frasen ”fullbordat samlag” handlar normalt inte om orgasm, utan om penetrativt sex. Fullbordat samlag = penis i slida, rent definitionsmässigt. Kroppens teologi förefaller här leva i villfarelsen att kvinnor får sina orgasmer främst genom penetrationssex. Mina vänner, det är tvärtom. Folk är som sagt olika och det finns kvinnor som enklast når orgasm på det sättet, men de är ganska få.

Som jag läser stycket handlar det om kvinnor som aldrig blir tillräckligt kåta för att tycka om penetrativt sex. De har fel män, som de helt enkelt inte är sugna på, eller så försöker de utöva sex på ett sätt som inte passar dem… eller så får de sexa bara de tider i månaden då de inte är som mest sugna, eftersom de utövar så kallad naturlig familjeplanering. De flesta kvinnor har ju större sexlust vid de perioder då de kan bli gravida. (Eller, om de inte lever helt enligt Kroppens teologi, kanske de käkar p-piller som ställer till problem med sexlusten – en alltför vanlig biverkning.)

Kroppens teologi lurar i dessa kvinnor att det är genom att motivera sig till vaginalt samlag de ska få uppleva sina orgasmer. Såna dumheter! Gör donnan riktigt kåt helt utan penetration istället (normalt inte primärt genom att pilla direkt på klitorisollonet, den del som syns, på en tjej som inte nått upp till större kättjehöjder). Låt henne själv lista ut hur. Den där penetrationshetsen är kontraproduktiv.

Men om man prompt måste se barnalstrande som sexlivets mening, om varje sexualakt måste kunna alstra barn, då blir det svårt förstås. Och om man har lärt folk att de aldrig ska pilla på sig själva, torde det bli ännu svårare att lista ut vad som funkar. Kvinnors onanivanor är den faktor som mest samvarierar med förmågan att få orgasm, och i det fallet tror jag vi törs oss på en slutledning: genom onani lär sig kvinnor hur deras kroppar fungerar, och har lättare att hitta sin väg till orgasm.

Sidan om tonårssex utlovar att celibat i väntan på äktenskap är ett bättre sätt för män att lära sig vänta in sin kvinna, än att ha relationer. Med tanke på hur mycket krut Kroppens teologis sex- och samlevnadssida lägger vid just att lära mannen att värma upp sin kvinna först, ser det ut som ett vanligt problem som folk som lever efter modellen måste lära sig hantera. Jag tror inte man bygger på vetenskapliga data här, utan snarare på önsketänkande om hur man vill att det ska funka. Riktigt så enkelt är det nog inte.

Om jag tvivlat på att Kroppens teologi bygger på föråldrad sexologi, får jag visshet när man skriver om kvinnlig anatomi i relation till orgasm.

För kvinnan utgår hennes upplevelse av lycka från vaginan. Det är genom vaginan som kvinnan upplever och uttrycker sin femininitet. Klitoris är mer som ett relä.

Frågan är vad ”lycka” ska betyda här. Sexuell njutning för egen del, eller lyckan i att kunna vara kvinnlig och ta emot sin man? Både och, skulle jag tro.

Ni som är yngre än jag har säkert aldrig hört talas om diskussionen om vaginalorgasm och klitorisorgasm. Det ansågs liksom kvinnligare och bättre med vaginal orgasm. Kvinnor som fick orgasm genom klitorisstimulans men inte genom penetrering hade komplex för det. Idag är den diskussionen stendöd, men sajten ”Kroppens teologi” tar tydligen ställning för vaginalorgasm. ”Klitoris är mer som ett relä”, skriver man, men modern forskning säger tvärtom. Alla kvinnans orgasmer stammar från klitoris, om de så uppkommer genom kittlingar av fotsulor eller rent mentalt helt utan beröring (jaja, inte vanligt, men bara för att nu ta till extrema exempel för tydlighetens skull).

Klitoris, mina kära vänner, är inte den där lilla ”ärtan” som vi på min tid fick lära oss i skolan. Klitoris är ett organ som till största delen ligger gömt och osynligt – det som syns är en mindre del än av det berömda isberget. Klitoris har skänklar som ligger på ömse sidor om vaginan. När kvinnor får orgasmer via vaginalsex, sker det alltså via klitoris stimulerad genom slidan. Den som tvivlar på mitt ord kan med fördel googla klitoris och anatomi, på valfritt språk.

Sajtens penetreringsfokus och ignorerandet av andra sätt att utöva sex, annat än som uppvärmning av kvinnan inför den väsentliga akten penetrationen, förklarar förmodligen varför man utgår från att mannen tar initiativet och måste långsamt väcka kvinnans lust. Den sexuella revolutionen kan nog tänkas ha skett för mycket på mannens villkor men det här är också på mannens villkor, fast på ett annat sätt. Det kön som inte får sätta villkoren för sexet kommer att vara mer svårövertalat och kräva en viss igångsättning. Jag rekommenderar Gerd Brantenbergs ”Egalias döttrar” som skrattspegel (utgiven 1977. Rebella är, som sagt, tant).

Normalt sett bejakar Katolska kyrkan vetenskapliga framsteg. Jag bör väl dra slutsatsen att fältet sexologi är ett undantag. Eller så är det en del av vitsen med Kroppens teologi, att kvinnor inte ska få för mycket orgasmer. Tänk om hon blir så aktiv att hon skrämmer honom, och han inte längre får vara den där manligt initiativtagande? Läskigt bortom läskigt.

(OBS: jag har absolut inget emot att många par har det så, att han står för initiativen och bägge trivs med det. Jag är även öppen för att det kanske kan finnas en biologisk bas bakom att detta mönster är det vanligaste – om än inte lika tydligt som på 50-talet. Vad jag vet är att mönstret antingen i grunden formas eller förstärks av vår kultur, där kvinnor blir tafsade på och objektifierade och över huvud taget inte riktigt får äga sin sexualitet. Andelen kvinnor som varit med om sexuella övergrepp, även grova sådana, är inte direkt liten. Tacka @#¤ för att kvinnorna får mindre direkt tillgång till sin sexualitet, sådär genomsnittligt.)

 

Länkar

Mitt blogginlägg om risker för kvinnor med att utöva sex utan att riktigt vara med, som jag förknippar med lösa relationer främst hos unga (och som mina regelbundna läsare förmodligen undrade ”vad har detta på Rebellas religiösa funderingar-blogg att göra”)
https://rebellasandra.wordpress.com/2016/08/09/nar-du-ar-sa-blot-att-du-nastan-rinner-bort/

Sidor på Kroppens teologi om:
sexologi
http://kroppensteologi.se/%C3%A4ktenskap/k%C3%A4rleksakten%20p%C3%A5%20djupet%20-%20n%C3%A4r%20sexologi%20m%C3%B6ter%20teologi.html
tonårssex
http://kroppensteologi.se/kyskhet/ton%C3%A5rssex.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.