Uppståndelse utan uppståndelse

Vi som satts att leva i besvikelsens epok
– ja, vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk?
Ett sätt, är att även om det blåser lite kallt,
TRO på det vi trodde på – trots allt.

Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord.
Ett nytt sätt att leva – var det bara tomma ord?
Var är han nu, våra frihetsdrömmars junker Morgonröd?
Han rör ju på sej, så han är nog inte riktigt död…

 

 

När jag funderat på hur man kan förklara att Jesu lärjungar blev så övertygade om att han uppstått från döden, då räcker det inte med några syner av nyligen avlidna. Sådana är vanliga, och vi brukar inte tolka det som att den avlidne har besegrat döden.

Den vanliga bilden är att lärjungarna efter Jesu död var förvirrade och förkrossade. Hade de följt en lögn? Sen fick de meddelandet att Jesus återuppstått, av Maria Magdalena som träffat Jesus vid graven.

Om de nu fick något sådant meddelande. Om det nu fanns någon grav (jo det kan man tvivla på, även om man tror att Jesus fanns och att han blev korsfäst).

Det Guds rike här och nu, som John Dominic Crossan säger att Jesus predikade. Det klarar sig utan Jesus, bara de andra fortsätter. Till skillnad från Johannes döparens apokalyptisk-eskatologiska rörelse levde den vidare utan hans fysiska person. Visionen klarade av att ledaren dog i smälek. Det var ju inte sådan seger det hela handlade om.

När lärjungarna hämtar sig efter smällen. När de bestämmer att de trots allt vill fortsätta leva som grupp, snarare än att gå slokörad hem var och en till sitt (vilket vi väl kan anta att en del gjorde, som inte finns kvar i berättelserna. Förmodligen de flesta). Då kanske de tänkte ungefär som Monica Zetterlund sjöng i revyn Svea hund om den avsomnade vänstervågen, i Tage Danielssons Var blev ni av.

Junker Morgonröd, förresten. Han är en bild av ungdomlig idealism som rider ut till storms för att kämpa för allt gott, som världen skrattar åt. Ursprungligen kommer han ur Birger Sjöbergs roman Kvartetten som sprängdes. Där blev den naiva och svulstiga dikten om Junker Morgonröd kasserad och förhånad. Jag har inte läst romanen, så jag vet inte hur den amatörklantige diktaren tog nederlaget – om han lät sina drömmar krossas, eller inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s