Råd till SvK-bisparna: Släpp fram er inre frommis.

Vad var det egentligen som retade folk, i SvK:s uttalande om det franska prästmordet?

Uttalandet fick en hel del skit på sociala medier, påeldat främst av Marcus Birro. Antje Jackelén avkrävdes att ”fördöma mordet” på Twitter, och så vidare. Det var dock inte vad hon i första hand försökte göra, vilket fick somliga att tycka att hon mumlar i skägget.

Men kikar vi på vad påve Franciskus och biskop Lebrun av Rouen fort kommunicerade till media skiljer sig innehållet inte så mycket. Fokus ligger inte alls på fördömanden. De lyckades säga det som Svenska kyrkan också försökte säga, men utan att väcka samma vrede. Så vad är skillnaden?

Dådet i kyrkan i Normandie skedde i biskop Lebruns stift. Han lämnade Världsungdomsdagen och åkte hem, men skickade först ett yttrande från Krakow.

Jag gråter inför Gud tillsammans med alla människor av god vilja, och jag bjuder in alla icke troende att delta i sörjandet (av offren). Katolska kyrkan har inga andra vapen att använda än bön och broderskap människor emellan.

Här har ni skälet till att inte helt få muslimer besökte katolska kyrkor på söndagen. Vems förslaget ursprungligen var vet vi inte, men den katolske biskopen bjöd in. Det blev en utmärkt demonstration av vänskap och god vilja.

Katolska kyrkan i Frankrike har som reaktion på tidigare terrordåd tagit initiativ till lokala tvärreligiösa råd. Säkert är det dessa kontakter som lett till att biskopar och imamer fort bestämde sig för denna gemensamma demonstration.

Vad sade påve Franciskus till media, direkt efter mordet? Via presstalesmannen Lombardi framförde han, att han

deltar i den smärta och skräck som skapats av detta absurda våld. Han uttrycker sitt fasta fördömande av allt slags hat, och ber för offren.

Notera vad påven inte säger. Han säger inte ett ord om att han fördömer själva dådet. Det är så självklart, det behöver inte sägas. Den stora fienden är hatet. (I Franciskus’ sinne är det säkert bokstavligen så. Det är själafienden som sprider hat och sår split mellan människor. Påven har en för vår tid väldigt bokstavlig uppfattning om hin onde. Han pratar åtminstone som om han har det.)

Jag såg lite av stormen mot Svenska kyrkans meddelande innan jag läste själva meddelandet. Jag hade också tagit del av påvens och biskopen av Rouens yttranden. Jag fann att de till innehållet var ganska lika Svenska kyrkans meddelande, men ändå lämnade helt olika intryck. Reaktionerna på Svenska kyrkans meddelande är (som så ofta) överdrivna och absurda. Ändå tycker jag ”Nog kan ni bättre än så här”.

Att den lokale franske biskopen har ett helt annat känslotryck i bröstet när han komponerar sin text är naturligt. Men ändå. Måste man vara så här sval? ”Våra tankar går till” är en väldigt platt standardformulering. Vad är det egentligen man vill kommunicera? Vem vänder man sig till? Ett sånt här meddelande ska på något plan funka gentemot många olika grupper.

Mitt största problem med texten är att den, bortsett från den avslutande bönen, inte är religiös. Bortsett från bönen hade texten kunnat vara skriven av någon helt sekulär människa. Så skrev inte biskopen av Rouen. Så talar inte biskopen av Rom.

I Svenska kyrkan finns en viss rädsla för att verka ”för religiösa”. I Sverige är det frikyrkornas väckelsekristendom som liksom tagit patent på att i offentligheten ”prata religiöst”. Svenska kyrkans image är lite mer lagom. Jag tror att många av Svenska kyrkans företrädare inte törs skriva utifrån religiös tro, inte utanför bönens och gudstjänstens former. ”Tror gör man i kyrkan” var ett vanligt talesätt när jag var barn och ung. Det är som om Ingemar Hedenius skrämt Svenska kyrkans företrädare så in i märgen, att man fortfarande inte törs verka alltför religiös utanför kyrkogårdsmuren.

Det här är inte bra. Religiösa företrädare ska låta som religiösa företrädare. Biskopar och andra som pratar å kyrkans vägnar borde när de yttrar sig offentligt släppa fram lite mer av sin inre frommis, som de numera förmodligen håller i schack. Gör inte det. Fortsätter ni så här kommer landets alla Rebellor att lyssna på den där biskopen i Rom istället, han som heter Bergoglio. Och på biskopen av Rouen. Och på andra som törs framstå som troende på riktigt. Inte för att vi Rebellor är någon jättevanlig sort, sådär i största allmänhet. Men just i det här fallet tror jag inte att jag är så unik.

 

Länkar

Pope expresses shock at horror of Rouen attack and condemns hatred
Vatican Insider, om påvens och biskop Lebruns resp. uttalanden
http://www.lastampa.it/2016/07/26/vaticaninsider/eng/the-vatican/pope-expresses-shock-at-horror-of-rouen-attack-and-condemns-hatred-xyUIhFbbUpgX7vq7rbP3wL/pagina.html

Sorg efter våldsdåd i kyrka i Frankrike
Svenska kyrkans uttalande, signerat Anne-Louise Eriksson.
https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1494493

Absurd Violence? Breaking the Cycle of Hate after the Murder of Father Jacques Hamel
Austen Ivereigh i ABC, apropå att han i ett tweet formulerat något om skillnaden mellan påve Franciskus uttalande och alla de som talade om prästens martyrskap i målande termer av offer precis framför altaret. Reaktionerna på hans tweet liknar i viss mån de som drabbade ärkebiskop Antje, när hon gick ut på Twitter och försökte besvara anklagelserna om Svenska kyrkans försumlighet.
http://www.abc.net.au/religion/articles/2016/07/28/4508816.htm

Mordet på Jacques Hamel må vara första gången som IS attackerat en kristen kyrka i Europa, men verkligen inte första gången de attackerat helgedomar. Ivereigh nämner ett attentat mot ett shiitiskt mausoleum i Irak, där en man vid namn Najih Shaker Al-Baldawi hindrade en terrorist med bombbälte genom att offra sig och krama honom, och därmed hindra honom att komma närmare målet. Lite mer exv här (eller googla)
Hug that saved hundreds of lives
http://www.news.com.au/world/middle-east/hug-that-saved-hundreds-of-lives/news-story/0c86e25c51046b54a97d413ffda4268e
Tänk lite på det, som komplement till brösttonerna om att detta med dåd i kyrkorum är en fruktansvärd upptrappning av IS’ våld och att kristna är de mest utsatta. IS har gjort sånt här länge, och huruvida kristna är de mest utsatta kan verkligen diskuteras. I absoluta siffror, i antalet offer, ja! men det är nog mest för att kristna är den största gruppen ehm, det verkar som att jag gått på en myt här. IS dräper nog fler muslimer, än någon annan grupp. Får ta och återkomma till det i senare inlägg. Tror jag.

Kristina Lindquist: Inga terrorister ska avgöra vem som är min fiende
”Anklagelserna mot Svenska kyrkan efter mordet i Frankrike är absurda” skriver hon i DN om twitterstormarna. Det måste man ju hålla med om.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/kristina-lindquist-inga-terrorister-ska-avgora-vem-som-ar-min-fiende/

Reportage om de muslimer som besökte katolska gudstjänster igår finns lite här och var.
France church attack: Muslims attend Mass, BBC
http://www.bbc.com/news/world-europe-36936658
Muslims Go to Catholic Mass in France, Italy for Solidarity, New York Times.
http://www.nytimes.com/aponline/2016/07/31/world/europe/ap-eu-france-church-attack.html

Styrkan i symboliska handlingar. Tove Lifvendahl i Svd passade på att puffa för att som solidaritetshandling besöka en katolsk mässa, även här i Sverige.
http://www.svd.se/styrkan-i-symboliska-handlingar
Ministrar och muslimer besökte katolska kyrkor, Signum. Någon massuppslutning blev det inte – så har inte heller någon lokal katolsk biskop gått ut med uppmaning därtill. Framför allt finns väl inte heller det pressande behovet på samma sätt som i Frankrike, där man in på huden känner effekterna av Splittrarens ageranden, för att låna lite bildspråk från påven. (Om det nu faktiskt är bildspråk.)
http://signum.se/ministrar-och-muslimer-besokte-katolska-kyrkor/

På väg hem från Polen passar påven på att påpeka att det inte råder likhetstecken mellan islam och våld.
‘It’s not right to equate Islam with violence,’ says Pope Francis
http://www.catholicherald.co.uk/news/2016/07/31/its-not-right-to-equate-islam-with-violence-says-pope-francis/
Några twitterstormar mot den muslimkramande påven har ännu inte setts till. (Även om man kanske ska påpeka att en hel del katoliker har svårt för påvens yttranden om islam och muslimer. Men de twitterstormar åtminstone inte över det.)

Annonser

4 thoughts on “Råd till SvK-bisparna: Släpp fram er inre frommis.

  • Tack!

   För mig var det en ny tanke att när folk kritiserar Svenska kyrkan för att vara ”så politisk” kanske det inte beror så mycket på diverse ställningstaganden – hur ska tro kunna inte vara politisk? – utan på vad som saknas i ställningstagandena. Över huvud taget har det givit mig oerhört mycket att kunna jämföra mellan svenskkyrkligt och katolskt, på många områden. Man förstår bättre vad man ser, om man har något att jämföra med. Just här råkade jag väl hitta en iakttagelse som ingen annan verkar ha gjort.

   Det kan verkligen inte vara lätt att vara en vanlig hederlig muslim i Frankrike nu. Det kan inte vara lätt att vara fransman öht. Men bilden av att IS alldeles särskilt är ute efter de kristna, det är en farlig bild som faktiskt inte är sann. Jag förstår att känslan lätt hoppade upp efter prästmordet. Handlingen ser så symbolisk ut. Nu verkar de väl ha svängt det, de franska katolska biskoparna och imamerna tillsammans, till att bli en manifestation för enhet istället. Jacques Hameln kommer att firas som martyr, det står utom varje tvivel. Men hur man tolkar det martyrskapet gör all skillnad i världen.

   Liked by 1 person

   • Jag inte bara tror att du har rätt, utan jag är övertygad. I politiken tala det ofta om att göra inrikespolitik av utrikeshändelser. Det samma gäller ofta också inomkyrklig polemik.
    Därför var det skönt att läsa din analys!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s