SSPXit

Såå.

Ett par månader efter att nyheten spreds att Franciskus på allvar försöker välkomna SSPX in i kyrkans famn och ge organisationen officiellt erkännande, kom beskedet att SSPX offentligt tackade nej.

Franciskus vill se en spretig kyrka, med många katolska smaker representerade. SSPX däremot ser sig som det Enda rätta™. Franciskus välkomnar dem av fel skäl, tycker förmodligen traditionalisterna. De vill inte bli accepterade som en mer eller mindre lustig katolsk variant bland många andra. De vill slå vakt om den sanna, rätta läran, så som den var innan den blev förvanskad av det förkastliga Andra vatikankonciliet. Alltför många präster sprider doktrinära fel – även påve Franciskus, skriver SSPX i sitt officiella yttrande. Häpp. Ett mer definitivt ”nej tack” går nog inte att formulera.

Förkortningen SSPX är rätt ologisk på svenska. Man får ta till engelskan för att lyckas uttyda den Sankt Pius X:s sällskap, eller prästbrödraskap säger man ibland. Formuleringen om Franciskus ”fel” (errors)* får åtminstone mig att tänka på Syllabus errorum, Pius IX:s skrift från 1864, som fördömde en lång lista över tidens fel. ”Sådan är den, modernismen” sjunger Piusbröderna i kör.

Kanske det är slump snarare än målmedvetet strävande, men Roms agerande gentemot SSPX de senaste tio åren ser verkligen ut som en långsiktig strategisk kampanj för att decimera organisationens betydelse. Viktigaste steget var förmodligen att påve Benedikt XVI gav den gamla mässan sitt officiella godkännande, under namnet ”den extraordinära formen”. Jag förmodar att den numera erbjuds i de flesta stift i världen. Skälet till det beslutet vet jag inte, men en konsekvens av det är att det skäl som de flesta SSPX-supporters uppgivit stuckits hål på: ”Vi vill bara ha den gamla mässan.”

Nu finns den gamla/tridentinska/latinska (stryk det som ej önskas) mässan att tillgå även under påvens hägn. Väljer man SSPX idag gör man det av andra skäl, och den väsentliga orsaken bör vara att SSPX inte godkänner Andra vatikankonciliet utan fortfarande hänger kvar vid de gamla Pius-påvarnas läppar. Antimodernismen är deras modersmjölk. De är integrister, katolska fundamentalister om man så vill. Deras modell och förebild är 1800-talets katolska kyrka, den som Madeleine Fredell beskrev som en mörk historia (eller var orden kraftigare än så? minns inte) i radions Teologiska rummet för några år sedan. Om man idag väljer SSPX framför den vanliga katolska kyrkan väljer man, i ordets rätta bemärkelse, en liten sekt i den katolska familjens absoluta utkant.

Innan påve Benedikt lyfte exkommuniceringen av SSPX’ biskopar var det Katolska kyrkan som kickat ut SSPX. Nu är det de som tackat nej till Vatikanens utsträckta hand – visserligen inte exkommunicerade längre, men inte heller infogade i Katolska kyrkans struktur. Underdogperpektivet, den förföljdes, har tagits ifrån dem. Om historiker framöver kommer fram till att det var precis det som Benedikt var ute efter blir jag inte förvånad.

SSPX finns om jag förstår rätt framför allt i Frankrike, Tyskland och Schweiz, och där lär de finnas kvar men jag tror inte de kommer skaffa sig särskilt många nya fästen ute i världen.

Kommer organisationen att utvecklas mot allt värre högerextremism, en tendens som är alltför uppenbar i de kretsarna, eller att normaliseras på den punkten? Det kommer att visa sig, men hårda handskar mot SSPX vore förmodligen bästa sättet att puffa in Piusbröderna i allt hårdare ställningstaganden mot Katolska kyrkans nuvarande ledning och praxis.

SSPX finns kvar som en hotbild, en påminnelse om vad som kan ske – vilka typer av grupper som kan komma att frodas och växa till sig – om Katolska kyrkan uppdaterar sig alltför snabbt. En nagel i Katolska kyrkans kött, det är SSPX’ självpåtagna roll. En ganska obehaglig nagel, starkt förknippad med högerextremism – nej, det var verkligen inte bara den där förintelseförnekande biskop Williamson, som var för magstark till och med för SSPX. Men en nagel som Katolska kyrkan kommer att fortsatt tvingas förhålla sig till.

* ”In the great and painful confusion that currently reigns in the Church, the proclamation of Catholic doctrine requires the denunciation of errors that have made their way into it and are unfortunately encouraged by a large number of pastors, including the Pope himself.” Se kommunikén, bland länkarna nedan.

 

Länkar

Bäst bakgrundsteckning i ett par snabba penndrag ger, som vanligt, Crux.
https://cruxnow.com/vatican/2016/06/29/traditionalists-spurn-deal-rome-charging-painful-confusion/

Biskop Fellays kommuniké i ärendet.
http://www.dici.org/en/news/communique-from-the-superior-general/

Rebella om:
– Franciskus utsträckta hand till SSPX
https://rebellasandra.wordpress.com/2016/04/28/vad-hans-kung-och-sspx-har-gemensamt/
– katolska fundamentalister, så kallade integrister
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/04/11/katolsk-fundamentalism-stavas-integrism-eller-integralism/

Annonser

2 thoughts on “SSPXit

 1. Jag funderar över om inte SvK hade gjort bäst i att behandla sina dissidenter på samma sätt som Bendictus och Fransiscus behandlar SSPX. På det sättet har RKK efter Luther betett sig klokare än protestantismen som ständigt förökat sig genom delning.

  Gilla

  • Missionsprovinsen är Svenska kyrkans SSPX. Definitivt.

   Vi ska inte glömma att RKK började med att exkommunicera SSPX’ biskopar. Jämför att äb Wejryd förklarade ”härmed betraktar vi er som en egen kyrkobildning”, vilket Missionsprovinsarna själva inte godkänner.

   1988, under JPII, splittrades FSSP av från SSPX har jag nyss lärt mig. FSSP består av de som inte ville gå i mer eller mindre tydlig schism med Rom, utan lyda JPII.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Priestly_Fraternity_of_St._Peter
   Med andra ord har argumentet ”det handlar bara om att vi vill fira den gamla mässan” inte hållit ens sedan dess – fast det på många håll kanske funnits bara SSPX att tillgå. Vilket B16 ändrade på, i och med sitt officiella gillande av mässans ”extraordinära form”.

   Men ja. Det är en stor skillnad att SvK verkar betrakta sig som något som kan ta ut en riktning och lämna folk bakefter, som inte kan eller känner att de kan följa med. Medan RKK aktivt försöker hålla folk kvar under paraplyet – inte till vilket pris som helst, men dock.

   När det är så här en grupp människor känner.
   http://www.kyrkaochfolk.se/index.php/hem/intervju-a-reportage/intervju/1308-prasternas-frihet-att-predika-guds-ord
   Alltså, det är inte rimligt att köra över och ut. Sen tycker jag ju de verkar lite 1800-talsmässiga i sina tolkningar, men det måste väl också tolereras?

   B16 krävde att SSPX skulle acceptera Andra vatikankonciliet. Franciskus har, till mångas förvåning, släppt på det kravet – trots att han själv i mycket hög grad är ett barn av Vat II. Eller just därför? eftersom SSPX:arna också har rätt, ja till och med plikt att följa sina samveten?

   Japp, Rebella gör en ny profetia svingande sin sibyllekappa. Missionsprovinsen kommer att finnas kvar, och inte krympa – alt. krympa långsammare än ”SvK mainstream”. Därmed blir de till slut en kraft att räkna med. Och till slut måste de på något sätt inlemmas, men givetvis inte genom att Missionsprovinsens ”missionsbiskopar” tas upp i biskopskollegiet.

   SvK är inte vant vid parallellstrukturer. Det är nog väldigt osvenskt – vi ska vara så förbenat överens, sitta och hålla med varandra. (Samtidigt som vi är rädda för konsensusbeslut – ha!) Men om Church of England kan ha en ”flying bishop” kan väl SvK lära av dem. Bo Brander kommer vara pensionerad sedan länge innan det blir så, och vigningsstoppet – hum. Det blir en lång process, innan det finns en lämplig flygarbiskopkandidat som är utbildad och prästvigd i Svenska kyrkans hägn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.