Beslutsfattande med konsensus är bra i kyrkliga sammanhang

I Kyrkans tidning yttrar sig bisp Eva Brunne förvånat om hur väl det funkar, att Kyrkornas världsråd (WCC) gått över till att fatta beslut med konsensus istället för enkel majoritet. Det var de ortodoxa som pressade fram ändringen, genom att hota att lämna samarbetet om inte beslutsfattandet på detta sätt reformerades. Katastrof, trodde förmodligen en del. Nu kommer man inte kunna fatta beslut om någonting.

Men det har visat sig att konsensusbeslutet faktiskt lett till mer handlingskraft, säger Marianne Ejdersten

som alltså är WCC:s kommunikationschef.

En uppenbar sak med konsensusbeslut är att alla beslut som tas, är välförankrade. Alla står bakom. Jag gissar att det är det som ger handlingskraft, utifrån de beslut som tas.

Det här borde Svenska kyrkan lära sig av.

Viktiga beslut borde aldrig någonsin avgöras med enkel majoritet. Frågan är om någon enda fråga borde avgöras på det sättet, någonsin. Att kräva kvalificerad majoritet istället för enkel är ett steg på vägen som nog är någorlunda överkomligt.

Titta på andra kyrkors beslutsfattande, Svenska kyrkan. Och lär av det. Börja till exempel med Church of England, som på alla sätt befinner sig ganska nära.

 

Länkar

I skrivande stund finns artikel inte på nätet – kanske dyker den upp? kanske till och med mellan att jag skrev den här texten och att den publiceras på bloggen? I så fall lägger jag in den senare. En sådan länk blir väl tyvärr läsbar i bara ett dygn eller två, men men. Artikeln finns annars på sid. 9 i papperstidningen, heter ”Samarbetet ökar med Världsbanken och FN” och det jag tycker är mest intressant i den får några små meningar bara.

Ett utförligare reportage om hur det där konsensusbeslutsfattandet går till i praktiken kanske vore något, Kyrkans tidning?

Annonser

3 thoughts on “Beslutsfattande med konsensus är bra i kyrkliga sammanhang

    • Tänk om det här är den ände man skulle börja i.

      Nuvarande system är designat för ”vanliga” politiska partier, och grupper som funkar som de. För att ”vanliga” politiska partier inte ska funka i kyrkopolitiken, bör man designa om systemet så att de blir alldeles vilsna, ser sig om och förstår att här har de inte att göra?

      Gilla

  1. Ping: Talande reklamkampanj | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s