Påven som talade sanning om äktenskapen

En stor majoritet av alla äktenskap är egentligen ogiltiga, sade påven. Det beror på att folk inte vet vad de ger sig in på. De har inte förstått vad ett sakramentalt äktenskap är.

Oj?

Påven sitter vid ett bord och pratar, med en kardinal på sin högra sida.

Påven berättar på konferensen om en ung man som sade att han ville bli präst – i tio år, sedan göra något annat. Sån är vår kultur, allt är bara provisorium! Kardinalen vid hans sida heter Agostino Vallini.

När man tänker efter måste det ju vara så. Hur är det annars möjligt att de flesta som önskar få sitt äktenskap annullerat faktiskt får det?

Det är ju lite spännande, också. En massa människor går omkring och tror att de är gifta, och beter sig som om de är det – men lever faktiskt i synd. Den katolska äktenskapsteologin är verkligen huvudlöst verklighetsfrämmande spännande.

Förmodligen är det just dessa konsekvenser, som fått någon i Vatikanen att reagera. Det är inte ovanligt att transkript av påvens tal fixas till en smula, så oklarheter reds ut. Påven okejar ändringarna, så det är ingen kupp. Detta var ingen förbered del av talet utan Franciskus svar på en fråga ur publiken. Men ändå. I det officiella transkriptet står det att påven sade att ”en del” av alla äktenskap är ogiltiga. ”E per questo una parte dei nostri matrimoni sacramentali sono nulli” – men ingen tvivlar väl om att när påven sagt ”en stor majoritet”, då menade han just det. Och självklart har han rätt. Det inser alla som tänker efter lite.

John Allen, Crux’ Vatikanen-expert, menar att eftersom det är uppenbart att det är påven själv som gjort formuleringsändringen i transkriptet finns inget skäl att snacka om ett ”transkript-gate”. Må så vara. När den påve som tänker utifrån människors verklighet formulerar sig från hjärtat, måste han sen anpassa det sagda för att få ihop det med de katolska doktrinerna. Det säger i sig väldigt, väldigt mycket.

Enda vägen ut ur det katolska äktenskapsteologieländet är förmodligen om man börjar betrakta det sakramentala äktenskapet som det snudd på ouppnåeliga ideal det är. Om den katolska kyrkan i Europa bestämde över sig själv skulle det gå dithän på ganska kort tid (då menar jag typ 100 år, det är ett raskt katolskt tempo) men nu är det inte så. Förmodligen blir det inom en inte alltför avlägsen framtiden de konservativa afrikanerna som regerar Katolska kyrkan.

Vojne.

 

Länkar

Signum rapporterade om saken innan det där korrigerade transkriptet dök upp – och helt ärligt, självklart är det påvens ord som säger hur han tänker. (Att han inte skulle fästa dessa ord på pränt i en encyklika är en helt annan sak.)
http://signum.se/paven-franciskus-de-flesta-aktenskap-ar-ogiltiga/

Påve Franciskus som inledningstalare på Roms stifts pastoralkonferen.
https://youtu.be/jQ5h2efV0a4?t=4393
Jag har direktlänkat till den sekvens då en man ställer en fråga om äktenskapet, som påven sedan svarar på. Om tidsstämplandet inte funkar i din browser börjar mannen ställa sin fråga ca 1:13:15. De anmärkningsvärda orden ur påvens mun kommer vid 1:14:30. Man behöver inte kunna italienska för att förstå – med reservation för stavningen – una grande majoranza dei nostri matrimoni sacramentali sono nulli.

Det officiella transkriptet.
http://w2.vatican.va/content/francesco/it/speeches/2016/june/documents/papa-francesco_20160616_convegno-diocesi-roma.html
Här heter det una parte dei nostri matrimoni sacramentali sono nulli.

Catholic Herald, brittisk hyggligt konservativ blaska, förklarar varför påvens yttrande är så sensationellt. Det katolska sakramentala äktenskapet förväntas vara en del av naturrätten, principer som förväntas vara djupt nedlagda i varje människa och som utgör basen för våra lagar etc.
http://www.catholicherald.co.uk/commentandblogs/2016/06/17/the-problem-isnt-invalid-marriages-its-our-reluctance-to-present-church-teaching/

Reuters sammanfattar den amerikanska upprördheten kring ämnet.
http://www.reuters.com/article/us-pope-marriage-idUSKCN0Z318J

John Allen i Crux.
https://cruxnow.com/analysis/2016/06/17/lets-not-get-bent-shape-changes-papal-transcripts/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s