P-medel i tredje världen – ett katolskt hyckleri

Genom att fattiga fiskarfamiljer på Filippinerna får tillgång till preventivmedel, kan de hålla familjestorleken nere så maten som maken tar upp ur havet och frun odlar i land räcker. De får råd att låta barnen gå i skola, så de i framtiden kan få bättre liv… och de utfiskade fiskbestånden får en chans till återhämtning.

Familjeplanering som basen för såväl ekologi som förmågan att sätta mat på bordet för sin familj. En succéhistoria i en kort dokumentär från 2012 (eller långt nyhetsinslag? väldigt långt isåf, 10 minuter) om ett u-hjälps-program i ett katolsk land, där preventivmedel aktivt och synnerligen hårdnackat motarbetats av Katolska kyrkan, och där man beräknar att över hälften av alla graviditeter inte var avsedda.

Filmen är som sagt några år gammal. Det är väl ett år eller så sedan Filippinerna bestämt om subventionerade preventivmedel, så alla ska ha tillgång till dem. Katolska kyrkan kämpade emot, hårt.

Påve Franciskus anser att preventivmedel hör till vad han kallar för ”kasta bort-kultur”, där man kastar bort gamla människors liv som inte anses värdefullt, liksom oföddas. Själv kan jag inte se att aktivt motarbetande av preventivmedel skulle vara något annat än just kasta bort-kultur. Bortkastande av kvinnors liv, som dör i illegala aborter. Bortkastande av fattiga människors framtid. Bortkastande av ekologin.

Katolska kyrkan lär inte lyssna. I filmen säger en ärkebiskop emeritus att lösningen inte är färre barn, utan mer mat. Hur då, herr ärkebiskop… hur då?

Once, I was asked, which would you prefer, to have less mouths to feed or to have more food to eat? And I said, is there a choice there? Come on, if you have more mouths to feed, then produce more food to eat, not the other way around.

Länkar

Filmens repliker och voice over-röst utskrivna.
http://www.pbs.org/newshour/bb/globalhealth-jan-june12-philippines_01-23/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s