Hur man vet att man är en liten smula påvefixerad

Först besvikelsen. Efter den där ekumeniska gudstjänsten i Lund där bara VIP:ar får plats, blir det på Malmö stadion ett tretimmars jippo ”mest för unga” som verkar innehålla lite allt möjligt, samt lite lite påve i slutet. Ska man ens iddas gå på det?

Påven ska inte framträda ensam utan tillsammans med två lutherska ärkebiskopar. Okej okej, det är väl rimligt. Han är här för att högtidlighålla jubiléet, inte för att göra ”the full påve show”. Jag förstår det, men nog kändes det futtigt.

Sen en nyhet till. Franciskus stannar en dag till, efter själva jubiléet, och firar mässa. Ja! Bra. Att göra alla lokala katoliker ledsna genom att inte göra sig tillgänglig för dem vore ett pastoralt misstag. Så kan han inte göra.

Blir det en sån där utomhusmässa? Malmö stadion två dagar i rad – på måndag eftermiddag/kväll det där ekumeniska ungdomsjoxet (som i besvikna Rebella-öron lät som en enda stor gäspning och irriterad väntan på huvudpunkten) och så mässa morgonen därpå?

Kan man fira mässa på en idrottstadion? Johannes Paulus II firade mässa i Globen – och fyllde den, enligt en uppgift – så det verkar väl gå.

Kom igen. Ni kan väl inte ha någon mesig lokal så bara en bråkdel av alla intresserade får plats? Av Signum att döma behöver man biljetter till mässan. Hrgmpf. Utomhusmässa i början av november är kanske ingen hit i Sverige, inte ens i Skåne. Å andra sidan ställer Franciskus inte in utomhusmässor om det så blåser så han knappt tar sig dit och tillbaka, har vi lärt oss av hans snabb-besök på Filippinerna, så tja.

Ropen skalla, utomhusmässa åt alla! För katoliker, likaväl som allmänna hugade påveskådare som Rebella.

(Smygpapist, javisst?)

Jag tyckte jag läste att mässan skulle vara utomhus men kan nu inte hitta igen det. Kanske är den texten ändrad, eller så läste jag slarvigt. Bäst att än så länge inte lita för mycket på detaljerna, i den info som sprids. Tids nog får vi veta.

Det är en inte helt lätt balansgång, att tillfredsställa såväl katolikers som nyfiken allmänhets önskan att få se mer av påve Franciskus och framför allt mer s.a.s. i sitt eget habitat, som att inte låta detta helt invadera reformationsjubileet. Att låta jubileet helt domineras av påven vore onekligen lite, lite konstigt. Måndagens evenemang tillhör reformationsjubiléet men tisdagens är egentligen katolikernas egen grej. Jag hoppas ändå att de tål ett visst överspill av intresserad allmänhet. Vi ska försöka sköta oss, lovar!

Länkar

Signum: Påven Franciskus besöker Sverige i två dagar
http://signum.se/paven-franciskus-besoker-sverige-i-tva-dagar/
Eftersom övriga länkar jag skulle kunna droppa återfinns även på Signum nöjer jag mig med den.

Annonser

4 thoughts on “Hur man vet att man är en liten smula påvefixerad

  1. Påvens anhängare lär inte bete sig som fotbollshuliganer ändå, så jag hoppas de kör hårt. Folk kan ju stå ute och se på bandymatcher på Annandag jul i Kalix så det måste funka i blåsiga Skåne i november.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s