Evigt liv… eller…

Den långa flykten, Richard Adams roman en om grupp vildkaniner, slutar med att Hassel, nu åldrad och ärevördig kaninhövding, dör.

Normalt är det Inlés svarta kanin som spelar rollen som lieman, men här är det El-Ahrairah som helt artigt erbjuder Hassel en plats i sin owsla (vilket i Den långa flykten är en kaninhövdings närmaste krets). Hassel lägger sedan av sin kropp, lämnar den liggande på marken, och försvinner iväg tillsammans med El-Ahrairah. Har författaren helt plötsligt ändrat på kaninreligionen, så det liksom blir en gräddfil för särskilt utvalda som får leva tillsammas med El-Ahrairah i något slags paradis? Det låter lite märkligt. Nä, det här tror jag handlar om något annat.

Strax innan Hassel får möta El-Ahrairah har han lyssnat på hur en av honorna berättat för sina ungar om hur just El-Ahrairah råkat på en grupp konstiga kaniner med märkliga vanor. Det är en starkt mytologiserad version av Hassels och hans kamraters möte med Gullvivas koloni, som Hassel själv knappt känner igen. Hans egna äventyr har alltså inkorporerats i den gemensamma berättelseskatten. När han dör lever han vidare som en av alla de kaninhövdingar vars dåd och äventyr utgör basen för de olika berättelserna om El-Ahrairah.

Han får evigt liv, Hassel – på sätt och vis. Precis som El-Ahrairah. Om någon El-Ahrairah någonsin funnits, förstås. Jag tror som sagt inte riktigt att Richard Adams kaniner helt kan resonera i sådana termer.

Jag minns inte exakt hur det skildras i boken, men i filmen flyger Hassel – eller hans själ eller ande eller vad du vill – iväg tillsammans med El-Ahrairah, in i solen. Och solen, det är ju Frith. Gud.

Om Richard Adams inte gillade det filmslutet blir jag inte helt förvånad.

Nu har jag verkligen kramat ur allt jag kan ur mina minnen av Den långa flykten. Det är dags att läsa om den.

Annonser

One thought on “Evigt liv… eller…

  1. Ping: Nattvardens omoderna realpresens | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.