När man ska kasta ut. Och inte.

Men är hon helt pantad, den där Rebella? Ta Allhelgonakyrkan i Katarina församling som exempel på att behålla tradition, när de ju slängt ut massor? och är rena typexemplet på gudstjänster som inte följer nuvarande kyrkohandbok?

Jo men alltså. Så här.

Man ska kasta ut och göra om när man vet vad man vill med det. Man ska inte kasta ut och göra om bara för att. Kastar man ut bara när man vet vad man vill med det, kommer förmodligen väsentliga bitar att bli kvar… och rätt bitar, om målet är att behålla en viss kontakt med det gamla.

Det bör man ha som mål.

Ibland undrar jag… nej. Jag är övertygad om att inget skadat Svenska kyrkan så, som hur man hanterat ämbetsfrågan. Inte så att jag är emot kvinnliga präster – absolut inte. Men man har hanterat det genom att aktivt och medvetet marginalisera människor med vissa åsikter. Man har vant sig vid att bara behöva ta hänsyn till ”rätt” åsikter. Det… det håller ju inte. Då hamnar man där, med kollektcirkulär som föreskriver böner som får en del att sätta i halsen av förskräckelse. För man är inte van vid att ta hänsyn till vad andra tänker och känner.

Det blir inte bra.

Annonser

6 thoughts on “När man ska kasta ut. Och inte.

 1. Precis! Desutom i ex.vis ämbetsfrågan kan ju människor ändra sig men när man bara stänger dörren i ansiktet på dem så de inte får en chans att fundera på frågan i lugn och ro, gjuter man ju fast dem i åsikter som de med vänligt och SANT inklusivt bemötande måhända skulle modifierat. Min pappa ändrade helt om när det gäller ämbetsfrågan av att lära känna kvinnliga präster, i Jukkasjärvi församling blev man inte svartlistad om man hade ”fel” ämbetssyn.

  Gilla

   • Min pappa var postis och långtradarchaufför men började läsa till präst en gång och hade venia. Han jobbade också en tid som församlingsassistent. Men ändrade sig och gick tillbaka
    till sitt postjobb i stället för att prästvigas.

    Gilla

  • Alltså, det fanns ju en tid då kvinnliga präster direkt trakasserades. Det var väl för att få bukt med det som det nuvarande ”reglementet” infördes. Det är fortfarande tillåtet att vara kvinnoprästmotståndare i Svenska kyrkan – hur skulle någon kunna förbjuda? men man kommer inte så långt i karriären. Framför allt prästvigs inga nya. Det, menar jag, är ett misstag. Som sagt tycker jag Church of England varit klokare, som gett kvinnoprästmotståndarna en ”flying bishop” alltså att de typ bildar ett eget stift, om jag förstår rätt. Istället fick vi Missionsprovinsen.

   Frimodig kyrkan förordar ju ”försoning i ämbetsfrågan”. Vad menar de då med försoning, undrar jag. Nu när kvinnoprästmotståndarna är i tydlig minoritet kanske det går an att visa dem typ, eh… barmhärtighet, eller nåt. Hur mycket ska man isåf kräva av dem, funderar jag. Är det någon av dem som är beredd att be om förlåtelse för vad de som student och/eller ung präst gjorde mot kvinnliga medstudenter och kollegor? Är det ”ensidig förlåtelse” de begär, utan att de själva ska behöva medge vad de felat?

   Jag tycker faktiskt att försoning i ämbetsfrågan låter som en strålande idé – om man orkar arbeta igenom det på riktigt. Det tror jag inte man orkar. Istället kommer man köra samma rejs en gång till, vad gäller vigslar av gaypar. Och alltså, jag vill ju inte att gaypar ska behöva uppleva sig sär- och sämre behandlade. Men det räcker väl att alla församlingar ser till att skaffa gayparen präst och kantor, utan prut och snubbor? Trycket från allmänheten torde vara såpass hårt att ingen församling kommer kunna hålla sig med nedlåtande praxis mot gaypar, utan man får bara snyggt slussa rätt par till rätt präst.

   Gilla

   • Du har naturligtvis helt rätt. Och jag tror aldrig en sådan som Dag Sandahl skulle be om förlåtelse för sin mobbing mot kvinnor, snarare är han fortfarande lika rabiat i att kvinnliga präster är fula och andra relevanta invändningar. Det är förstås svårt att låta bli att ta upp utseende när man är så oerhört vacker som Sandahl;-)

    I Gällivare flockas de som inte gillar kvinnliga präster och de mobbar kvinnor som sänds dit med friskt mod. Jag har svårt att se att dessa skulle bry sig om vi andra är generösa, men det är ändå en kristen plikt att i majoritet inte förtrycka minoriteten. Den segrande sidan har råd att vara generös, anglikanerna har löst detta mycket bra. De borde vara föredöme i fråga om gaypar som ska vigas. Nu tror jag nästan varje SvK församling har resurser att införa ditt system där och i verkligheten är det nog så det kommer att bli. Det är ju lite annorlunda än när gubbar ”ollar” kontoret när kvinnor kommer för att jobba där http://www.expressen.se/gt/prast-ollade-kollegas-rum/. Gayparen behöver aldrig konfronteras med dem som vägrar viga dem.

    Gilla

   • Att Sandahl skrivit några mindre vackra saker på nätet är en sak. Hur han betett sig mot kvinnliga präster i sin omgivning vet vi väl inget om.

    Är det fortfarande så i Gällivare? Illa, i så fall. Vad säger kyrkoherde och biskop och… ja.

    Church of England har såvitt jag förstår ännu inte äktenskap för folk av samma kön.
    http://www.theguardian.com/world/2016/jan/29/church-of-england-members-back-same-sex-marriage-poll
    Att afrikanerna i den anglikanska gemenskapen pressade fram den där sanktionen mot de alltför gayvänliga amerikanska episkopalerna måste väl nästan ses som en varning till CoE. Accepterar CoE gayäktenskap lär stora delar av de afrikanska anglikanerna förkunna att de inte längre betraktar ärkebiskopen av Canterbury som sitt överhuvud – nåt sånt. Stor risk för splittring av anglikanska kyrkogemenskapen, alltså. Hur tongångarna går bland de konservativa delarna av CoE vet jag inte. Märkligt nog är det i detta fall lekfolket som driver på och prästerna som strävar emot – märkligt, eftersom det var lekmännen som sist gav med sig i deras kyrkomöte vad gäller att låta kvinnor bli biskopar. Iofs kanske det är skillnad på genomsnittlig lekman och de som sitter i kyrkomötet. Vet ej.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s