Kaninberättelser utan rit

En sida ur en tecknad serie-version av Den långa flykten. Slutscenen ur berättelsen om hur El-Ahrairah blev välsignad.

”Och varje kväll när Frith är färdig med dagens arbete och ligger lugn och lättjefull i den röda himlen kommer El-Ahrairah och hans barn och hans barnbarn ut ur sina hålor och betar och lekar i hans åsyn, för de är hans vänner, och han har lovat dem att de aldrig kan bli förintade.”

Det berättande av muntligt överförda sagor som kaninerna i Den långa flykten ägnar sig åt liknar verkligen religion. Högste guden är solguden och skaparguden Frith som dock verkar mer aktiv förr; han närmar sig höggudens funktion, eller icke-funktion. Han är alltför hög för att dagens kaniner ska kunna närma sig honom. Kaninerna föredrar att prata om sin mäster-trickster, kaninhövdingen El-Ahrairah. Berättelserna om honom har medvetet eller omedvetet lånat en hel del ur berättelser om Bror Kanin, en amerikansk trickster-hjälte ur svart och indianskt folklore.

Tror kaninerna att El-Ahrairah verkligen funnits? Om ja: tror de att saker hände exakt som det berättas? Det är det här kladdiga ordet ”verkligen”. Just det kanske Richard Adams kaniner skulle ställa upp på. Börjar man dividera om den eventuella möjligheten att uppnå absolut kunskap skulle de förvirrat klippa med öronen och nafsa åt sig en klöver eller två. Kaninerna kan nog inte skilja mellan historisk verklighet och mer mytisk sådan.

Vad som saknas för att man ska kunna säga att kaninerna utövar religion är någon typ av kult. Religiösa ritualer lyser med sin frånvaro.

Nedan en eg. helt orelaterad låt som fått en Youtube-video illustrerad med klipp ur filmen. Låten heter ”Oh Death”. Den spökaktiga svarta kaninen är Inlés svarta kanin, som verkar funka som kombinerad lieman och härskare över dödsriket.

 

Men bara berättelser utan rit gör väl ingen religion?

Kanske man kan betrakta Bror Kanin och El-Ahrairah som en rest av något som en gång var en religion, resp. ett frö till något som skulle kunna bli det.

 

Länkar

Bror Kanin på engelska Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Br’er_Rabbit

Berättelsen om hur El-Ahrairah blev välsignad är helt klart en berättelse som fyller samma funktion som den om Adam och Eva och lustgården – om man tar bort det kristna begreppet om syndafallet, som judarna aldrig omfattat. Berättelsen förklarar varför kaninernas liv är så farligt, varför räven och björnen är röd om klo och tand, på samma sätt som berättelsen om syndafallet förklarar varför människans liv är så hårt.
http://esl-bits.net/ESL.English.Learning.Audiobooks/Watership.Down/06/text.html

Annonser

One thought on “Kaninberättelser utan rit

  1. Ping: Nattvardens omoderna realpresens | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s