Legender, sagor och andra berättelser

Fröken läste Den långa flykten för oss, Richard Adams roman om en grupp kaniner som bröt upp från sin koloni på jakt efter ett nytt hem. Det var klassen själv som hade önskat den. Lässtunden var säkert inte mer än 20 minuter, den tid som några årtionden tidigare kallats för ”morgonsamling” och bestått av psalmsång. Nu läste fröken istället Den långa flykten. Boken är tjock. När sommarlovet kom, var den långt ifrån utläst.

Kaninerna i Den långa flykten förfogar över ett antal mytiska berättelser, någonstans på gränsen mellan hjältesaga och gudaberättelser. Oftast kretsar de kring kaninen El-Ahrairah, som inte var den högste guden men en uppskattad trickster och kaninernas förebild och hjälte.

När fröken var sjuk en vecka hade vi en manlig vikarie. Det första stycke han fick läsa för oss var just en sådan hjältesaga, som vanligt berättad av kaninen Maskros. Morgonen därpå, i nästa kapitel, var kaninerna tillbaka i sin vanliga värld med de svårigheter de mötte där.

Att vikarien inte uppskattade boken hördes på rösten. Mot slutet av veckan fnös han hörbart och sade ”de sitter ju bara och berättar historier för varandra”.

Han som trillat rätt in, mitt i boken, hade inte redskap för att urskilja vad som var vad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s