Det är ju liksom skillnad på olika

När Svenska kyrkan har något arrangemang med inbjudna talare som frikyrklighetens huvudfåra anser heretisk, då mullrar det. Svenska kyrkan får man fritt skälla på. Det är okej.

Det har nu gått en halv vecka sen Freestyle Christianity-arrangemanget i samarbete med såväl frikyrko- som SvK-församlingar i Göteborg ägt rum, med Peter Rollins och Jay Bakker. Jag väntar förgäves på de upprörda rösterna i Dagen som spottar fradga över kristendomens urvattning och förstörelse. Frikyrkopastorsprofilen (pust, långt ord) Stefan Swärd letade som sagt rätt på den kastade handsken och publicerade texter på sin blogg och i Världen idag redan innan Rollins anlänt. Swärd brukar vara lugn i tonen men i sak är hans kritik skarp. Ingen annan verkar ta i saken.

Tydligen finns det ett ordentligt spänningsfält inom det frikyrkliga. Gränserna går inom samfunden snarare än mellan dem. Men att de konservativa frikyrkliga har överseende när de mer radikala, med helt annan kristendomstolkning, inom de egna samfunden börjar mopsa sig på allvar – det var ju rätt så lattjo. Nåt att dra upp, nästa gång nån i Svenska kyrkan bjuder hit någon i stil med John Shelby Spong. Till den frikyrklige som då börjar tugga fradga är det bara att säga ”äh, gå och dra en gammal Peter Rollins över dig”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.