Angående kyrkokansliets censur av anställdas åsikter

som Helena Edlund bloggade om på Kristen opinion, verkar det hela byggt på lösan sand.

Den som vill gå direkt till källorna kan uppsöka länkar-avsnittet längst ner. För den som först vill veta vad det handlar om finns här en sammanfattning.

Edlund skrev

En präst, vi kan kalla den för A, fick för några veckor sedan ett mail till sin arbetsplats. Avsändaren var en mail-adress A inte kände igen. När A öppnade meddelandet visade sig det innehålla en skärmavbild av en kommentar på Facebook A skrivit några dagar tidigare. Avsändaren frågade om det verkligen var A som skrivit kommentaren eller om kontot måhända blivit hackat? Avsändaren motiverade sin fråga med att hon (ty det var en hon) inte ansåg att kommentaren var ”lämplig för en präst i Svenska kyrkan”.

Det tog ungefär tjugo sekunders undersökande journalistik för att hitta avsändaren. Personen bakom mail-kontot visade sig vara anställd vid Kyrkokansliet i Uppsala.

Samma person vid Kyrkokansliet visade sig ha skickat ett antal meddelanden till en annan anställd, som vi kan kalla B. I dessa kritiserades att den anställde på sin Facebookprofil delat olämpliga inlägg, inlägg som benämnts som ”rasistisk dynga”.

Margareta Raab är körledare i Uppsala domkyrka. Hon kände igen formuleringarna i artikeln, som enligt Edlund kommer från en anställd på kyrkokansliet. Raab skriver på sin blogg:

22 februari 2016 blev en gammal och god vän till mig (B) bortplockad som FB-vän av en gemensam bekant med motiveringen att min vän bara delar ”massa rasistiskt, främlingsfientlig smörja”. Detta gjorde mig väldigt sorgsen och jag ringde därför min vän för att be vederbörande fundera över att nyansera sig i sociala medier. Samtalet slutade med att jag lovade att under de närmaste dagarna återkoppla vilka av de inlägg vännen delade på Facebook som jag trodde kunde beröra illa. Jag har inte skrivit ”rasistisk dynga”, vilket Edlund gör gällande. Inte en enda gång använde jag ordet ”olämpliga”. Det har hon självsvåldigt lagt till i sin text.

Däremot är ”Nu är det upp till dig att avgöra hur långt du vill gå och vad det får kosta” ett korrekt citat. Det gäller alltså hur många vänner min vän (B) är beredd att förlora på grund av sina inlägg på FB. Av detta gör Edlund ett hot om uppsägning från en som varken är chef eller anställd på kyrkokansliet mot en som inte är anställd i Svenska kyrkan.

Man frågar sig hur Edlund lyckats få en kyrkomusiker till anställd på Kyrkokansliet. Har Raab haft nån pluttanställning knuten till Kyrkokansliet, typ något uppdrag hon någon gång gjort, som hon i dagsläget glömt bort och varifrån Edlund konstruerat en halv hönsgård? Eller unnar sig Edlund att fabulera fritt, där hon sitter på en blogg med många fans vars inlägg sprids till höger och vänster utan mycket till kritisk granskning?

Sedan denna ballong punkterats återstår av Edlunds blogginlägg enbart att någon anställd i Svenska kyrkan benämnd C – vem var och i vilken position ospecificerats – kallats in till sin kyrkoherde för samtal ang. vad den anställde uttryckt i sociala media. Detaljerna torde vi, med tanke på hur Edlund hanterat sanningen i fallet C, inte kunna lita på.

Rebellas slutsummering blir som följer:

Såväl Helena Edlund som Kristen opinion har härmed tappat all trovärdighet. Det är vad vi borde komma ihåg av den här historien. Tyvärr lär det i alltför mångas bakhuvuden ligga kvar en uppgift om att kyrkokansliets personal sitter och mejlar anställda som i sociala medier uttryckt misshagliga uppgifter… och det tror jag, tyvärr, blir väldigt svårt att göra något åt.

 

Länkar

Helena Edlund på Kristen opinion, 4 april 2016
https://kristenopinion.wordpress.com/2016/04/04/ar-ordet-fritt-i-svenska-kyrkan/

Margareta Raab på egen blogg, 11 april 2016
http://foddjuul-giftraab.blogspot.se/2016/04/ar-ordet-fritt-i-svenska-kyrkan.html

Margareta Raab på församlingens websajt (bläddra till sid 2) samt på Wikipedia.
https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=643654
https://sv.wikipedia.org/wiki/Margareta_Raab

Gunnar Sjöberg, kyrkokansliets kommunikationschef, på egen blogg 18 april 2016
http://blogg.svenskakyrkan.se/minsynpasaken/2016/04/18/makten-och-arligheten/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.