Nyateismen som fundamentalismens skugga

Peter Rollins målar upp nyateismen som en skugga av fundamentalismen. Inte som en religion, men han tycker att det finns religionsliknande drag i den – vilket jag måste hålla med om. Drag som liknar inte religion i sig självt så mycket som den liknar just fundamentalismen. Och han menar att nyateister, när de debatterar med fundamentalister, ger legitimitet åt och göder fundamentalismen. (Här skulle jag vilja fylla i med kampanjer som ”Gud finns nog inte” etc.)

Den så kallade debatten blev det inte så mycket med, mest för att Lawrence Krauss inte förstod sig på vad det är för en jeppe han pratar med. Men Rollins inledningsanförande om 15 minuter är intressant.

Rollins är inte så intresserad av vad folk tror. Han är mer intresserad av hur. Fundamentalismen är ett stort problem för både honom och för Krauss. Just i det där hur, där finns det många nyateister som utövar sin ateism på ungefär samma sätt som de tidigare utövade sin fundamentalistiska tro. Undras förresten hur stor andel av amerikanska organiserade ateister som kommer just från fundamentalismen. Det är nog ingen vågad gissning att den gruppen är klart överrepresenterad.

Vad gäller vetenskap och kunskap som livshållning menar Rollins att det inte räcker till för människans djupa, svåra problem. Det håller jag helt med om. Det är väl nånstans där, kanske, som den fundamentalism-liknande ateismen dyker upp? när ateismen ska göras till något annat än vad den i sig självt är. När den – eller rättare sagt de vetenskapliga värden som nyateismen håller fram – ska göras till något mer än vad de är. När de antas kunna förklara livet. Vetenskap är bra för mycket, men om man försöker påstå att den är det enda vi behöver i livshållningsväg… då har man gjort den till avgud, verkligen.

Även om fundamentalismens avgud givetvis är värre.

Avgudar ska man kanske inte ha, oavsett om det finns någon Gud eller inte. (Tänk om det är Guds själva funktion – att hindra en från att göra något annat till Gud?)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.