Rebella spår om det slutliga utfallet av familjesynoden

Kardinal Schönborn är ärkebiskop i Wien, ett stift som ligger i framkant vad gäller system för att åter välkomna frånskilda och omgifta till nattvarden. Att han är en av de som om en vecka ska presentera påvens apostoliska uppmaning, alltså det som påven skrivit ihop efter avslutad familjesynod, ska det tolkas som ett tecken på att Franciskus skrift kommer att vara förnyande och lätta på reglerna? John Allen har försiktigt spekulerat i det, och jag såg en konservativ (eller kanske snarare traddis-)katolsk kommentar av någon som utgick från det. Sakta i backarna, säger jag.

Om något skulle jag snarare säga motsatsen. Jorge Bergoglio är en slug politiker. Vad än han sätter på pränt i sin post-synodala skrift så kommer det att bli svallvågor och upprördhet, åt ett eller annat håll. Han har ett budskap att förkunna under detta barmhärtighetens år, visst. Men att låta Schönborn förtälja att Franciskus tolkning av biskopssynodens diskussioner av familjen går åt det ultraliberala hållet vore att be om katolskt inbördeskrig. Det går inte.

Å andra sidan ber påven knappast Schönborn förkunna att det österrikiska systemet för hur frånskilda efter en bedömning av varje enskilt fall kan välkomnas tillbaka till nattvarden av biskopssynoden har återkallats och stoppats i malpåse. I och för sig är det ganska självklart att Franciskus inte skulle göra något för att stoppa österrikarna på den väg de har bestämt sig för.

Nu är det dags för Rebella att åter ta på sig sin sibyllekappa och förkunna vad hon ser i sin kristallkula.

Själva texten i den apostoliska uppmaningen kommer inte att innehålla något revolutionerande alls, åt något enda håll.

Men det faktum att österrikarna får hållas, är ett underförstått godkännande: så här kan enskilda stift och/eller biskopskonferenser komma fram till att man får göra. Man behöver inte heller smyga med det, tala tyst om det, som jag antar att man hittills i någon mån gjort. I och med Franciskus apostoliska uppmaning samt det efterspel som oundvikligen kommer att ske, blir den österrikiska modellen en officiell möjlighet. Det är  betecknande att jag ingenstans i katolska media har sett den beskriven. Kardinal Schönborn har beskrivit den i en intervju i BBC, det är allt jag hittat på engelska. Egentligen har katten redan flytt ur hatten, men sedan den apostoliska uppmaningen släppts fri kommer det att bli officiellt ”på riktigt”, fast det egentligen redan är det. Den katolska självcensuren kommer att släppa.

Det viktigaste arvet efter Franciskus kommer att vara en påbörjad vandring i riktning mot hur Katolska kyrkan var 100 år eller så före Första vatikankonciliet, innan den där absurda centraliseringen påbörjades. En Katolska kyrkan där påven visserligen förblir en samlande kraft, men där de lokala kyrkorna återfår åtskilliga grader av självbestämmande.

Så spår Rebella.

Det ska bli spännande att se hurpass rätt eller fel jag får.

 

Länkar

Francis’ widely anticipated document on family life to be published April 8, National Catholic Reporter 31/3 2016.
http://ncronline.org/news/vatican/francis-widely-anticipated-document-family-life-be-published-april-8
Här står också lite om det s.k. interna forumet, som synoden förefaller ha hänskjutit frågan om kommunion för frånskilda till.

Cardinal who backs progressives tapped to present family manifesto, Crux 31/3 2016.
http://www.cruxnow.com/church/2016/03/31/cardinal-who-backs-progressives-tapped-to-present-family-manifesto/
John Allen presenterar vem Schönborn är, och spekulerar lite över betydelsen i att just han blir med och presenterar påvens skrift.

Sex and the Synod: Pushing the Boundaries, del 1 av 3, med fokus på Österrike. BBC, 8 november 2015.
http://www.bbc.co.uk/programmes/p036bk17
Reportaget täcker unga katoliker som sambor utan att vara gifta, homosexualitet samt gifta och frånskilda. Kardinal Schönborn berättar om sin inställning till kommunion för frånskilda och omgifta, från ca 20:00.

A Post-Traumatic Church: Vatican I and the ‘long 19th century’, America Magazine, juni 2015
http://americamagazine.org/issue/post-traumatic-church
Jeffrey von Arx, lärare i historia och rektor för ett katolskt universitet, vänder på frågan huruvida Andra Vatikankonciliet var ett avsteg från katolsk tradition och hävdar att det är det Första Vatikankonciliet som verkligen var en tvär vändning i Katolska kyrkans självförståelse, funktion och identitet. Är denna artikel för vinklad? Kanske. Å andra sidan misstänker jag att den normala katolska historieskrivningen är minst lika vinklad.

 

Tillägg

2/4 såg jag för första gången den österrikiska modellen beskrivas på en katolsk sajt.
Cardinal Schönborn: marriage and pastoral conversion
http://www.cyberteologia.it/2016/04/cardinal-schonborn-marriage-and-pastoral-conversion-my-interview/
Intervjun är gjord av Antonio Spadaro, chefredaktör för Vatikanens halvofficiella organ La Civiltà Cattolica. Den trycktes och lades på nätet på italienska i augusti 2015, ett par månader innan synodens andra omgång rullade igång. Nu har Spadaro alltså lagt upp den i engelsk översättning på sin egen websajt.

Samma datum spekulerar John Allen i vilken betydelse den apostoliska uppmaningen kommer att få.
Pope’s big call on Communion may mean little on the ground
http://www.cruxnow.com/church/2016/04/02/popes-big-call-on-communion-may-mean-little-on-the-ground/
Han förefaller övertygad om att texten kommer att slå fast att det ”inre forumet” gäller för kommunion för omgifta, mao sätta på pränt det som redan gäller i praktiken då många präster faktiskt släpper fram omgifta till kommunionen. Det kommer orsaka storm, tror han, men samtidigt i realiteten inte ändra mycket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s