Vad kommer Franciskus ta för beslut ang. kommunion för omgifta?

Jag tror inte det finns något datum satt eller så, men det har allmänt förmodats att Franciskus inte kommer att dröja långt in i 2016 med att meddela sitt post-biskopssynod-beslut, i form av en apostolisk exhortation (jag tror det heter så på svenska också, eller borde det bli ”apostolisk uppmaning”?) Super-vatikanisten John Allen skrev om saken under mellandagarna och skissade upp de fyra möjliga påvliga utslagen i den känsliga frågan om huruvida skilda och civilt omgifta katoliker borde kunna beredas möjlighet att gå till kommunion, eller nattvard om man föredrar svenskkyrkisk terminologi framför katolsk.
http://www.cruxnow.com/church/2015/12/28/the-countdown-is-on-for-pope-francis-big-decision-on-the-family/

De fyra alternativen är, enligt John Allen – och det är ganska logiska alternativ, det är svårt att tro att någon annan ska kunna hitta andra eller fler.
1) Ett tydligt ja till kommunion för skilda och omgifta.
2) Ett tydligt nej.
3) En uppmaning till mer studier och reflektion i frågan.
4) Frågan skjuts över till det lokala planet.

På Katolsk vision lånar man punkterna från någon som lånat dem av Allen, och numrerar dem därför annorlunda – men låt oss inte haka upp oss på sifferexercis. Gert Gelotte på KV tror att påven kommer att fega ur genom att skjuta upp det hela, enligt alternativ 3 ovan (som för honom är nummer 1).
http://www.katolskvision.se/blog/?p=18490#comment-204147
Själv tror jag på nr 4, att Franciskus kommer att i ganska hög grad låta de olika lokala kyrkorna söka sina vägar. Det har långtgående konsekvenser, ja.

Å andra sidan. Finns det inte ett ganska stort överlapp mellan alternativen ”skjuta upp beslutet” och ”förflytta frågan till lokalkkyrkornas bord”? Ett uppskjutande plus allmänt ökad handlingsfrihet för lokalkyrkorna, det blir ju i realiteten Allens version 4 även om det inte står så rent ut i den skrift som Franciskus småningom kommer att släppa.

Jag skrev om skilda och omgifta katolikers möjlighet att gå till kommunion, men kanske det borde formuleras som officiell möjlighet. Redan nu finns det förvisso massor av omgifta katoliker som regelbundet går till nattvard i sin hemförsamling, liksom det finns homosexuella som är juridiskt gifta med sin respektive också också gör det. Men det är liksom resultatet av pastoral omsorg. Det är inte officiellt sanktionerat, vilket det skulle bli om Franciskus bestämmer att det ska så bli – men tror ni att det rör sig om enstaka församlingar ledda av liberala jesuiter, som hukar sig under sin biskop och ser till att prata tyst om hur de sköter sitt pastorala uppdrag så inte biskopen ska bli vred? Så kan det ju vara på sina håll, men sannerligen inte överallt. I radiodokumentären ”Sex and the synod” från BBC
http://www.bbc.co.uk/programmes/p036bk17
från november förra året framgår hur tydligt som helst att kardinal Schönborn i Wien systematiskt släpper fram omgifta till kommunion, och att han ber människor att om någon präst är för hård på denna punkt ska de gå till honom och berätta så ska han prata med prästen. Det är inte villkorslöst. Schönborn kräver av de omgifta att de ska rannsaka sitt samvete. När de själva ber om barnhärtighet: har de själva visat barmhärtighet, mot sina barn och mot sitt ex? Har de sökt försoning? De frågorna måste först arbetas igenom.

Rimligen är det detta som var de tyska biskoparnas förslag till familjesynoden – de progressiva tyska biskoparnas, vill säga. Det finns ju konservativa tyska biskopar också, och minns jag rätt var det den tyskspråkiga gruppen som till slut arbetade fram huvddelen av stommen till det kompromissförslag till skrivelse som synoden till slut kunde anta.

Inte ett ögonblick tror jag att Franciskus kommer släppa ifrån sig något som hindrar österrikarna från att fortsätta på sitt nuvarande spår. Inte ett ögonblick. Frågan är hurpass mycket mer officiell den österrikiska hållningen kan bli. Jag menar, när ärkebiskopen och kardinalen själv berättar om den i radio…?

Den här kardinal Schönborn är alltså det österrikiska ”prästinitiativets” (Pfarrer-Initiative) huvudmotståndare på hemmaplan. Prästinitiativet vill bland annat att prästerna ska kunna tala öppet om sin praxis, om vad de faktiskt gör. Jag undrar jag hurpass sensationell där den BBC-intervjun var. Här har väl Schönborn gjort precis det som Pfarrer-Initiatives medlemmar i flera år krävt… hurpass mycket svettades Schönborn innan han tog beslutet att träffa den där reportern? Det kan man bara spekulera i.

Kanske det räcker att Franciskus är lite lagom öppen för det där med lokala initativ? Att han inte kväser dem? utan att övertydligt lobba tillbaka frågan till biskopskonferenserna? Det där är en typ av realpolitik som jag tror att Jorge Bergoglio även känd som påve Franciskus mycket väl behärskar.

Annonser

One thought on “Vad kommer Franciskus ta för beslut ang. kommunion för omgifta?

  1. Ping: Piltz tolkar Amoris lætitia så att lokalkyrkorna får bestämma över kommunion för omgifta | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.