Adam och Eva. Den icke-pryda versionen

Är företeelsen ”penisben” bekant? Nej, det är inget påhitt. Människan har inget sånt, men de flesta andra däggdjur har. Till höger ett penisben från bäver.

Penisbenet funkar precis som ni tror. bäver Människohanar måste förlita sig enbart på vätsketryck för att åstadkomma erektion; de flesta andra däggdjur har således mer bastant hjälp i det avseendet. Om även människan varit utrustad med penisben, hade det kanhända gått åt mindre Viagra?

Vill man kan man betrakta avsaknaden av penisben som en medfödd sjukdom som omfattar hela människoarten. Så inleddes en något förvånande artikel i ”American Journal of Medical Genetics” 2001 – förvånande i en medicinsk tidskrift, eftersom artikeln raskt gick över till att diskutera bibliska saker. Det var bara ett ”Letter to the Editor”, närmast att betrakta som ett slags insändare, men ändå en klar ögonbrynshöjare. Här finns den återtryckt i en mer normal, icke-vetenskaplig tidskrift vid namn Cabinet.
http://cabinetmagazine.org/issues/28/gilbert_zevit.php

Vad var det egentligen för ben som Gud tog från Adam för att skapa Eva? Skulle han verkligen ta något så prosaiskt som ett revben?

Är det inte rimligare att myten är till för att förklara två saker. Dels varför mänskliga hanar till skillnad från nästan alla andra djur inte har något ben i sin penis. Och dels för att förklara den tydliga ”söm” som på väldigt många män sträcker sig från hela undersidan av penis och över pungen. Där tog Gud ut benet, alltså. Det var tesen i den genetiska tidskriften, signerad Scott F. Gilbert – ja han som bestämt hävdar att vetenskapen alls icke säger att livet börjar vid befruktningen – och Ziony Zevit, judisk bibelvetare/teolog.

Den här artikeln på en sajt om biblisk arkeologi förklarar de språkliga förvecklingar som kan ha lett till missförståndet – förutom då kanske, gissar jag, att en mer pryd era inträtt än den som skapade myten. (”Baculum” är penisben på engelska och på latin.)
http://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-topics/bible-interpretation/the-adam-and-eve-story-eve-came-from-where/

Förutsatt att de språkliga resonemangen håller låter det onekligen mycket, mycket troligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s