Är det Swedenborgs fel?

Varifrån kommer den där folktron att människor blir änglar när de dör, undrade jag.
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/06/21/mamma-ar-en-angel-i-himlen/
Jag har betraktat det som något typiskt svenskt, lika svenskt som tomten som ska ha julgröt och bergatroll – ursvenskt, kanhända med band till allmäneuropeisk folktro. När jag googlar ser jag dock åtskilliga amerikanska kyrkor som på sina FAQ-sidor om tro svarar ”Nej” på frågan ”Blir man en ängel när man dör” och alltså måste de vara välbekanta med föreställningen.

Så lär varken katoliker, ortodoxer eller vad som normalt brukar kallas för protestanter, men faktiskt finns det ett samfund som säger så: Swedenborgianerna, som själva brukar kalla sina samfund för ”Nya kyrkan”. De svenska swedenborgssajterna säger inget i frågan men jag hittade detta.
http://newchurch.org/societies/dawsonCreek/about/beliefs/lifeAfterDeath/lifeQuestions
http://newchurch.org/get-answers/spiritual-concepts/heaven/heaven-and-angels/

Every angel in Heaven was once a person living in this Natural World.
In fact, people were born to become angels

Once in heaven, people become angels. Angels are not a superior race of beings, but rather humans who have developed into their highest selves. Much like a caterpillar becomes a butterfly, the earthly state is a preparation for life as an angel in heaven. To become an angel, reject self-centered longings, do what is good, and love God.

Nationalencyklopedin skriver om de swedenborgska kyrkorna

swedenborgare, anhängare av Emanuel Swedenborgs religionslära. I Sverige hade Swedenborg anhängare bland antiortodoxa präster i Göteborg och Västergötland på 1760- och 70-talen. I Stockholms högre kretsar gjordes swedenborgianismen i slutet av 1700-talet till en ockult religion med inslag av alkemi, andeskådning och animal magnetism.

Med ”antiortodoxa präster” menas om jag förstår rätt pietister. ”Animal magnetism” låter som ett skämt men förefaller, när man tittar lite närmare på det, vara ungefär som vanliga moderna new age-läror om energier.

NE fortsätter

Under romantiken vann de teosofisk-mystiska elementen i Swedenborgs åskådning uppskattning hos enskilda akademiker och intellektuella, t.ex. C.J.L. Almqvist. Det fanns under 1800-talet också mer profilerade swedenborgare vilka bekände sig till Nya Kyrkan, såsom prästen och vetenskapsmannen Achatius Kahl (1794–1888) i Lund. På 1880-talet bildades de swedenborgianska samfund som alltjämt äger bestånd och som har ca 50 000 medlemmar runt om i världen.

Det är just under romantiken som teosofin, hela den esoteriska strömningens moder, sätter fart. De swedenborgska kyrkorna är väl idag nästan utdöda och som samfund kanske de aldrig var jättestora, men de måste ha passat väldigt fint in i 1800-talets esoteriska modevåg. Svensson känner till denna modevåg mest i form av spiritism och ja det var ett av uttrycken, men det fanns många många fler.

Jag återfinner alltså tanken eller tron att människor blir änglar när de dör på två ställen: hos Swedenborg, och i folktro. Vem var först? Plockade Swedenborg upp detta element i folktro, eller är det tvärtom så att det är från Swedenborg det kommer?

Swedenborgs inflytande sträckte sig långt utanför de samfund som kom att kallas för swedenborgska. Det fanns människor intresserade av Swedenborg i de vanliga samfunden, såväl präster som lekmän. Tänk om det faktiskt kommer från Swedenborg. Har någon forskat på saken? Annars får jag väl sno ihop en fil. kand. i religionsvetenskap när jag blir pensionär, och ta reda på. Jag tycker det vore ett roligt ämne.

Annonser

2 thoughts on “Är det Swedenborgs fel?

 1. Här en kul översikt om änglar i historien: http://popularhistoria.se/artiklar/visst-finns-det-anglar/

  Jag tror nog din teori om helgon=änglar stämmer men Swedenborg blev oerhört populär i England redan under sin livsstil och därifrån kom ju de första européerna i USA så han har säkert haft ett stort inflytande på denna populära idé.

  Detta att vila i ”Abrahams sköte” till domens dag var kanske inte lika lockande, utslitna kroppsarbetare såg väl det som en stor fröjd-men dagens amerikaner och européer är ju i stor utsträckning inte utslitna som folk var förr. Men begravningssederna i Sverige bygger ännu på den uppfattningen. Kistorna läggs i öst-västlig riktning för att de döda sak se Jesus när han kommer tillbaka och de uppstår från dödens sömn.

  Gilla

  • I din änglalänk hittar jag igen det jag råkat hitta på ett ställe men glömde ta vara på, att någon evangelist sagt att människorna ska bli ”liksom änglar”. Efter uppståndelsen, står det där. Har inte kollat upp bibeltexterna men det går ju kanske att tolka annorlunda, som direkt efter döden? (åtminstone om man aktivt vill, som bekant är Bibeln en bok som det brukar gå att läsa in allt möjligt i)

   Så identifierar man tidiga kristna begravningsplatser i Sverige, till skillnad från asatroendes. Riktningen. (Även om man i närheten av en kyrka ibland begravde i riktning mot kyrkan, och därmed kan man dra slutsatsen att när gravarna grävdes fanns här en kyrka.) Då vittnar gravskicket om att så trodde man, att den döda människan ”sover” till den yttersta dagen.

   Det är väl ett av de områden där Luther ansåg sig gå tillbaka till ”gammal rätt tro” där ”påvekyrkan” gått fel. Skärseld samt att vissa går direkt till himlen, och att en del redan kan vara där (helgon) är senare konstruktioner. Kan man samtidigt finnas i skärselden och bli återuppväckt ur graven på Domens dag…? hajar inte det här, men katolikerna är ju mycket för logik så de har väl sytt ihop det på nåt sätt. (Samtidigt som skärseldstänket minskat drastiskt i betydelse. Men någon gång måste man ändå ha teoretiserat ihop något rimligt logiskt.)

   Abrahams sköte, det var något nytt för mig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s