Kapa tidsgränsen en vecka. Och fortsätt försvara aborträtten.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6299190

Den medicinska utvecklingen att rädda extremt förtidigt födda har gjort att det nu finns tio barn födda sent i vecka 21 i Sverige, alltså före dagens abortgräns. Barnen har överlevt i dagar eller veckor på nyföddhetsavdelning och enstaka av dem har inte dött utan skrivits ut efter många månaders vård och mår idag bra.

”Enstaka av dem”. Irriterande oexakt där. Visst, det spelar väl kanske inte så stor roll om det är två eller tre av de tio som fötts under de allra sista dagarna i 21:a veckan som överlevt neonatalvården, men det inexakta gör mig misstänksam. Det har nämligen tidigare i abortdebatten förekommit uppgifter om väldigt för tidigt födda barn som överlevt, men som när man studerat saken närmare inte kunnat styrkas.
http://www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2001/22775.pdf
Sen dess har det gått nästan 15 år. Ett kort radioreportage ger inte så mycket bedömningsgrund men jag antar att det här är bättre underbyggt än de rykten som avfärdades 2001.

Jag är ett stort fan av vår abortlagstiftning och tycker att regeln om att liv som kan överleva utanför moderns kropp – med hjälp av teknisk medicinsk hjälp och utrustning – inte får aborteras är vettig. När vår nuvarande praxis om 22:a veckan infördes kunde man inte rädda barn födda före v 24… även om det idag rör sig om ytterst få fall före v. 22 och det kan vara svårt att avgöra exakt när befruktningen skett, mao exakt hur gamla de här barnen var när de föddes, kan vi ändå hålla oss med en veckas ”ingenmansland” emellan vad som går att abortera och liv som om det föds ska försöka räddas. Om man får känslan att det går in i varandra blir det så absurt. Då har vi egentligen underkänt den etiska basen för vår abortlagstiftning.

Det gäller 100 kvinnor per år, står det i artikeln. Jag tror att med medvetenhet om var gränsen går kommer en del av dessa 100 fall ändå, trots förändrad praxis, att kunna utföras inom tidsramen. Sjukvården får helt enkelt prioritera dessa fall. (Då är det en klar fördel om avdelningen inte har abortvägrande läkare och barnmorskor, så kvinnan måste vänta på att ”rätt” personal återkommer från tjänstledighet eller semester.) De fall där graviditet eller skada helt enkelt upptäcks för sent då?

Tufft. Det rör sig om svårt skadade barn, och människor som helst inte vill bli föräldrar till så svårt skadade barn, och om kvinnor med mycket svår livssituation. Som kanske inte klarar att sköta ett barn. I en del fall gissar jag att barnet kommer att omhändertas av sociala myndigheterna. Även med vår nuvarande gräns faller en del av dessa kvinnor på den sida av gränsen då abort inte är tillåten, och det accepterar vi. Sena aborter är etiska dilemman, där det inte finns några enkla svar. Nånstans vill vi ha en gräns. Jag hävdar bestämt att vi inte kan abortera i sjunde månaden, som tydligen ibland görs i USA (detta paradoxernas land).

Det finns inget självklart svar på när det rent etiskt ska betraktas som fel att utföra en abort. Personligen anser jag att tidiga aborter, minst till och med vecka 12, är etiskt okomplicerade. Vad vi kan säga är att aborten blir mer problematisk ju senare den utförs. Det finns flera olika skeenden eller tidpunkter i graviditeten som kan ses som väsentliga hållpunkter, verkligen inte bara befruktningen som antiabort-aktivisterna säger. Ju senare i graviditeten, desto fler argument finns för att det inte är etiskt okomplicerat. Tidpunkten där barnet har möjlighet att överleva utanför moderns kropp är en av dessa väsentliga tidpunkter. Och någonstans måste som sagt gränsen gå.

Så kapa aborträtten en vecka. Det rör sig om en gräns som bara är praxis, inte lag, och är i grunden ett avgörande för medicinarna – eller borde iaf vara. Fortsätt också att försvara vår abortlagstiftning.

Framför allt det sistnämnda.

Länkar

Att döda ett barn, Expressen 10 mars 2006. http://www.expressen.se/kultur/att-doda-ett-barn-3095398/

I mitt blogginlägg om sena aborter finns en del matnyttiga länkar, längst ner.
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/08/27/abort-7-de-sena-aborterna/

Annonser

One thought on “Kapa tidsgränsen en vecka. Och fortsätt försvara aborträtten.

  1. Ping: Nej, i Sverige aborterar vi inte livsdugliga foster. Det är lögner från antiabortfolket. | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.