Med uppknäppt kaftan och spretig elva

Nathan Söderblom brukade bära sin kaftan uppknäppt, han. Det ser man aldrig idag.

Ärkebiskop Nathan Söderblom vid det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925.

Ärkebiskop Nathan Söderblom vid det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925.

Han har väst under, vilket nog krävs för att det ska funka. En specialväst med en rak framkant på bröstet, snarare än den vanliga sluttande väst-V-ringningen som mannen vänster om och lite bakom Söderblom har. Visst är det rätt snyggt? Idag ser man bara knäppta kaftaner. Kanske ta lite inspiration från gamle äb Söderblom, prästpojkar och -flickor?

Nedstoppad, eller ingen alls?

Nedstoppad, eller ingen alls?

På somliga bilder, faktiskt ganska många, har ärkebiskop Söderblom antingen ingen elva alls, eller så har han stoppat ner den i västen. Svårt att säga vilket.

När jag var barn hade präster på bild, i skämtteckningar och så, alltid de där spretiga vita flikarna under hakan. De präster jag småningom råkade på i verkligheten hade istället en liten vit fyrkant i kragens framkant. Idag är det ”frimärket” som ersatt elvan som prästsymbolen numero uno; kaftanen och elvan tas rätt sällan fram. Jag misstänker starkt att det särskilt i lågkyrkligheten finns präster som öht aldrig skaffar någon.

De moderna präster som ibland bär kaftan och elva har sina flärpar liggande helt stela och samlade fram på kroppen. De spretar inte som Nathans.

Prästskjorta med isticksflärpar som omöjligen kommer att ligga på något annat sätt än spikrakt nedåt. Vad hade gamle Nathan sagt om detta?

Prästskjorta med isticksflärpar som omöjligen kommer att ligga på något annat sätt än spikrakt nedåt. Vad hade gamle Nathan sagt om detta?

På Wikipedia står det

Elvan består av en bomullskrage vilken i skjortöppningen utmynnar i två rektangulära snibbar, vilka ligger vilande på bröstet.

De elvor jag hittar på bild är dock lösa, alls inte någon del av kragen. Antingen är det en isticksvariant, ungefär som ett vanligt ”frimärke”, eller så sitter flärparna löst på snöre. Wikipedias text är antingen föråldrad eller rakt av felaktig (det vore förvisso inte första gången).

Två små flärpar på ett snöre. Också fusk, eller var det precis såna här som äb Söderblom hade?

Två små flärpar på ett snöre. Också fusk, eller var det precis såna här som äb Söderblom hade? I så fall kanske han helt enkelt inte tagit på någon elva på de bilder där den inte syns.

Flärparna har absolut ingen funktion alls, annat än att se väldigt prästiga ut. En smula meningslöst, kanske.

Den stela elva man ser på präster av idag. Är det sån där isticks-sort? Satt Söderbloms lagom spretande elva fast som en del av kragen, eller satt den löst på snöre? Den såg iaf mycket bättre ut på honom än vad den moderna elvan gör på moderna präster. Det är nåt som bara inte stämmer. Flärparna är för stora, för stela, för onödiga, för… nånting. Dessutom har moderna präster varken hatt eller väst. För att inte tala om klockkedja.

Det kan inte hjälpas: 1800-talet hade snygga herrkläder. Men eftersom jag inte är beredd att springa omkring i korsett kan jag väl inte begära att männen omkring mig ska börja ha ylleväst… dagens män vill kunna maskintvätta och torktumla. Stärksaker kan vi glömma, så frimärket eller rundkragen är numera av plast – fy så svettigt och obehagligt!

Söderblom är den ende jag sett som använde doktorshatten utanför renodlat akademiska tillställningar. Möjligen ansåg han den lämplig eftersom han ju blev ärkebiskop efter en karriär som professor i teologi, inte efter lång och trogen tjänst som församlingspräst? men han verkar ha gillat hattar i allmänhet. På Vandra vägen finns en bild på en tämligen ung ärkebiskop i något som måste ha varit den aktuella modemodellen. Ärkebiskop och modelejon Söderblom. Med spretande elva.

Förresten. Ärkebiskop Söderblom verkar ha varit helt svart och vit, inte biskopsviolett alls? Nu kan sånt visserligen vara svårt att avgöra på svartvitt foto men jag tolkar bilderna så att han hade svarta kläder och vit skjorta. När började svenska biskopar bli violetta? Jag gissar att det beror på inflytande från Church of England, som i sin tur förstås har det från katolikerna.

En sån där väst, att ha under uppknäppt kaftan. Den kunde vara violett, kanske, för biskopspersonerna? om man nu ville leka nästan-Nathan i modern tid.

Förresten 2. Är det inte lite knepigt att vi på svenska kallar blomman prästkrage just precis så. Våra präster har väl aldrig haft såna här danska kvarnstenar om halsen.

Ett gäng danska biskopar. Vet man inte huruvida en präst i högtidsdräkt svensk eller dansk kan man tjuvkika på kragen: pipkrage eller elva?

Ett gäng danska biskopar, med rätt att bära pipkrage. Pipskägg förefaller dock inte vara nödvändigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s