Länksamling kring livets eventuella startpunkt. (Abort 9, LBIVB 3)

När jag tog mig för att översätta Scott F. Gilberts debattartikel i Huffington Post om att vetenskapen inte hävdar att livet börjar vid befruktningen
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/09/26/nej-livet-borjar-inte-vid-befruktningen-abort-8-lbivb-1/
kommenterade Tomas Jarvid, han som bloggar på Vandra vägen

Jag får faktiskt säga att jag redan fått en sådan här genomgång på en påstått konservativ teologisk skola dessutom.

Jag blev förvånad. I all abortdebatt jag tagit del av är resonemangen märkligt frånvarande, här och tydligen även i USA. När katoliker och evangelikaler med kraft slår fast att livet börjar vid befruktningen säger ingen emot. De som argumenterar för fri abort hoppar bara över den delen av resonemanget. Även om de anser att frågan är felställd måste det rimligen vara osmart att inte säga emot antiabortfolket på denna punkt. Jag förstår inte varför det inte görs.

Bloggen ”Fri abort” säger att såna här saker diskuterats en del i USA.
https://friabort.wordpress.com/2008/07/21/nar-borjar-livet/
Det är möjligt. Jag hittar ändå väldigt lite om det. När jag snavade över Scott F. Gilbert uppfattade jag honom snarare som den ensamma rösten som ropar i öknen, och han klagar ju på att ingen säger emot när republikanerna säger att livet börjar vid befruktningen.

Vem är den där Gilbert? Han är emeritusprofessor i utvecklingsbiologi vid Swarthmore College i Pennsylvania, och han har publicerat ett par läroböcker. En av böckerna har en egen webbsajt, med diverse extramaterial.
http://www.devbio.com

Hans egen grundexamen baserades på två ämnen: biologi och religion. Den något udda kombinationen fick hans far att kommentera: ”Ska du bli mohel?”
http://www.swarthmore.edu/past-commencements/last-collection-scott-gilbert
En mohel är den som utför judisk omskärelse. Det var den enda kombination av religion och biologi som fadern kunde föreställa sig. Som biologisk-medicinsk teknik sedan utvecklats har Gilbert haft skäl att säga en hel del om skärningspunkten mellan biologi och religion. Den enda bakgrund som vore bättre för det, vore väl en kombinerad examen i biologi och filosofi – eller inte? De argument som Gilbert bemöter i abortfrågan kommer ju oftast ur religionens värld. Icke-religiösa förefaller sällan uppfatta dem som relevanta.

Nu står jag som en åsna mellan två hötappar. Jag vill gräva ner mig i det här ämnet. Jag vill blogga igenom det, grundligt. Förklara pedagogiskt. Men jag h a r i n t e t i d och det här ämnet kan stjäla hur mycket som helst av den varan, om jag vill vara grundlig. Slarva har jag inte lust med. Utöver själva när börjar livet-frågan finns ett par allmänna biologiska missuppfattningar som jag gärna passar på att rätta till. Uj uj uj det här kan bli hur omfattande som helst, hjälp!

Det får väl bli en mittemellanväg. Jag börjar med att dela med mig av de intressanta Gilbert-länkar jag hittat. Sen försöker jag åstadkomma ett blogginlägg i veckan kring ämnet livets startpunkt. Det är i alla fall planen.

Mina planer har förvisso en tendens att inte riktigt följas. Men vi får se.

Nästa del, tänker jag, ska bli en minigenomgång av fosterutveckling. Jag tänker att jag måste ändå förklara termerna zygot, embryo och foster. Annars vet vi inte riktigt vad vi talar om. Lite lite om differentiering bör det kanske också bli. Jag har inte riktigt bestämt mig. Hm, kanske differentieringen får komma senare ändå.

Länksamling

Som alla mina länksamlingar kan denna komma att utökas allteftersom. I dagsläget är den helt baserad på Scott Gilbert; jag tar gärna emot tips på andra skribenter.

”Republicans Need to Be Countered on False Claims About Embryos”, artikel i Huffington Post
http://www.huffingtonpost.com/scott-f-gilbert/countering-republican-claims-embryos_b_8152028.html
Min översättning:
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/09/26/nej-livet-borjar-inte-vid-befruktningen-abort-8-lbivb-1/

”When does human life begin?”, ursprungligen en text från Gilberts devbio-sajt alltså den som hör till läroboken i utvecklingsbiologi.
http://science.jburroughs.org/mbahe/BioEthics/Articles/Whendoeshumanlifebegin.pdf
Devbio-sajtens nuvarande version är väsentligt mycket kortare.
”When does human personhood begin?”
http://10e.devbio.com/article.php?ch=1&id=312

”When Does Personhood Begin?”, föreläsning. Ljudinspelning.
http://www.swarthmore.edu/news-events/when-does-personhood-begin
Föreläsningsbilder
http://www.swarthmore.edu/Documents/featured_events/gilbert_personhood.pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.