Det börjar vara riktigt obehagligt

Ett i största allmänhet främlingsfientligt och i synnerhet islamfientligt twitterkonto har gjort två ordentligt fula skämtteckningar, eller iofs är det inte teckningar utan bildmontage, om biskop Eva Brunne. Eftersom de tweetats ut med hashtaggen #svenskakyrkan i tweeten dyker varenda retweet upp i det #svenskakyrkan-flöde, som ligger på Kyrkans tidnings förstasida.

Fräscht.

Faktiskt, Kyrkans tidning. Kan ni inte strypa det där? På något sätt filtrera? eller bara ta bort. Att bestämma över en hashtag på Twitter är väl svårt, antar jag, men man måste ju inte visa upp dessa grova angrepp.

Brunne har slutat twittra. Åtminstone för ögonblicket. Huruvida hon återvänder till twitter må ses som osäkert. Så här ser hennes senaste – sista? – tweet ut.

Alltså. Jag förstår de starka reaktionerna. Visserligen har Maria Ludvigsson fel, Eva Brunne har inte gjort något utspel i media om att täcka över eller bära ut kors. Hon lade fram förslaget på ett möte, och prästen som bloggar på Kyrkliga ting
http://kyrkligating.blogspot.se/
berättade på sin blogg.

Eva Brunne valde att inte backa eller tona ner i det offentliga. Sen bröt det lös på riktigt.

Det får finnas gränser. Det får baske mig finnas gränser.

Och som vanligt… Människor må ha blivit provocerade till tusen av Storkyrkans domprost Hans Ulfvebrand, men såvitt jag vet har han inte figurerat i vidriga ”skämtsamma” bilder.

Det är alltid när kvinnor på något sätt stuckit ut som de ska plattas ner och tryckas till.

Det gör mig förbannad.

Tillägg. Jag puffade på Kyrkans tidning via Twitter och de har tillfälligt bytt ut twitterflödet på sajten.

Innan någon skriker ”censur”: att göra satirbilder är lagligt (såvida den som har upphovsrätten till bilderna på biskopen har givit tillstånd, vilket förefaller tveksamt) men ingen är skyldig att sprida dem. Bilden en gång i feeden är en sak, men retweet på retweet på retweet…

Tillägg 2
Helt färskt på KT, kl 11.32.
http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/vi-haller-koll-pa-debatten
Kyrkans tidning vill ”spegla den breda debatt som pågår om alla frågor som har beröring till Svenska kyrkan”, därför bereder man plats ”för den debatt som pågår i sociala medier”.

Men vi kommer aldrig att bli en slasktratt för personangrepp åt vilket håll de än riktas. Gärna hård debatt men den ska vara saklig. Alla sådana inlägg välkomnar vi, de andra kommer vi att blocka.

”Blocka” bör rimligen syfta på vad Kyrkans tidnings twitterkonto kan göra. Jag har inte riktigt koll på det. Situationen med det fula flödet på sajten löste man genom att byta ut det mot en helt annan hashtag, #stoltmedlem, vilket faktiskt inte är någon egentlig kyrklig hashtagg alls. Rimligen en tillfällig lösning medan man funderar på vad man ska göra.

Annonser

One thought on “Det börjar vara riktigt obehagligt

  1. Ping: Biskop Brunne borde bemöta Bo Brander | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s