På ett sätt blir det lättare om Jesus aldrig har funnits

Jag har alltid utgått från att Jesus är en historisk person. De som hävdar något annat har jag betraktat som lustiga avvikare, kanske inte riktigt i klass med de som tror på UFO:n men ändå.

Vad säger den neutrala vetenskapen?

Neutral vetenskap finns inte. De flesta som forskat om Jesus har varit kristna och i en kristen kultur är själva utgångspunkten, att Jesus har funnits. Men finns historiska skäl för att tro det?

Att den Jesus som i så fall fanns inte finns rättvist och korrekt skildrad i evangelierna är ganska självklart. Idag finns en inte föraktlig strömning inom kristendomen att vilja återvända till den ”historiske Jesus”, så som han faktiskt var… vad man då kan veta om det. Det blir på sin höjd mer eller mindre kvalificerade gissningar.

”Att rekonstruera den historiske Jesus är som att titta ner på botten av en djup brunn, så att allt man ser är sin egen spegelbild. Ha, ha, ha – mycket roligt, va. Men med tiden har jag insett att det ligger en djup sanning i detta.” Ungefär så har John Dominic Crossan sagt, en av dessa ”den historiske Jesus”-guruer.

En del menar att kristendomen är sprungen ur mysteriekulter. Att Jesus från början var en rent himmelsk figur, en mytfigur med stora likheter med andra sådana. Paulus berättar inte mycket om ens något om Jesu liv. Det går att tolka som att hans Jesus är ett himmelskt väsen, inte en människa av kött och blod. Earl Doherty verkar vara den främste förespråkaren för det här. Den bild som målas upp är att Jesus först var en figur ur en mysterierit, som det bildas en allt starkare kult kring. Evangelierna skapade senare, när figurens både liv och död omplacerats från himlasfärerna till jorden, och man behövde biografiska berättelser som förklarade vem han varit. Det faktum att det funnits en stor mängd sådana berättelser varav dagens kristna ignorerar de flesta och kallar dem för ”sent tillkomna apokryfer” visar onekligen hur allt mer detaljerade berättelser har en tendens att växa fram.

Det behöver inte vara så, men för mig verkar det oerhört mycket mer troligt än den vanliga kristna berättelsen. Bibeln läses normalt i trons ljus, och tolkas genom det kristna filtret. En läsning genom Dohertys filter stämmer säkert minst lika bra.

Att kristendomen åtminstone är påverkad av mysteriekulterna verkar uppenbart. Tanken att Jesusfiguren aldrig funnits är på ett sätt tilltalande. I så fall är det inget problem med alla dessa människor som vrider till honom och använder honom för sina syften, såväl andliga som mer världsliga. Vad mer är: i så fall är det till och med okej om jag gör det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s