Många flyr krig, men många flyr fattigdom

Fraser Nelson, chefredaktör för The Spectator, verkar ha skrivit direkt för SvD.
http://www.svd.se/fraser-nelson-utvandrarna-som-flyr-fran-fattigdom

Läs.

Vi har aldrig förr haft så få eländen. Sedan Clintons dagar har andelen av världens befolkning som lever i extrem fattigdom (överlever på motsvarande 10 kronor om dagen) halverats. Så här lite våld har vi aldrig upplevt; den syriska konflikten är ett undantag i en värld där krigen sjunker undan. Kanske verkar det inte så, men världen är mer välmående och fredlig än vid något annat tillfälle i mänsklighetens historia. Och ändå är antalet emigranter högre än någonsin! Fast det ligger ingen paradox i det. När fler och fler människor har råd att flytta så gör allt fler just det – och utsätter sig själva för oerhörda risker.

Den stora migrationen är alltså en bieffekt av vad som kan vara vår tids främsta succé, världsfattigdomens sammanbrott.

Center for Global Development i Washington slog nyligen fast detta i en rapport som baserade sig på över tusen nationella mätningar gjorda under fem decennier. När ett fattigt land blir rikare stiger antalet emigranter ända tills att landet nått den nivå där Albanien eller Armenien ligger idag. Den processen tar vanligtvis flera tiotals år och först därefter dämpar välståndet emigrationen. Krig är en katalysator. Om en konflikt bryter ut och landet inte är riktigt lika fattigt som det en gång var, har fler av de drabbade resurser att ge sig ut i världen. Digitaliseringen betyder att de också har information.

Även lille Alans, den döde treåringen på stranden, familj i första hand på väg mot en bättre framtid? Ja de var syrier, de hade flytt sitt hemland, men levde vad det verkar tryggt i Turkiet. (The Guardian) Hur bra? I tältläger? Vet ej. De sökte efter ett bättre liv. Självklart är det lättare för den som redan är uppryckt med rötterna att söka sig vidare, än för den som måste ”sälja sina hemman och sedan ge sig ut, som fågelen bortflyger när sommaren tar slut”… det är svårt att riktigt veta i detaljerna, varför de inte stannade i Turkiet. Men vem kan döma dem för att de ville söka en bättre framtid.

Kan vi återgå till det tidigare systemet, där människor får köpa bijett och resa fritt, och söka asyl vid framkomsten? Det kommer att kosta en massa pengar, ja, eftersom det torde komma fler migranter som vi avvisar än egentliga flyktingar. Men när konsekvensen av nuvarande system är att såväl flyktingar som allmänna migranter måste resa illegalt, och drunknar i mängder i Medelhavet…?

Kan vi konstruera andra, bättre system?

Dags att politikerna börjar tänka.

Jag minns vänsterpressen för 20-30 år sedan, som kritiserade EU-projektet som ett egoistiskt sådant. De förutsåg Fort Europa. Men öppna gränserna på vid gavel vill nog, trots allt, ganska få göra. Hur vackert vi än pratar om alla människors lika värde.

)()()(

Jag ser att Aletheia har ändrat sin rubrik, till ”Drömmen om ett bättre liv”… för den som syns i länken är ohyggligt cynisk.
http://aletheia.se/2015/09/04/gratis-tandvard-i-sverige-kostade-aylan-livet/
Nej, Alans pappa skulle inte ha fått förstklassiga tandimplantat här. Däremot en tillfällig lösning – om han inte redan hade en sån, och eftersom han verkar kunna prata utan problem antar jag att han har löständer eller nåt.
http://www.vgregion.se/Vastra-Gotalandsregionen/Tandvardsenheten/Asylsokande—tandvard1/ avsnittet ”Omedelbar tandvård och tandvård som inte kan vänta”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s