Den personalistiske guden

För två månader sen skrev jag
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/07/07/inte-ett-objekt-som-fornuftet-kunde-granska-utan-forutsattningen-for-fornuftet-sjalvt/

Om någon, exempelvis Rebella, i dagens moderna samhälle söker eller längtar efter någon typ av Gud, men inte blir tillfreds med den moderne, personalistiske teistiske guden. Vad är det som den här personen sysslar med?

Det var en dålig beskrivning av mig själv.

Snarare är det så att det är den personalistiske teistiske guden jag haft som något slags målbild, men funnit omöjlig. Andra föreställningar om en Gud blir så abstrakta. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha en sådan Gud till. Det är litegrann som kardinal Schönborn vars tro blev skakad i grundvalarna dels av Katolska kyrkans 60-talskris men också av Rudolf Bultmann – jag vet nu inte vad Bultmann skriver, men Schönborn beskriver det som ”vi blev lärda att bön betyder ingenting”.
https://rebellasandra.wordpress.com/2015/04/19/rudolf-bultmann-och-kardinalens-utslocknade-boneliv/
Det är onekligen mycket lättare att tänka sig en personalistisk Gud som hör bön, än en Gud i någon annan form.

De kristna har förvisso ett slags genväg i den där Jesus. Han ska ju vara Gud, också, dårå, fast han samtidigt är människa och en väg till Fadern – det där är komplicerat, men man ser iaf Gud i Jesus. Sen kan man gå vidare och se Jesus i fattiga och utslagna osv. Påve Franciskus är av den ullen. Man förstår att statyn ”Homeless Jesus” är i hans smak.

Homeless Jesus

Jag har hört andra som blir upprörda av den eller ogillar den. Här en tradkatolsk röst
https://harvestingthefruit.com/a-tale-of-two-statues/
som menar att nutiden framställer Jesus som förnedrad bara för att de inte klarar av bilden av Kristus som pantokrator, världshärskare, kung.

Man kan fråga sig hur mycket religiös utövning som fokuserar på dessa två mycket olika bilder av det gudomliga egentligen har gemensamt. Sen må de läsa samma bok aldrig så mycket.

Att sätta mänskliga ansikten på Gud är komplicerat.

Christ-the-King-Statue

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s