Har de olika religionerna samma gud?

Om man tänker så här.

Om man är polyteist. Om man erkänner existensen av flera gudar. Sen kan man själv välja att dyrka bara en av dem (monolatri) eller ej, det spelar mindre roll. Då kan förstås religion A och religion B ha olika gudar.

Men om det finns en (1) gud. Hur kan man då mena att de gudar som andra religioner håller sig med är andra gudar än den egna?

Man kan mena att de har gudar som inte finns. Men söker de inte i så fall efter Gud, den sanna, och har bara lite felaktig uppfattning om hur han är? Vem är man att säga, för den delen, att man själv har fattat helt rätt?

Man kan påstå att andra religioner tillber onda makter. Det är en syn på andra folkslag som inte är särskilt sympatisk. En och annan religion är nog så destruktiv att det går att säga så, men ett sådant påstående om exv. islam vore djupt fördomsfullt. Idag görs vansinnigt hemska saker i islams namn, men med tanke på kristendomens historia finns där inget att slå sig för bröstet för. Jag vet pucko-muslimer och riktigt fina människor i den religionen – ungefär som bland de kristna, alltså. Att där finns människor med en innerlig uppfattning om Gud, liksom människor som bara lever under ett moral- och regelpaket som har vettiga delar och bisarra delar – precis som kristendomen – är uppenbart.

Fler varianter kommer jag inte på. För mig är det uppenbart att samtliga religioner i någon mån måste rikta sig mot samma Gud – under förutsättning, då förstås, att det finns bara en.

Den som säger att någon annan religion inte har samma gud har således förklarat sig vara icke monoteist – och det får man ju vara, f’rallandel. Men eftersom monoteismen brukar ses som en av flera definierande delar hos kristendomen har jag lite svårt för när kristna pratar så. Jag förstår inte hur de tänker. Man kan säga att olika religioner har väldigt olika uppfattningar om Gud, förstås. Men det har olika kristna inriktningar också.

Annonser

2 thoughts on “Har de olika religionerna samma gud?

  1. Ping: Storkyrkodebaclet: Länksamling | Rebellas andra

  2. Eftersom kommentarerna inte följer med när jag flyttar över texter, kan jag ju tillägga att vi ursprungligen var en liten samling om fem-sex människor här som helt höll med varandra – förvånande nog, det är ganska sällan vi gör det. Ett halvår senare lade Alma-Lena en replik i Dagen – jag applåderade här
    https://rebellasandra.wordpress.com/2016/03/03/alma-lena-om-monoteism-monolatri-och-inte-samma-gud-i-dagen/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.