Mikael Mogren: Vad är Gud?

Där kommer jag ju aldrig kunna ge dig något svar.

Sen pratar han om Kristus. Fast denna gång kommer det ordet bara två gånger på två minuter – lägre kristusdensitet än i den förra lilla filmen, alltså.

Noga räknat pratar han om berättelserna om Kristus. Frågan är då om dessa berättelser är något som människan har skapat – eller, dumt av mig. Det är det, förstås. Men frågan är väl då om det är just berättelserna som sådana som är grejen. Om människorna har skapat dem, med egentligen ganska lös anknytning till där snickaren från Nasaret, eller om det är själva personen – den som fanns/finns på riktigt – som är grejen.

Här tänker jag på Reza Aslan, född muslim i en religiöst ointresserad familj som i tonåren blev bokstavstroende, fundamentalistiskt evangelikal kristen. Frälst på ett ungdomsläger, dit en kompis tagit med honom. Föräldrarna hade inget emot det. Att bli kristen var ett bra sätt att anpassa sig till det nya hemlandet, USA. Senare blev hans mamma själv kristen.

Aslans bokstavstro smulades sönder när han läste teologi. Istället gick han tillbaka till att kalla sig för muslim. Men han följer fortfarande Jesus, säger han. Faktiskt är det ett av de största skälen till att han skrev den där boken om Jesus som upprorsman och selot, att peka på att man kan följa Jesus utan att egentligen vara kristen.

Reza Aslan bokstavstror knappast mer på Koranen än vad han numera gör med Bibeln. Han skulle förmodligen kunna kalla sig för kristen om han så ville. Men han vill inte.

Är det människan som skapat religionen? Kan man anse det, och fortfarande anse att det finns en Gud? Ja. Det är väl så de tänker, dessutom, som menar att det inte finns en religion som har den enda Sanningen utan flera religioner kan vara en väg.

Frågan är då varför den som insett att människan skapat religionen skulle bry sig om religion. Om religionen, trots att den är människoskapad, faktiskt är en väg till Gud?

En del människor gör mycket konkreta gudserfarenheter, säger pojken Mogren. Andra får klara sig på vad de som haft sådana berättar om sina erfarenheter. Jag tänker att om människor genom Jesus, som de senare kallade för Kristus, gjorde gudserfarenheter är Jesus en väg till Gud, men långt ifrån nödvändigtvis den enda.

Själv finner jag den där Jesus relativt ointressant. Jag tycker att det som står om honom i den där bibeln inte riktigt matchar alla de föreställningar som människor har om honom.

Annonser

One thought on “Mikael Mogren: Vad är Gud?

  1. Ping: ”Kristus är på riktigt” | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.