Abort 5: En del använder abort som preventivmedel

En av de saker som ofta sägs angående alla aborter som görs är att somliga ”använder abort som preventivmedel”. Det dök även upp i en kommentar på bloggen för ett tag sen. Detta blogginlägg är alltså föranlett av kommentaren, men jag skriver det inte enbart på grund av den utan mer för att frasen är så vanlig. Dess innehåll är i stort behov av att synas i sömmarna. Blogginlägget som sådant bör därför inte ses som riktat direkt mot den som fällde kommentaren just på min blogg.

Finns det faktiskt människor som använder abort som preventivmedel? Det beror på vad man menar med det.

Det vanligaste som folk menar med det, tror jag, är att kvinnor glatt sexar oskyddat år ut och år in och helt kallt kalkylerar att blir jag gravid så gör jag abort. Det tror jag faktiskt är extremt ovanligt.

Om man däremot menar att abort används i familjeplaneringssyfte, det vill säga att människor tar beslut om abort eftersom det inte passar med ett barn till eller inte just nu, är yttrandet helt korrekt. Abort görs inte enbart när det är risk för kvinnans liv, efter våldtäkt eller i social misär. Fast om det är vad man menar uttrycker man sig ganska slarvigt, tycker jag. Bättre i så fall att prata om att såväl preventivmedel som abort ofta används för familjeplanering, och att dagens kvinnor inte längre är beredda att låta sin fertilitet styra hela sitt liv. Vi ser det som ett stort framsteg, och som en rättighet kvinnor inte alltid haft men idag tack och lov har. Vi är inte beredda att gå tillbaka.

Som sagt tillkom hälften av graviditeterna i Anneli Keros abortstudie trots att man använt preventivmedel. 12% av de graviditeterna hade kommit till genom någon grad av tvång. Kvar blir i runda siffror 40% av de graviditeter som avslutats genom abort, där den oönskade graviditeten kommit till på grund av chansningar och slarv – av bägge parter, ber jag att få påpeka. Jovisst är det slarv inblandat i de allra flesta fall då två människor åstadkommer en oönskad graviditet. Det är bara så fruktansvärt mycket slarv som inte leder till graviditet, att det blir rätt svårt att döma det slarv där oturen varit framma. Den som aldrig slarvat med p-medel kaste första verbala stenen, eller nåt.

”Det händer inte mig”-tänkandet är en stor bov vid alla möjliga typer av förseelser, alltifrån att köra bil ”dagen därpå” innan alkoholen gått ur kroppen och orsaka trafikolycka till att slarva med att stänga av plattan på spisen. Sexualiteten är en stark drivkraft, som alltför lätt lurar oss att bortse från logik och förstånd. Vi borde inte slarva, vi människor, vare sig med rattnykterhet påslagna spisplattor eller oskyddat sex… men vi gör det, om och om igen. Kan detta kallas för att ”använda aborter som preventivmedel”? Med tanke på att människor även i länder där abort öht inte är tillåtet har oskyddat sex utom äktenskap och vid tillfällen då barn vore ytterst olämpligt, ja rakt av omöjligt, kan man knappast säga att dessa slarvande och chansande människor ”använder aborter som preventivmedel”. Vad man kan säga är att de slarvar och chansar, precis som vi människor gör då och då på alla områden. Vi brukar inte skapa system i tron att människor kommer att hantera dem perfekt. Den mänskliga faktorn återfinns inte enbart i kärnkraftverk.*

Kanske man har gjort ett felaktigt grundantagande, att alla barn som kommer till oönskade kommit till på grund av människors slarv. Men förr i världen, då fick människor vackert ta emot de barn som kom. 10 stycken var inte ovanligt. Det är nog inte många kvinnor som orkar vara lyckliga starka, snälla och goda mödrar efter 10 barn på 15-20 år. Med våra moderna metoder lyckas vi hindra en förbaskad mängd oönskade graviditeter. Åsikten att barn har rätt att vara välkomna är en modernitet, som vi skapat sedan vi fått praktisk möjlighet till familjeplanering. Tänk om man istället för p-metodernas misslyckande skulle tänka på alla graviditeter som vi idag lyckas förhindra? I så fall är moderna preventivmedel en succéhistoria. Jo, det vill jag nog säga att de är – trots allt. Trots sin bristfällighet och biverkningar.

Vi har en gammal kultur av att kvinnor som blir gravida vid fel tillfälle ska dömas. Jag menar att det är den som sticker upp huvudet när frasen ”kvinnor som använder abort som preventivmedel” vevas. (Det är ytterst sällan, eller aldrig, som den används om män.) Man har inte tänkt igenom matematiken och statistiken, och så utgår man från att kvinnor som gjort mer än en abort glatt knullar runt utan tanke på konsekvenserna – gång efter gång efter gång.

Slampstämpleri, slampstämplera!
Slampstämpleri – hurra.

Fundera gärna lite på hurpass många gånger ni slarvat själva, om så bara som väldigt unga. Kvinnors fertilitet är högst när de är unga, fram till 25 års ålder eller så, och sjunker sen. Det gäller inte män på samma sätt, men å andra sidan brukar unga män oftast ligga med unga kvinnor. Ni hade kunnat ha otur, vet ni.

Tanken ”de som blev med barn/gjorde barn vid fel tillfälle, de måste ha slarvat mycket mycket mer än jag” anmäler sig lätt. Den tankefiguren är dock felaktigt. Av 100 människor som oönskat blev gravida/gjorde någon på smällen har genomsnittet slarvat mer än genomsnittet av 100 som inte råkat göra barn av misstag. Det är sant – men på individnivå håller inte det resonemanget. Det är för mycket slump inblandat.

Ni som brukar snacka om att använda abort som preventivmedel: Tänk åtminstone igenom vad ni menar, och fördela skulden lika mellan könen.

* Kulturell referens för människor som är över 45. För er yngre: den syftar på kärnkraftsdebatt efter Harrisburg-olyckan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.