Fortsatt attack mot Planned Parenthood, sedd ur ett vidare perspektiv

I en av mina googlingar på Planned Parenthood gav Google mig en träff på en sajt med anknytning till PP där det, enligt det korta textutdrag som syns på Google, stod ungefär att” äsch, vi har varit med om det här förut, vi rider ut den här skitstormen med”. Men när jag klickade på länken fanns inte sidan. Det var småkonstigt men inget jag tänkte vidare på. Sånt händer ibland. Sen tänkte jag inte mer på det, tills jag hittade en artikel som förklarade sammanhanget kring den konservativa attacken på Planned Parenthood.

Jag översätter hela artikeln, som är daterad 31 juli. Jag har ansträngt mig för att få det amerikanskt-juridiska rätt mer ber om ursäkt för eventuella missar. Det amerikanska systemet är så annorlunda, domarna kan ta sig helt andra friheter osv.

http://www.alternet.org/gender/planned-parenthood-hoax-gops-trojan-horse-more-insane-bullying
Rubriken, ”Planned Parenthood Hoax Is GOP’s Trojan Horse For More Insane Bullying”, är något svårgenomtränglig för en svensk som inte vet att GOP är en förkortning för the Good Old Party, typ slang för det konservativa partiet alltså republikanerna. (Jag visste inte heller, men jag är vän med Google.)

Artikeln innehåller en förskräcklig massa amerikansk inrikespolitik som de flesta av oss svenskar vet väldigt lite om. Den hade vunnit på att striktas till i detaljerna; förmodligen skrevs den lite för snabbt. Detaljerna kanske inte är så intressanta, tycker säkert en del, eftersom USA är en annan verklighet än Sverige. Enligt min mening belyser den sammanhanget kring såväl attacken mot Planned Parenthood som den amerikanska ordenssystern Joan Chittisters kommentarer om den, som Katolsk vision nyligen refererade.
http://www.katolskvision.se/blog/?p=16986

Undrar någon vad det är för sajt som publicerat artikeln heter den AlterNet, vilket är en stor amerikansk liberal-progressiv nyhetstjänst med aktivist-vinkel.
https://en.wikipedia.org/wiki/AlterNet

Storyn är gammal som gatan. De konservativa känner att de backat sig in i ett politiskt hörn, vanligen precis före en hetsig valkampanjsäsong. De behöver något som mobiliserar deras anti choice-anhängare, och påbörjar därför en attack på reproduktiv hälsa genom ännu ett försök att stänga Planned Parenthood Federation of America. Den skada de lyckas åstadkomma är den tid, energi och ekonomiska resurser som går åt till att bemöta attacken, som istället hade kunnat läggas på den amerikanska vårdtillgångskrisen inom reproduktiv hälsa.

De konservativa Republikanerna senaste försök att få igenom lagstiftning för att stoppa bidrag till Planned Parenthood skedde precis före valet 2012. Även denna gång kan vi anta att det kommer att läggas lagförslag till Kongressen, ämnade att förhindra att några federala medel går till den största organisationen för reproduktiv hälsovård.

Samma gamla manus används. Nyligen släppte en antiabort-grupp vid namn Center for Medical Progress kraftigt redigerade filmer, smyginspelade under täckmanteln av medicinskt forskningsföretag. Filmerna visade anställda på Planned Parenthood som diskuterade vävnadsdonation, vilket är en tjänst som Planned Parenthood erbjuder sina patienter. Den som gör abort hos Planned Parenthood kan välja att lämna vävnader från fostret till medicinsk forskning. Planned Parenthood hävdar att man inte tjänar pengar på det, och inte har gjort något fel.

På tisdag utfärdade en domstol ett tillfällig förbud för Center för Medical Progress för att släppa inspelningar med ledande företrädare för ett företag i Kalifornien som skaffar fram fostervävnad till forskare. (CNN) Trots detta fortsätter attackerna. Planned Parenthoods, National Network of Abortion Funds och Abortion Care Netwoorks websajter har blivit hackade och fått stänga ner. En fristående anti-abort-grupp, som kallar sig för ”E”, tog på sig hackandet av dessa icke vinstdrivande organisationers databaser och att ha skaffat sig tillgång till anställdas namn och epost.

Visserligen berättade vi allihop om detta förra gången som Planned Parenthood attackerades, men det är ändå värt att upprepa det: genom Hyde Amendment [en lagparagraf, Rebellas kommentar] kan federala medel aldrig användas för att bekosta aborter förutom vid graviditet efter våldtäkt eller incest, eller om kvinnans liv är i fara. Detta gäller de medel som Planned Parenthood får för preventivmedel, cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer och allmänna gynekologiska hälsoundersökningar. Trots detta har senatorn från Texas John Cornyn felaktigt och utan att bry sig om fakta citerat Hyde Amendment som motivering för att lägga de lagförslag som motarbetar abort, som nu behandlas i senaten, med ytrandet ”Denna lag skulle få Planned Parenthood att följa något som stått i lagboken sedan 1976”.

Istället för att dra samma argument flera gånger, och spela den konservativa planen att rikta strålkastarljuset på Planned Parenthood för att byta samtalsämne i händerna, är det denna gång dags att vi tar upp några frågor inom reproduktiv hälsa som borde vara nyhetsstoff men som inte är det.

1. Rätten att få utöva sitt föräldraskap. Som vi vet handlar morden på svarta och bruna barn om reproduktiv rättvisa. Svarta och bruna mödrar har rätt att utöva sitt föräldraskap i trygghet och med värdighet. Om dessa konservativa aktivister brydde sig om livet – som de hävdar sig göra – skulle de använda varje vaken timme och all sin energi för att få slut på den attack som de svarta lever under, varje dag. De skulle demonstrera på gatorna tillsammans med oss, och begära federala undersökningar om de barn som förkrossade mödrar förlorat. De skulle stå sida vid sida vid aktivisterna för #BlackLivesMatters, och utan reservation slå fast att svartas liv är viktiga.

2. Trygghet för fängslade invandrade kvinnor och barn. I veckan slog en federal domstol fast att det är ett lagbrott att låsa in invandrade barn och deras mödrar, och att familjerna borde släppas så snart som möjligt. Domare Dolly Gee utfärdade en bestämmelse, kallade förhållandena i dessa anläggningar för ”bedrövliga” och slog fast att det sätt som regeringen Obama fängslar mödrar och barn är olagligt och orätt. Om de som hävdar att de bryr sig om oskyldigt liv faktiskt brydde sig om oskyldigas liv skulle de gå med plakat runt dessa anläggningar där kvinnor och barn hålls inlåsta utan att ha anklagats för brott, och utsätts för förskräckliga förhållanden med dålig hygien samt otillräcklig mat och tillgång till läkemedel.

3. Den fruktansvärt orättvisa och samvetslösa Hyde Amendment, som hindrar många låginkomsttagare att lyckas få abort enbart för att de är fattiga. Måtte den avskaffas snabbt och effektivt. En del känner tillförsikt vid tanken på att Hyde Amendment är amerikansk lag, men de av oss som bryr oss om jämställdhet och ekonomisk rättvisa borde kämpa med näbbar och klor för att bli av med den. Nu finns det faktiskt ett lagförslag, vid namn EACH Woman Act, som skulle uppnå just det. Det vore bra om vi kunde besvara dessa attacker på reproduktiv frihet genom att anta det lagförslaget.

De av oss som menar att attackerna mot Planned Parenthood är lömska och beklämmande – det är vi många som tycker – bör inte släppa våra mål ur sikte, och låta oss distraheras till att glömma dessa viktiga frågor. Vi måste vägra att låta oss dras in i den föreställning med rök och speglar som antiabort-aktivisterna använder för att distrahera oss. Mångas liv beror på det.

Den sajt som inte fanns låg nere eftersom den var hackad av antiabortaktivister, alltså. Någon kanske säger att äsch, det är ju ett initiativ helt fristående från de som arrangerade och spelade in de där filmerna. Det resonemanget tycker jag är ungefär som viss vänster resonerar när de inte vill ta ansvar för vad AFA-människor i deras demonstrationer sysslar med.

Annonser

5 thoughts on “Fortsatt attack mot Planned Parenthood, sedd ur ett vidare perspektiv

 1. Rebella,

  Den här kommentaren är fortsättning på flera andra om Planned Parenthood som jag av misstag skrev in under fel ämne här:

  https://rebellasandra.wordpress.com/2015/09/26/nej-livet-borjar-inte-vid-befruktningen-abort-8-lbivb-1/#comments

  Jag fortsätter att så gott jag kan följa turerna kring Planned Parenthood. Det ser mörkt ut för organisationen.

  President Trump och republikanerna har nyligen lagt fram ett lagförslag som avskaffar de federala bidragen via Medicaid och Title X (program för familjeplanering) till Planned Parenthood. Federala medel utgör cirka 40 procent av Planned Parenthoods budget. Tre procent av verksamheten avser abort, men inga federala bidrag får användas till abort. Enligt statistik från 2015 består 78 procent av Planned Parenthoods patienter av fattiga. Lagen får naturligtvis förödande konsekvenser för dem. När Planned Parenthood förlorar en så stor grupp patienter måste de stänga många hälsocentraler eller göra nedskärningar, det kommer att påverka alla deras patienter oberoende av inkomst. President Trump har sagt till Planned Parenthood att organisationen kan få behålla de federala medlen om de slutar utföra aborter. Men Planned Parenthood tänker inte låta sig styras av sådan utpressning, det skulle gå emot allt som organisationen står för. Centralt för deras uppdrag är att erbjuda kvinnor och män hela spektrumet av reproduktiv och sexuell hälsa, inklusive abort.

  President Trumps lagförslag går längre än något annat som framlagts tidigare. Det hotar att rasera den privata försäkringsmarknaden som täcker abort, då ska man veta att en tidig abort kostar minst 500 dollar och en sen abort kan kosta tiotusentals dollar. Om en kvinna vill ha en privat sjukförsäkring som täcker abort kommer hon, och troligen arbetsgivaren, inte längre att vara berättigade till skatteavdrag för att köpa den. Mindre företag kommer därför sannolikt avstå ifrån att låta abort ingå i de anställdas sjukförsäkring. Kvinnor måste då själva försöka finna dyrare separata abortförsäkringar på marknaden. Om lagförslaget antas kommer majoriteten kvinnor inte att ha råd med något privat försäkringsskydd som täcker abort. Det blir lyxvård för de allra rikaste, om ens för dem. Risken är stor att försäkringar som täcker abort kommer att försvinna från marknaden helt och hållet. Målet är naturligtvis planlagt med skadelysten avsikt; utan legalt förbud mot abort kommer tillgången till abort ändå att elimineras både genom indragna federala bidrag och fördyrade privata försäkringar.

  Dessa angrepp mot kvinnors tillgång till säkra aborter har pågått i flera decennier, men Planned Parenthood har hittills alltid haft styrkan att försvara sina patienter. Organisationen har också haft politiskt stöd av både demokrater och moderata republikaner, den har folkligt stöd hos cirka halva befolkningen. Den här gången tror jag att Planned Parenthood kommer att förlora, de högerpopulistiska republikanska senatorerna har majoritet och då kan lagförslaget röstas fram. Det blir ett, bejublat och avskytt, historiskt ögonblick i amerikansk politik.

  http://www.vox.com/identities/2017/3/6/14836998/obamacare-repeal-replace-bill-defund-planned-parenthood

  Inez

  Gilla

  • Jag tackar så mycket för uppdateringen, Inez. Mitt fokus ligger f.n. på andra plan och jag kommer inte att gräva i detta. Är ändå förundrad över att man knappt hört om detta i svenska medier.. Men clown-Trump stjäl väl så mycket intresse att lite energi återstår till de faktiskt viktiga sakerna.

   Gilla

  • Lite off topic, men ändå. Trump och hans administration tar bort finansieringen för massor av saker, exv Meals on Wheels som kommer med mat till fattigpensionärer.

   https://mobile.nytimes.com/2017/03/15/us/politics/budget-epa-state-department-cuts.html

   Så motiven är kanhända andra än de vanliga. Men om resultatet blir att den organisation som provar ut p-medel för folk som inte annars har råd måste klappa igen eller drastiskt minska verksamheten spelar det mindre roll. Resultatet blir ändå samma.

   Gilla

 2. Rebella,

  Att följa Planned Parenthood story känns som att se en Hollywoodfilm där Donald Trump spelar en huvudroll och vad som helst kan hända. Men den här äventyrsfilmen är verklighet. Ändå infriades inte min pessimism utan istället blev jag glatt överraskad.

  Republikanerna har majoritet i kongressen och skulle om de hade varit enade med lätthet fått igenom det nya lagförslaget, kallat ”The American Health Care Act”. Att förhandla som affärsman och förhandla som politiker är två helt olika sfärer, det blev mästerförhandlaren Trumps svidande lärdom när hans sjukvårdsreform förlorade det förväntade stödet. Demokraterna var naturligtvis emot lagförslaget. President Trump drog tillbaka AHCA när det stod klart att man inte lyckats samla tillräckligt många republikanska röster för att få igenom det i representanthuset.

  Att president Trump inte nådde samförstånd inom sitt eget parti är ett förödmjukande nederlag för honom. Trump är van vid tuffa förhandlingar, men plötsligt stod han i en ny okänd situation med människor som är helt ointresserade av att kompromissa. De konservativa republikanerna, falangen Freedom Caucus, är starka ideologer och Trump var inte beredd på deras orubblighet. De ansåg att lagförslaget var för kostsamt för regeringen och att det bara handlade om en mindre version av Obamacare; medan de eftertraktar en genomgripande systemförändring. De är hårdföra abortmotståndare och fast beslutna att dra in de federala medlen till Planned Parenthood. De moderata republikanerna ville behålla de delar av Obamacare som fungerar bra och förstod att Planned Parenthood ger värdefull hälsovård för många fattiga och förebygger aborter. AHCA havererade.

  President Trump säger att demokraterna är förlorarna eftersom de äger Obamacare och det kommer att sluta illa. Han menar att Obamacare kommer att explodera av sig själv. Nu lägger republikanerna sjukvårdsreformen bakom sig. Den kommer inte att tas upp för omröstning igen inom den närmsta framtiden. Det innebär att för närvarande fortsätter Obamacare att vara landets lag. Trump meddelar att regeringen istället kommer att arbeta med ett sammanhörande vallöfte, nämligen skattesänkningar. Det var besparingarna på Obamacare och Planned Parenthood som skulle finansiera skattesänkningar åt höginkomsttagare.

  Jag har på nätet följt Planned Parenthoods mobilisering för att rädda sin egen existens och är imponerad av deras aktivism. De har på sociala medier bemött okunskap och falska påståenden om verksamheten på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt med hjälp av video, faktatablåer, artiklar, tv-intervjuer, patienters vittnesmål, vakor med levande ljus och råd till medborgarna om hur de själva kan agera lokalt med demonstrationer och genom att ringa upp sina politiker. Enligt färska opinionsundersökningar gjorda av Kaiser Family Foundation och Pew Research Center motsätter sig 75 procent av folket, inklusive en majoritet av republikanska män och kvinnor, att de federala medlen dras in till Planned Parenthood. Organisationens aktivism visar att det inte är meningslöst att engagera sig och är ett föredöme för andra medborgarrörelser. Se en kort video där Cecile Richards, ordförande för Planned Parenthood Federation of America, uttrycker sin stolthet över de modiga medborgarnas insatser som inger hopp här:

  Varför ska vi svenskar bry oss om vad som händer med Planned Parenthood i USA, förutom solidaritet med utsatta människor? Därför att nätverken numera är globala och man kan notera att svensk-kristna Respekt, Signum, Dagen och Världen idag hämtar nyheter och argument från amerikanska LifeSiteNews. Det är en internationell kristen och värdekonservativ sajt som grundades 1997 och verkar för livets kultur kontra dödens kultur. Sajten sprider den falska uppgiften att Planned Parenthood sålt fostervävnad och stöder nedläggningen av deras hälsocentraler. Så här definierar de sig själva:

  “LifeSiteNews emphasizes the social worth of traditional Judeo-Christian principles but is also respectful of all authentic religions and cultures that esteem life, family and universal norms of morality. LifeSiteNews understands that abortion, euthanasia, cloning, homosexuality and all other moral, life and family issues are all interconnected in an international conflict affecting all nations, even at the most local levels. LifeSiteNews attempts to provide its readers with the big picture and the most useful and up-to-date information on this conflict.”

  https://www.lifesitenews.com/

  Det finns anledning att vara vaksam mot svensk värdekonservativ opinionsbildning och granska argumentationen som kan grunda sig på falska påståenden. Sveriges abortlagstiftning utan samvetsfrihet är en måltavla för abortmotståndarnas internationella nätverk. Det har visat sig under barnmorskan Ellinor Grimmarks rättsprocess för samvetsfrihet som bistås av amerikanska Alliance Defending Freedom, ADF, en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer. Deras avsikt med att ge bistånd till sådana här rättsfall är att försvåra tillgängligheten till abort och stegvis underminera abortlagstiftningen. Svenska förespråkare för samvetsfrihet säger att om den införs kommer det knappt att märkas för vare sig kollegor eller patienter, för abortvägrarna är så få. Samtidigt är ett argument att samvetsfriheten skulle lösa bristen på barnmorskor eftersom fler abortvägrare skulle välja yrket och färre barnmorskor som nu tvingar sig själva att utföra aborter skulle säga upp sig. Det går inte ihop. Det inger aningar om att andelen abortvägrande barnmorskor successivt kommer att öka. Det är en strategi.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6614458

  För oss svenskar som under lång tid levt med allmän sjukförsäkring, rätt till preventivmedel och legal abort är det kanske svårt att förstå hur oerhört betydelsefull Planned Parenthoods seger är för främst fattiga kvinnor. Organisationen kan för tillfället andas ut, men kampen är inte över. Jag säger som Trump: “Just another day in paradise, okay?”.

  Inez

  Liked by 1 person

  • Jag har med intresse läst din sammanfattning. Och ja, att till och med Signum, som i normalfallet är intellektuellt respektabel (vill jag iaf inbilla mig) har gått på PP-bluffen låter sig faktiskt förklaras av att de litar på LifeSiteNews är en rimlig förklaring. Eller de och de… den man på Signum som tog i frågan. Vem det är, är tämligen lätt att gissa. De i redaktionen som har lite vidare perspektiv på frågan ville väl inte ta i skiten.

   Jag förstår att den här sammanfattningen baseras på många många källor. Men har du några länkar du vill dumpa in för framtida referens, gör gärna det. Just nu medger jag att jag inte ens tittat på filmen, mitt fokus ligger som sagt på annat håll f.n.

   Inez, du borde skaffa en egen blogg att skriva sånt här på. Tekniskt är det superenkelt. Väljer du WordPress lovar jag att du kommer i åtnjutande av Rebellas privatsupport :-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.