Asså Signum. Källkritik – hört talas om det?

”Abortorganisation misstänks för handel med organ från aborterade foster” – det låter, det.

http://signum.se/abortorganisation-misstanks-for-handel-med-organ-fran-aborterade-foster/

Genomsnittlig svensk har förmodligen inte koll på fallet Planned Parenthood. Så här är det:

Planned Parenthood är en amerikansk ”non-profit organization” – på svenska landar det någonstans i klassen ”förening”, ”stiftelse” eller liknande – som sysslar med att erbjuda åtgärder för familjeplanering till människor som annars inte skulle ha råd med det. Omkring 3% av organisationens verksamhet utgörs av aborter men resten är annat: rådgivning, preventivmedel med mera. PP har också band till en organisation som ägnar sig åt politisk lobbying för rätten till abort, omfattande sexualundervisning och tillgång till hälsovård som människor har råd med.

Diverse kristna amerikanska medier samt bloggosfärer löper just nu amok med påståendet att Planned Parenthood ”säljer kroppsdelar” från aborterade foster. Det ena påståendet om vad abortklinikens företrädare har sagt låter värre än det andra, och det blir uppenbart att Planned Parenthood är en Ond Organisation som borde förgöras samt att hela abortverksamheten är något skumt med. Intrycket blir det som någon skrev på Signums Facebook-sida ang. artikeln: ”It’s all about the money.”

Problemet är bara att det inte är sant. Vad det hela handlar om är förmedlande av aborterad fostervävnad i forskningsyfte, vilket är helt lagligt och anses etiskt så länge kvinnan givit sitt tillstånd; något annat har det inte varit tal om. Det handlar om känslig vävnad som måste hanteras ytterst varsamt för att hålla sig, så man hinner använda den innan den förstörs. Ibland måste den kanske dessutom fraktas långt, säkerligen på bil i islåda som hanteras varsamt; postpaket är det inte tal om. De summor som nämnts som kompensation för omkostnader, 30 till 100 dollar, är alltså inga märkvärdiga summor – och det säger, såvitt jag sett, alla experter på området.

Factcheck.org är en flera gånger prisbelönt sajt som ägnar sig åt att tillrättalägga politikers felaktiga påståenden. Om fallet Planned Parenthood skriver Factcheck.org här.
http://www.factcheck.org/2015/07/unspinning-the-planned-parenthood-video/
Jag hinner tyvärr inte översätta, men poängen är att videon är redigerad så att innehållet förvrängs. Ur långa samtal kan man klippa ut saker för att få vem som helst att framstå i märklig dager.

Det framgår också tydligt att videon ifråga först visats för republikanska, alltså konservativa politiker, som nu hävdar att PP ”tjänar pengar på” aborter – varför de nu glatt drar in de bidrag som organisationen förut fått. Vilket var själva syftet med att producera videon.

Galna prolajfare (förmodligen protestantiska sådana, den ytterst tvivelaktiga äran att ha galnast prolajfare tillfaller de protestantiska amerikanska kyrkorna inte den katolska) har i flera år terrat organisationer som sysslar med att hjälpa människor som behöver få abort med liknande under cover-aktioner i syfte att klippa ihop vinklad film. Filma tillräckligt många människor under liknande samtal med en fejkad representant för forskare som söker material att forska på – alltså en under cover-prolajfare – så kommer ni att till slut få tillräckligt många klipp med människor som säger sådant som för en yttre betraktare låter osmakligt, särskilt när det tas ur sitt sammanhang och klipps ihop kreativt. Samma kan ni göra i nästan vilket område som helst; jag är t.ex. inte säker på att jag vill höra snacket vid min vårdcentrals kaffepauser för personalen, eller för den delen vad personalen på min ICA-butik säger om kunderna när vi inte hör.

Enda frågetecknet hittills är väl den förbjudna abortmetoden. Om man ska påstå att PP sysslar med olagliga abortmetoder behöver man nog lite mer på fötterna än att en person vid ett tillfälle sagt något som antyder att man kanske kan tänka sig det – men det spelar ju ingen roll. De galna amerikanska prolajfarna spelar hellre på folks känslor, och gör ”pedagogiska” teckningar av abortmetoden – där det aborterade framställs som ett fullstort spädbarn! yikes.

De riktiga mörkermännen inom prolajfandet vill gärna utmåla de som hanterar aborter som onda människor. Som verkande för ”dödens kultur”, för att citera JPII. Sådana människor kan man tro vad som helst om, eller hur? Fast nu är det inte så. De som valt att jobba med att möjliggöra aborter är helt vanliga människor, inte ondare än genomsnittlig katolsk präst. (Jag tror nämligen inte alls att präster är godare än andra. Inte motsatsen heller, iofs.) Vad gäller hon som intervjuades så valde hon denna bransch efter att ha sett en kvinna dö efter en klantigt utförd abort.

Signum påpekar att svenska nyhetsmedia inte tagit upp storyn. Nej, de har väl använt källkritikens första princip ”Fråga dig själv: är detta rimligt?” När de sedan tittar närmare på fallet ser de att detta är en ickenyhet. Möjligen skulle man kunna göra en liten notis med rubriken ”Amerikanska prolajfare kampanjar mot reproduktiva rättigheter med vinklad smygfilm”.

Vad jag önskade att Signum inte gick på sånt här. Hur jag önskade att de inte slog följe med de amerikanska prolajfarna och högerkristna som mentalt isolerar sig uppe på en befäst kulle, i skydd mot en fientlig omvärld…

Nej Signum. Gå och läs på. I detta fall behövde man bara gå till engelska Wikipedias artikel om Planned Parenthood, och sedan kolla på källorna i den artikeln. Kanske reflektera över att man ingenstans ser eller hör något om polisanmälan av PP. Varför, tror ni?

Skicka Metros Viralgranskaren
http://www.metro.se/nyheter/viralgranskaren/
på er själva, Signum. Och skäms.

Min mage drar ihop sig i hårda knutar vid tanke på den kyrka jag en gång ville joina. Jag visste vad den var på området ”kvinnors rätt till möjlighet att själva styra över sina liv”, och jag stod emot – tack och lov att jag stod emot. Visserligen är jag själv förbi den ålder där sånt här har reell praktisk betydelse för mig, men så kan man inte resonera. Inte om sånt som är viktigt.

Jag borde väl vara tacksam för påminnelsen om vad RKK är för något.

Så eeeh… tack, Signum.

Men likförbaskat:

Skäms.

Annonser

One thought on “Asså Signum. Källkritik – hört talas om det?

  1. Ping: Masadakomplexet | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.