Matt Malone om Franciskus’ avsky för ideologier

Matt Malone, chefredaktör på den amerikanska jesuittidningen America, om påven. Ur det där panelsamtalet.

Vid ca 18:00.

Människor projicerar en massa olika saker på honom. Det beror delvis på, som redan har sagts, att han kallar oss tillbaka till de första principerna. Som han sade i intervjun med fader Spadaro som vi publicerade i America, vad som är väsentligt är den grundläggande förkunnelsen: Jesus Kristus har frälst dig.

Malone

Vårt vittnesbörd i världen är att visa den inre glädje som är ett resultat av det. A heartfelt realisation. [Vilket översätts hurdå?] Det är en kraft som kommer före och som går utöver våra sekulära politiska, även kyrkliga kategorier och grupperingar. Därför finns det människor som säger ”Han verkar röra sig åt det här hållet” eller ”Han verkar röra sig åt det här, andra hållet”. Men jag tror att alla som i Franciskus ser någon som väljer att genomföra en grupperings program och köra över någon annans – definitivt på den ideologiska nivån – läser situationen fel.

Vid ca 27:10, som svar på en kommentar från moderatorn angående ett citat ur Laudato Si’, som hon läser upp, samt den amerikanska katolska högerns synnerligen negativa reaktion på encyklikan.

Jag har hört det där många gånger, och jag är säker på att de andra två herrarna i panelen också har det. ”Avskyr påven kapitalism?” ”Avskyr han USA?” Han har aldrig varit i USA. Det blir första gången, i september.

Påven tycker mer illa om två saker än om något annat: girighet och ideologi. Han misstror båda företeelserna djupt. Antagandet att han håller på att anpassa Kyrkan till något särskilt ideologiskt läger eller ett särskilt ekonomiskt system är definitivt en feltolkning av vad han menar. Vad han menar med det citatet är att resultatet av det sätt som vi hanterar det gällande ekonomiska systemet i världen idag, på många sätt är uppenbart orättvist. Han pekar på det så att vi ska uppmärksamma det.

Men det är intressant att amerikaner tolkar det som ”är han kritisk mot den typiska amerikanska kapitalismen? Säger han att det sätt som vi gör saker på i det här landet, som ideal, som system, på något sätt är defekt och ödesdigert? Och jag tänker… varför väcker han denna reaktion hos oss. Har vi själva en misstanke om att det är så? Är det den punkt han petar på? Det är förmodligen en rimliga fråga för oss att ställa till oss själva.

Men egentligen tror jag att han pratar om hur vi hanterar vårt ekonomiska system, just nu.

När Franciskus talar om ideologi tolkar åtminstone amerikanerna det rakt av som syftande på politiska ideologier. Han använder ordet så, helt uppenbarligen. Möjligen syftar det ibland även på annat.

Det är lätt att koppla den bergoglianska misstron mot politiska ideologier till hans upplevelser med den splittrade argentinska jesuitorden. Det fanns konservativa jesuiter och marxistiska befrielseteologer och de strävade åt varsitt håll, kämpade för sitt mål. Politiska ideologier som mål, som den kyrkliga verksamheten sätts att tjäna. Fenomenet kyrkliga politiska partier, som konservativa och liberala block, tycker han inte om. Det sår split. Kyrkan ska låta sig ledas av helig Ande, inget annat.

Franciskus skulle skaka grundligt på huvudet åt styrsystemet i Svenska kyrkan.

Sen kan man ju fråga sig om han själv är befriad från politisk ideologi, och om det över huvud taget är möjligt att vara det. En del säger att påven fortfarande är peronist, av det tidiga generalen-och-Evita-stuket. Tanken att en kyrklig ledare i första hand bör tolka världen utifrån annat än världsliga politiska ideologier låter dock fullt vettig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s